Anahtar Kelimeler: Obezite kısırlık yapıyor

SAĞLIK - Kısırlığın birçok sebebi olmakla birlikte kadınlar ve erkekler için en yaygın risk faktörlerinden biri obezite. Fazla kilolar, gerek doğal gerekse yapay döllenmede de başarı şansını azaltıyor. 

Obezite cerrahisi alanında bin 500´ün üzerinde başarılı ameliyat gerçekleştiren Prof. Dr. Halil Coşkun, aşırı kilo ve kısırlık ilişkisi hakkında önemli bilgiler verdi. 

AŞIRI KİLOLU KADINLARDA DÜŞÜK İHTİMALİ DAHA FAZLA

?Bilimsel çalışmalar, fazla kilolu ya da obez olan kadınların, hamile kalmada normal kadınlardan daha fazla güçlük çektiklerini ortaya koyuyor. Hamilelik oluştuktan sonra da obez kadınlarda düşük oranı daha yüksektir. Fazla kilolu olmak, kadınlarda ve erkeklerde üreme sürecini etkileyen anormal hormon bozukluklarına yol açabilir. 

ERKEKTE 10 KİLOLUK ARTIŞ, KISIRLIĞI YÜZDE 10´A YÜKSELTEBİLİR

Amerika Ulusal Çevresel Sağlık Bilimleri Enstitüsü (AUCSE) tarafından yürütülen çalışmalar, vücut kitle indeksinde aşırı artış olan erkeklerin, kısırlık olasılıklarının, normal kilodaki erkeklerden önemli ölçüde yüksek olduğunu gösteriyor. AUCSE verileri, bir erkeğin kilosundaki 10 kg´lık artışın, kısırlık olasılığını yüzde 10´a kadar artırabileceğini ileri sürmektedir. Bu çalışma fazla kilolu erkeklerin testosteron düzeylerinin, normal kilodaki erkeklerinkinden yüzde 24 daha düşük olduğunu göstermiştir. Bu oran obez erkeklerde yüzde 26´lara yükselmektedir.

TÜP BEBEKTE BAŞARI ORANI YÜZDE 22

5 bin 800 yapay döllenme girişimi üzerinde yapılan araştırma, başarı oranının obez kadınlarda, fazla kilolu ve normal kilolulardan düşük olduğunu söylüyor. Yapay döllenme sonrası gebe kalma olasılığı, normal kilolu kadınlarda yüzde 30´dan fazla iken aşırı kilolularda yüzde 22 çıkmıştır. Bu alanda yapılan araştırmaların işaret ettiği gibi aşırı kilolu kadın ve erkeklerin, ideal kiloya ulaşmaları anne baba olma hedeflerini desteklemektedir.

OBEZİTE AMELİYATINDAN 18 AY SONRA HAMİLE KALINMALI

Diyet, ilaç tedavisi, egzersiz programları gibi seçenekleri denediği halde fazla kilolarından kurtulamayan kişiler, obezite cerrahisi yöntemleriyle daha sağlıklı bir bedene kavuşabilirler.

Obezite cerrahisini, Vücut Kitle İndeksi 40´ın üzerinde olanlarda ya da Vücut Kitle İndeksi 35-40 arasında olup hipertansiyon, uyku apnesi gibi yan hastalıkları bulunanlarda tercih ediyoruz. Tüp Mide, Gastrik Bypass ve Mide Balonu gibi cerrahi uygulamalarla sevindirici sonuçlar alıyoruz. Kilo kaybıyla birlikte Tip 2 Diyabet, Kolesterol, Karaciğer Yağlanması ve Hipertansiyon gibi kiloya bağlı sağlık sorunlarında da iyileşme sağlanıyor. 

Obezite cerrahisinin ardından gebe kalmak isteyen kadınlara 18 ay beklemelerini tavsiye ediyoruz. Beslenmede önemli bir değişik olduğu için verilen kilonun sabitlenmesi vücudunun yeni bir dengeye kavuşması için bu süre gereklidir. Ameliyat sonrasında kadınlarda B12, demir, kalsiyum ve D vitamini eksiklikleri görülebilir. Annenin ve bebeğin yeterli besini alabilmesi çok önemli? Kilo kaybının hızlı olduğu dönemde gebe kalmaktan özellikle kaçınmak gerekir. Gebelik zamanını doktorunuzla birlikte belirlemeniz önerilir.?



Saruhanlı yakınlarında İzmir - İstanbul otoyolunda korkutan heyelan

Saruhanlı Devlet Hastanesi’nde GETAT Polikliniği Hizmete Açıldı

Saruhanlı İmam Hatip Lisesi Kütüphanesi Hizmete Açıldı

Balıkları kurtarmak isterken sele kapılarak hayatını kaybetti

Ekrem Başkan Müjdeyi Ankara’dan Verdi: Saruhanlı’ya Dev Spor Yatırımları Geliyor

ODA BAŞKANLARINDAN KAYMAKAM ACAR’A ZİYARET

CUMHURİYET İLKOKULU 2. SINIF ÖĞRENCİLERİNDEN KAYMAKAM ACAR’A ANLAMLI ZİYARET

Karaköy Av Yaban Hayatı ve Avcılık Derneği’nden Başkan Cıllı’ya Ziyaret

Saruhanlı'da Minikler Sordu Başkan Ekrem Cıllı Yanıtladı

Saruhanlı'da vefat..

Saruhanlı'da vefat...

SARUHANLI’NIN ALTIN ÇOCUKLARI FİNALLERDE

Saruhanlı'da vefat...

Bir Dize Bir Ezgi – Şiir ve Müzik Buluşması Saruhanlı Serdar Yaralı Kültür Merkezi’nde Gerçekleşti

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı eTwinning 2. Uygulamalı Çalıştayı Gerçekleştirildi

SARUHANLI YEDİ EYLÜL ORTAOKULU BADMİNTON YILDIZ KIZ TAKIMI MANİSA İL ŞAMPİYONU!

Başkan Cengiz'den Başkan Cıllı'ya ziyaret

Uykudaki eşinin boğazını keserek öldürmüştü! İlk ifadesi ortaya çıktı: Kanlı bıçağı yıkayıp bulaşıklığa koymuş

Saruhanlı’da Şehit Ailesine Vefa O Odada Duygusal Anlar

Manisa’da kan donduran olay! 83 yaşındaki cani koca eşini uyurken öldürdü

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 3.10.2016 09:20:43 754 0
Tarih: 03.10.2016 09:20 Güncelleme: 03.10.2016 09:20
Haberi Sesli Oku

Saglik

Saglik Haberleri