Haberi Sesli Oku
  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,58% 0,33
  • EURO

    36,23% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2987,83% 0,88
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,00

Nevruz ateşiyle Mesir karıldı

Nevruz ateşiyle Mesir karıldı

Türkiye´nin ve dünyanın en eski geleneklerinden biri olan Mesir Macunu saçım töreni 30 Nisan´da yapılacak.

MANİSA - Sadece Türkiye´nin değil dünyanın da en eski kültürel miraslarından biri olan ve bu yıl 477´ncisi kutlanacak olan Mesir Macunu Festivalinin geleneksel Mesir Karma töreni Nevruz Bayramıyla birlikte yapıldı. Mesir Kortej yürüyüşü ise kentte adeta karnaval havası estirdi. 
UNESCO´nun ?Somut Olmayan Dünya Mirası Listesi´nde bulunan 477. Uluslararası Mesir Macunu Festivali ve Nevruz Bayramı kutlamaları Cumhuriyet Meydanı´nda düzenlenen çelenk sunma töreni ile başladı. Törene Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Garnizon Komutanı Albay Şefik Güvenç, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Manisa´yı Mesir´i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, ilçe kaymakamları, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Manisa´da şehzadelik yaptıktan sonra tahta çıkan Osmanlı Padişahları, şehzadeler, nedimeler, müritler, Merkez Efendi gibi tarihi kişilikleri yansıtan temsili karakterler vatandaşlardan büyük ilgi gördü.
Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Manisa´yı Mesir´i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık tarafından Milli Egemenlik Anıtına çelenk sunulmasının ardından bir dakikalık saygı duruşunda bulunularak İstiklal marşı okundu. İstiklal Marşı´nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı.
Nevruz´un farklı coğrafyalarda, farklı inanışlarla farklı adetlerle gelenekleri içinde barındıran, yüzyıllardan beri kutlanan köklü bir gelenek olduğunu kaydeden Manisa Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahin Sudak, ?Farklı dillerde, farklı isimlerle her coğrafyada farklı kutlama şekilleri ve adetleri olsa da Nevruz, temelde sevgi, hoşgörü, birlik beraberlik vesilesi, bolluk ve bereketi bizlere müjdeleyen bir bahar bayramıdır. Ortaasya´dan Balkanlar´a yayılan geniş bir coğrafyada yüzlerce yıldır kutlanan Nevruz, Manisa´mızda da tüm bu ortak duyguların yanı sıra ayrıca Mesir ile birleşen bir şifa geleneğidir. Bütün bu güzellikleri bünyesinde barındıran Nevruz Bayramı herkes için güzelliklere vesile olmasını dilerken bugün ayrıca 21 Mart Gününün özel günlerden biri olduğunu da tekrar hatırlatmak isterim. Zira 21 Mart hem Nevruz hem de Down Sendromu farkındalık günü olarak hatırlanması gereken bir gün? dedi.
Törene katılanları selamlayarak konuşmasına başlayan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün de, ?Nevruz, baharın gelişini simgeleyen, tabiatın ve canlıların uyanışını müjdeleyen, güneşin sıcağını toprakla buluşturan bir bayramdır. Nevruz ile birlikte doğanın yeşerdiği gibi umutların da yeşerdiğine inanarak yola çıkan büyük Türk Milleti Nevruz Bayramını kültürel öğeleri arasına alarak yıllarca korumuş, günümüze ulaştırmış gelecek nesillere de bozulmadan ulaşması için bu geleneğe sahip çıkarak gereklerini yerine getirmiştir. Bu güzellikler kimi zaman farklı yönlere çekilmek istense de bu aziz millet sağduyusuyla ayrılıklara ödün vermemiş birlik ve beraberliğini koruyarak Nevruz Bayramını adına yakışır canlılıkla hep kutlamıştır. Yakılan ateşler etrafında tutulan eller, gülen yüzler, sıklaşan saflar uzaklaştırılan ihtilaflar, doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine kadar aynı heves ve hedef ile bir araya gelen gönüller bu coğrafyayı vatan yapmış ve sonsuza kadar bağımsız yaşama idealini herkese ilan etmiştir? şeklinde konuştu.

El ele tutuşup ateş üzerinden atladılar
Fidan dağıtımının da yapıldığı törende Cumhuriyet Meydanı´nda Nevruz ateşi yakıldı. Vali Güvençer ve beraberindekiler, yakılan ateşin üstünden atladı. Manisa Büyükşehir Belediyesinin MHP´li Başkanı Cengiz Ergün ile Şehzadeler Belediyesinin AK Parti´li Başkanı Ömer Faruk Çelik de el ele tutuşarak Nevruz ateşinin üzerinden atladı. Daha sonra örste demir dövülürken, vatandaşlar da birer birer ateşin üzerinden atlayarak, rengarenk boyanan yumurtaları tokuşturup Nevruz´u kutladı.

