Saruhanlı’da unutulmaya yüz tutmuş aralarında seksek, birdirbir, çelik çomak, körebe, istop moka ve miço gibi oyunların da bulunduğu 20’ye yakın geleneksel çocuk oyunu gün yüzüne çıkartılarak öğrencilerle buluşturuldu.
Saruhanlı’da 27-31 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen “1. Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği” kapsamında yüzlerce öğrenci daha önce adını bile bilmediği onlarca oyunla tanıştı.
İlçe Kaymakamlığı, Belediye, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Federasyonu İlçe Temsilciliği tarafından “Benimle oynar mısın?” sloganı adı altında düzenlenen şenlik programı Sosyal Aktivite Merkezi’nde yapıldı.
-“Çocuk Oyunları Kültürümüzün Bir Parçası”-
İlçe Kaymakamı Kadir Sertel Otcu, Anadolu Ajansı`na (AA) yaptığı açıklamada, şenlikte unutulmaya yüz tutmuş, çocukların bilmediği, büyüklerin de hatırlamadığı eski geleneksel çocuk oyunlarını yeniden gün yüzüne çıkardıklarını belirtti.
Çocuk oyunlarının, kültürümüzün çok önemli bir parçası olduğunu ve bu oyunların yaşatılması gerektiğini dile getiren Otcu, şöyle dedi:
“Maalesef günümüzde çocuklarımız internet, bilgisayar ve televizyon gibi sanal dünya içerisinde yaşıyor. Bir hayal aleminde oldukları için çocuklarımızın sosyal ve kişiliklerinin gelişmesi anlamında sıkıntı çektiklerini görüyoruz. Eski oyunlarımızın tamamında sosyalleşme, özgüven ve yardımlaşma var. Dolayısıyla biz çocuklarımızın bu sanal dünyadan kurtulup gerçek dünya ile tanışmaları için bu şenliği düzenledik.
Çocuklarımız bu şenlikte ilk kez görüp tanıdığı oyunları oynadılar ve tüm oyunları çok sevdiler. Büyüklerimiz de burada onları izlerken nostalji yaşadı, eskileri hatırladı. Şenliğimizin ülke genelinde ses getireceğini düşünüyoruz. Çünkü bu şenlikle ilgili çok olumlu tepkiler alıyoruz. Herkes bu şenliğin anlamına ve önemine inanıyor.”
Kaymakam Otcu, şenlik kapsamında ayrıca bir atölye oluşturduklarını, burada öğrencilerin Karagöz ve Hacivat gibi kağıt kaplama ve el sanatları eserleri yaptıklarını kaydetti.
-“Çocuklarımızı Sanal Alemden Kurtarmalıyız”-
Saruhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Yaralı ise internet oyunları ve televizyon dizilerinin günümüz çocuklarını hayal ve sanal dünyalara sürüklediğini ifade etti.
“Bizim çocukluğumuz çok farklıydı. Bizler çocukluğumuzda yakar top, bilye, çelik çomak, dokuz kiremit gibi oyunlar oynayarak büyüdük” diyen Başkan Yaralı şöyle konuştu:
“Bu şenlikte yıllar sonra çocukluğumun oyunlarını yeniden gördüm. Her mevsime göre oyunlarımız vardı. İnşallah bu oyunlar yeniden popüler hale gelecek. Çünkü bu oyunlarda huzur, mutluluk, paylaşım ve tatlı rekabet var. Bu oyunlarla yetişen çocuklarımız kötü alışkanlıklardan uzak topluma faydalı birer insan olarak yetişiyordu. Ancak günümüzdeki oyunlar ve filmlerimiz şiddet ağırlıklı bu nedenle yeni nesli eski Türk filmlerinde olduğu gibi mutlu sona ulaştırmak istiyoruz.”
-“20 Oyun Tespit Edildi”-
Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Federasyonu Saruhanlı İlçe Temsilcisi ve Kaymakamlık Proje Merkezi görevlisi Deniz Güntan da teknolojik gelişmeler dolayısıyla çocukların sokaklardan uzaklaşıp oyunlardan soyutlandığını anlattı.
Çocuk oyunlarının yaşatılması için bir organizasyon hazırladıklarını belirten Güntan, şu bilgileri verdi:
“Milli Eğitim Bakanlığı’nca yayınlanan çocuk oyunları kitabı ile Üniversitelerde öğretim görevlilerinin çeşitli araştırmalarla ülkemizin farklı bölgelerinde tespit ettikleri çocuk oyunlarını derleyerek 20’ye yakın oyun oluşturduk. İlçe merkezi, köy ve beldelerimizdeki her okulun öğrencileri haftada bir gün şenliğin yapıldığı tesislere gelerek, kör ebe, bilye, mendil kapmaca gibi oyunlar oynadı. Çocuklarımızın bu oyunları büyük bir coşku ve istekle oynadıklarını gördük. Dileriz ki bu oyunlar gelecek kuşaklara da aktarılır.”
Bu arada bir hafta süren şenlik programı boyunca öğrencilere horoz şekeri de dağıtıldı.