9006,55%0,68
34,25% -0,03
37,25% 0,10
3065,57% -0,16
5014,38% 0,00
SAĞLIK - Öfkenin sevgi ve korku gibi en temel duygularımızdan biri olduğunu belirten uzmanlar, ?Birey öfke yönetimini sağlıklı biçimde yapamaz ise diğer bir tanımla öfke kontrolsüz biçimde ortaya çıktığında saldırgan eylem peşinden gelebilir? uyarısında bulunuyor. İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanları da toplu taşıma araçlarında araç sürücülerinin güvenliğinin sağlanması için kabin uygulamasının hayata geçirilebileceğine dikkat çekiyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi´nden uzman klinik Psikolog Meral Sarıkaya, İstanbul Acıbadem´de metrobüste yaşanan trafik kazasıyla bir kez daha gündeme gelen öfke kontrolünün önemine dikkat çekti.
?Nasıl ki hepimiz sevgi, korku gibi duygular yaşıyorsak öfke de bu duygular gibi temel duygularımızdan biridir? diyen Meral Sarıkaya, şunları söyledi:
Öfke kişinin çoğunlukla bir engellenme ile karşı karşıya kalması sonrasında ortaya çıkar. Öfke kaçınılması gereken bir duygu değildir. Yalnızca uygun yollar ile ifade edilmesi önemlidir. Saldırganlık ise diğerini incitmeyi amaçlayan, diğerinin fiziksel ve psikolojik bütünlüğüne tehdit oluşturan davranış ya da eylemdir. Öfke bir duygu, saldırganlık ise olumsuz bir davranımı ifade eder. Birey öfke yönetimini sağlıklı biçimde yapamaz ise diğer bir tanımla öfke kontrolsüz biçimde ortaya çıktığında saldırgan eylem peşinden gelebilir. Dolayısıyla sadece şoförler ile yolcular için değil, her insanın, kendine ait olan öfke duygusunu tanıyıp uygun bir biçimde davranışa dönüştürebilmesi önemlidir.?
Psikolojik destek alınabilir
Sarıkaya, özellikle yoğun strese maruz kalınan işlerde öfke kontrolü ve stres yönetimi alanlarında psikolojik destek almanın bireylerin hem kişisel hem mesleki alandaki ilişkilerine olumlu sonuçlar getireceğini ve saldırgan eylemlerin azalmasında etkili olacağını söyledi.
Meral Sarıkaya, özellikle büyük şehirlerde trafikte ortaya çıkan stresin yolculardan araç sürüçlerine kadar her kesim üzerinde etkili olduğunu belirterek stresle baş etme ve öfke kontrolü konusunda bazı tavsiyelerde bulundu:
?Eğer kişiler bu alanlarda sorun yaşadıklarını hissediyorlar ise stresle baş etme becerilerinin geliştirilmesi, gevşeme teknikleri, öfkeyi tetikleyecek olumsuz otomatik düşüncelerin değiştirilmesi, iletişim ve problem çözme becerilerinin geliştirilmesi gibi alanlarda uzman eşliğinde bir desteğin alınmasının sorunun çözümüne yönelik önemli bir adım olacağını düşünmekteyim. Stresle baş etme ve öfke kontrolü alanlarında bir uzman eşliğinde bireysel olarak kişilerin kendilerine gelişim sağlaması var olan süreci işlevsel biçimde yönetmelerine katkıda bulunacaktır.?
Araç sürücüleri için kabin önlemi alınmalı
Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığıve Güvenliği Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr. Rüştü Uçan ise toplu taşıma araçlarında araç sürücülerinin güvenliğinin sağlanması için kabin uygulamasının hayata geçirilebileceğini söyledi.Yrd.Doç.Dr. Rüştü Uçan, şunları söyledi:
?17 milyon insanın yaşadığı İstanbul´da toplu taşıma ulaşımda çok önemli bir yer tutmaktadır. Önlem alınmadığı taktirde metrobüsü kullanan sürücü, içerisindeki yolcular hatta o güzergahta yolculuk yapan bütün araçlar tehlike ile karşılaşabilir. Dünkü kazaya neden olan yolcunun davranışı sonucunda sürücü araç kontrolünü kaybetmiştir. Benzer olayların bir daha yaşanmaması için sürücünün bulunduğu bölüm, dışarıdan zorla etkilenmeyecek şekilde kırılmaz cam ile kapatılabilir. Bu aynı zamanda bir patlama durumunda da arabanın emniyetli alana çekilmesini de sağlayabilir. Bu bölümde gerekli termal konfor da sağlanmalıdır. Araç sürücülerinin yolcular ile diafon kanalı ile konuşmaları sağlanabilir.?