Kortej yürüyüşü kentte karnaval havası estirdi
Cumhuriyet Meydanı´ndaki törenin son bulmasıyla birlikte kortej yürüyüşü başladı. Mehter takımının önde bulunduğu kortejde temsili Hafsa Sultan ve nedimeleri ile Manisa´da yetişmiş temsili Osmanlı şehzadeleri ve protokol üyeleri yer aldı. Hükümet Konağı önünde başlayan yürüyüş sırasında yolun sağ ve solunda bulunan kalabalık alkışlarıyla kutlamalara eşlik ederken cep telefonlarıyla da o anları ölümsüzleştirdiler. 15 Temmuz Demokrasi Meydanı güzergahından devam eden kortej, Sultan Camii Bimarhanesi´ne kadar Mehter Marşı eşliğinde yürüdü. Kortejdekiler vatandaşlardan sevgi gösterileri görürken karnaval havası şehre renk kattı.
Tarihi Sultan Camii Bimarhanesine Mehter Marşı eşliğinde giren protokol üyelerinin yerini almasının ardından okunan Mesir İlahisi ile Mesir Macunu Karma töreni başladı.
Buradaki törende ilk konuşmayı Manisa´yı Mesir´i tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık yaptı. Geçmişten günümüze Mesir´e emeği geçenlere şükranlarını sunan Manisa´yı Mesir´i tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, ?Hepimizin Nevruz Bayramı kutlu olsun. Geleneksel Mesir Festivalimizin 16. yüzyıla dayanan köklerinin bugün 477´nci kez kutlanacak olmasının sevinci içerisindeyim. Manisa´nın eşsiz güzellikteki bitki örtüsünün 41 çeşit baharat ve bitki karışımı ile Merkez Efendi´nin ilmi bilgileriyle harmanlanıp Hafsa Sultan´a şifa kaynağı olan Mesir Macunu yüzyıllar boyunca şifa ve umut olmuştur" diye konuştu.
477. Mesir karma töreninde olmaktan dolayı büyük bir mutluluk yaşadığını belirten Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, ?İnsanlar, hele hele yöneticilerin eşleri, anneleri rahatsızlandığında şifa bulmak için her yola başvururlar. Ama bundan sonrası bizim farkımızı ve medeniyetimizin ne anlama geldiğini ifade etmesi açısından son derece önemlidir. Şehzademiz Kanuni Sultan Süleyman´ın annesi Hafsa Sultan şifa bulduğu macunla ilgili bir ferman yayınlar. der ki; ´Benim şifa bulduğum bu ilaçtan tebam da istifade etsin, insanlar da istifade etsin. Her yıl nevruz´da yaptırdığım caminin kubbelerinden, minarelerinden halka saçılsın´ der. 1071´de Alparslan´la girdiğimiz Anadolu´da o günden bugüne kadar büyük bir medeniyet inşa ettik. Bizim medeniyetimize ilim medeniyeti denilebilir, adalet medeniyeti denilebilir, ne kadar güzel sıfatlar varsa inşa ettiğimiz medeniyetin yanına ilave edilebilir. Ama bizim medeniyetimiz aynı zamanda da bir merhamet medeniyetidir. İşte, 477´ncisini gerçekleştireceğimiz Mesir Macunu Festivali merhamet medeniyeti torunları, mirasçıları olduğumuzun bir göstergesidir? diye konuştu.
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ise Türk medeniyetinin çeşitli kültürel varlıklarla birlik ve beraberliğini daim ettirdiğini vurgulayarak, ?477 yıldır kutladığımız birlik ve beraberliğimizi simgeleyen Mesir de bunlardan sadece bir tanesi. Ayşe Hafsa Sultan´ın ´Bana şifa olan bu macun her yıl Nevruz ayında tüm halkıma saçılsın´ fermanıyla 5 asırdır süregelen bu önemli festival, Manisa´nın yurt içinde ve yurt dışında tanıtılmasına da önemli bir katkı sağlıyor" dedi.
Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer ise şunları söyledi: 
?Türk milleti için, Türkiye´miz, Türk Kültürü için özel bir önem taşıyan Mesir Macunu Karma Törenini ilk kez sizlerle paylaşıyorum. Bu anın ruhumda oluşturduğu duyguları kelimelerle anlatmakta zorlanacağımı hissediyorum. Ama öncelikle 477 yıldır Manisa´nın Türk milleti adına sürdüregeldiği bu geleneğin bugünlere bizlere taşınmasında Manisa Valiliği ile birlikte bu organizasyonun sorumluluğunu üstlenen hatta ağırlığın büyük bir kısmını hepimiz adına çeken Manisa Büyükşehir Belediye Başkanlığımıza, Şehzadeler Belediye Başkanlığımıza, Mesir Derneğine çok çok teşekkür ediyorum."

İzdiham yaşandı
Konuşmaların ardından Manisa İl Müftüsü Sinan Cihan´ın okuduğu dua sonrası protokol üyeleri Mesir macununu kazanda karmaya başladı. Mesir Karma töreninin ardından dualı Mesirden almak isteyen vatandaşlar adeta izdihama neden olurken kazan içindeki az miktardaki mesir macunu saniyeler içinde bitti.

41 çeşit baharat
477 yıldır içeriği bozulmadan hazırlanan Mesir macununun içinde şu baharatlar bulunuyor: ?Tarçın, karabiber, yeni bahar, karanfil, çörek otu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, tarçın çiçeği, zerdeçal, Hindistan cevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarı halile, vanilya, darıfülfül, kakule, havlıcan, zulumba, hıyarşembe, safran, iksir, kimyon, galanga, çam sakızı, mirsafi, meyan balı, şamlı şaşlı, limon kabuğu, kremtartar, zağfiran, udülkahır, çöpçini, eskir, tiryak, ravend, limon tuzu, tekemercini tohumu, günbalı.?

Saçım töreni 30 Nisan´da
477 yıl önce Merkez Efendi tarafından 41 çeşit baharatın karışımıyla yapılan ve Yavuz Sultan Selim´in eşi Kanuni Sultan Süleyman´ın annesi Ayşe Hafsa Sultan´ın hastalığına şifa olan mesir macunu, 30 Nisan günü 477. kez Sultan Camii´nin kubbe ve minarelerinden halka saçılacak.



ASAYIŞ


POLİTİKA


SON DAKİKA


MEDYA


Foto Galeri Tümü


TÜM HABERLER


Yükleniyor