MANİSA - Turgutlu ilçesinde, Çaldağı madeninin nikel tesisi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Manisa`nın Turgutlu ilçesinde Çaldağı madeninin nikel tesisi için ÇED raporunu onayladı. Bakanlık onayı sonrası CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, daha önce bölgede bir ağaç katliamı yaşandığını belirterek yenisine izin vermeyeceklerini söyledi. 

"GEDİZ HAVZASININ ÖLÜM FERMANI"
Hasan Ören konuyla ilgili yarın TBMM`de bir konuşma yapacak. Ören, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Tarım topraklarımızın sülfürik asitle kirletileceği nikel madeni işletmesinin ÇED raporunun onaylanması, Gediz havzasının ölüm fermanıdır. Çaldağı`nda 250 bin ağacın kesilmesine karşı Turgutlu halkı ile birlikte sekiz yıldır vahşi madenciliğe karşı mücadele vermekteyiz. Çaldağı sadece bir çevre felaketi konusu değildir. Siyaset, ticaret ve uluslararası ilişkilerle ülkemizin en önemli tarımsal üretim merkezi ve Uluslararası RAMSAR sözleşmesi ile koruma altına alınan Gediz havzasının nasıl yok edileceğinin projesidir. İngiliz Hükümetinin ruhsat için yaptığı baskılar unutulmamıştır. Manisa Milletvekili olarak Çaldağı`ndaki ağaç katliamlarını defalarca Meclis gündemine getirdik."

"MADENCİLİĞE KURBAN EDİLMEYECEK KADAR DEĞERLİ"
Ören, açıklamasında şunları kaydetti: "12,5 milyon metrekare alandaki tüm ağaçları kesecek olan firmaya böyle bir izni verenler bunun vebalini nasıl ödeyecekler? Bir Kızılderili atasözü bu durumu çok güzel anlatmaktadır; `bütün ağaçlar kesildiğinde, bütün hayvanlar öldüğünde, bütün sular kirlendiğinde, hava solunamaz hale geldiğinde, paranın yenilebilir bir şey olmadığını anlayacaksınız.` Biz, yıllardır bunu anlatmaya çalışıyoruz. Aslında bu mücadele kaynaklarımızın doğru kullanma mücadelesidir. Her zaman söylediğim gibi, toprağın üstü zenginse üstünü, altı zenginse altını değerlendirelim. Yıllık 4 milyar liralık tarımsal üretim yapılan Gediz havzası vahşi madenciliğe kurban edilmeyecek kadar değerlidir. CHP Manisa Milletvekili olarak Çaldağı`nda bir daha ağacın kesilmemesi için mücadeleye devam edeceğim."
Öte yandan Turgutlu Çevre Platformu TURÇEP Temsilcisi ve Avukatı Hasan Namak, konuyu yargıya taşıyacaklarını belirterek, "Ağaç kesilmesine izin vermeyeceğiz, yargı kararının sonuna kadar bölgede çadır kuracağız" dedi.
30 milyon ton nikel cevherine sahip olduğu tahmin edilen Çaldağı`nda tesisin hayata geçebilmesi için iki milyon ağacın kesilebileceği tahmin ediliyor.



Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi

Oflu Hoca Başkan Cıllı ile Buluştu

Kamyonetin çarptığı yaya hayatını kaybetti

KAYMAKAM ACAR, ŞEHİT HAMZA DEDE’NİN AİLESİYLE İFTARDA BİR ARAYA GELDİ

Saruhanlı’da Vefat…

Saldırgan 14, yaralanan 16 yaşında: Sigara vermedi diye bıçaklandı

Elektrik akımına kapılan işçi hayatını kaybetti

Saruhanlı Devlet Hastanesi’nden 15 Şubat’ta Anlamlı Farkındalık Etkinliği

Saruhanlı’da Okul Müdürleri Koordinasyon ve Değerlendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

Gediz İçin Seferberlik: Manisa’da Ortak Çevre Hareketi Başlatıldı

VERGİ HAFTASI NEDENİYLE KAYMAKAM MURAT ACAR’A MAKAMINDA ZİYARET

SARUHANLI’DA VEFAT…

Beyin ölümü gerçekleşen baba 5 hayata umut oldu

Geçen Yıl Tamamen Kuruyan Tepegöl Yeniden Su Tuttu

Bir şahıs cadde üzerinde ölü bulundu

Oyuncak fabrikasında çıkan yangın korkuttu

TEBRİKLER SARUHANLI’NIN ALTIN ÇOCUKLARI!

GEDİZ BOŞA AKIYOR, OVAMIZ KURUMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA “BU SADECE BİR UYARI DEĞİL, GELECEĞİMİZİN MESELESİDİR”

Atık İlaçlar Çöpe Değil, İmhaya Gidecek Saruhanlı Belediyesi’nden Sosyal Sorumluluk Projesi

Saruhanlı Belediyesi Çınaroba Mahallesine Cami Lojmanı Yapıyor

Manisa’da Seyir Halindeki Araç Alev Aldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Çevre 15.11.2014 09:32:23 991 0
Tarih: 15.11.2014 09:32 Güncelleme: 15.11.2014 09:32
Haberi Sesli Oku