Anahtar Kelimeler: 0

Saruhanlı’da unutulmaya yüz tutmuş aralarında seksek, birdirbir, çelik çomak, körebe, istop moka ve miço gibi oyunların da bulunduğu 20’ye yakın geleneksel çocuk oyunu gün yüzüne çıkartılarak öğrencilerle buluşturuldu.

 

Saruhanlı’da 27-31 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen “1. Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği” kapsamında yüzlerce öğrenci daha önce adını bile bilmediği onlarca oyunla tanıştı.

 

İlçe Kaymakamlığı, Belediye, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Federasyonu İlçe Temsilciliği tarafından “Benimle oynar mısın?” sloganı adı altında düzenlenen şenlik programı Sosyal Aktivite Merkezi’nde yapıldı.

 

-“Çocuk Oyunları Kültürümüzün Bir Parçası”-

 

İlçe Kaymakamı Kadir Sertel Otcu, Anadolu Ajansı`na (AA) yaptığı açıklamada, şenlikte unutulmaya yüz tutmuş, çocukların bilmediği, büyüklerin de hatırlamadığı eski geleneksel çocuk oyunlarını yeniden gün yüzüne çıkardıklarını belirtti.

 

Çocuk oyunlarının, kültürümüzün çok önemli bir parçası olduğunu ve bu oyunların yaşatılması gerektiğini dile getiren Otcu, şöyle dedi:

 

“Maalesef günümüzde çocuklarımız internet, bilgisayar ve televizyon gibi sanal dünya içerisinde yaşıyor. Bir hayal aleminde oldukları için çocuklarımızın sosyal ve kişiliklerinin gelişmesi anlamında sıkıntı çektiklerini görüyoruz. Eski oyunlarımızın tamamında sosyalleşme, özgüven ve yardımlaşma var. Dolayısıyla biz çocuklarımızın bu sanal dünyadan kurtulup gerçek dünya ile tanışmaları için bu şenliği düzenledik.

 

Çocuklarımız bu şenlikte ilk kez görüp tanıdığı oyunları oynadılar ve tüm oyunları çok sevdiler. Büyüklerimiz de burada onları izlerken nostalji yaşadı, eskileri hatırladı. Şenliğimizin ülke genelinde ses getireceğini düşünüyoruz. Çünkü bu şenlikle ilgili çok olumlu tepkiler alıyoruz. Herkes bu şenliğin anlamına ve önemine inanıyor.”

 

Kaymakam Otcu, şenlik kapsamında ayrıca bir atölye oluşturduklarını, burada öğrencilerin Karagöz ve Hacivat gibi kağıt kaplama ve el sanatları eserleri yaptıklarını kaydetti.

 

-“Çocuklarımızı Sanal Alemden Kurtarmalıyız”-

 

Saruhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Yaralı ise internet oyunları ve televizyon dizilerinin günümüz çocuklarını hayal ve sanal dünyalara sürüklediğini ifade etti.

 

“Bizim çocukluğumuz çok farklıydı. Bizler çocukluğumuzda yakar top, bilye, çelik çomak, dokuz kiremit gibi oyunlar oynayarak büyüdük” diyen Başkan Yaralı şöyle konuştu:

 

“Bu şenlikte yıllar sonra çocukluğumun oyunlarını yeniden gördüm. Her mevsime göre oyunlarımız vardı. İnşallah bu oyunlar yeniden popüler hale gelecek. Çünkü bu oyunlarda huzur, mutluluk, paylaşım ve tatlı rekabet var. Bu oyunlarla yetişen çocuklarımız kötü alışkanlıklardan uzak topluma faydalı birer insan olarak yetişiyordu. Ancak günümüzdeki oyunlar ve filmlerimiz şiddet ağırlıklı bu nedenle yeni nesli eski Türk filmlerinde olduğu gibi mutlu sona ulaştırmak istiyoruz.”

 

-“20 Oyun Tespit Edildi”-

 

Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Federasyonu Saruhanlı İlçe Temsilcisi ve Kaymakamlık Proje Merkezi görevlisi Deniz Güntan da teknolojik gelişmeler dolayısıyla çocukların sokaklardan uzaklaşıp oyunlardan soyutlandığını anlattı.

 

Çocuk oyunlarının yaşatılması için bir organizasyon hazırladıklarını belirten Güntan, şu bilgileri verdi:

 

“Milli Eğitim Bakanlığı’nca yayınlanan çocuk oyunları kitabı ile Üniversitelerde öğretim görevlilerinin çeşitli araştırmalarla ülkemizin farklı bölgelerinde tespit ettikleri çocuk oyunlarını derleyerek 20’ye yakın oyun oluşturduk. İlçe merkezi, köy ve beldelerimizdeki her okulun öğrencileri haftada bir gün şenliğin yapıldığı tesislere gelerek, kör ebe, bilye, mendil kapmaca gibi oyunlar oynadı. Çocuklarımızın bu oyunları büyük bir coşku ve istekle oynadıklarını gördük. Dileriz ki bu oyunlar gelecek kuşaklara da aktarılır.”

 

Bu arada bir hafta süren şenlik programı boyunca öğrencilere horoz şekeri de dağıtıldı.

 



Çocukluk arkadaşını kız meselesi nedeniyle çıkan tartışmada silahla vurarak öldürdü.

Çocukluk arkadaşını silahla vurdu! Kız meselesi kanlı bitti!

Soma ilçesinde kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalan gölette balık ölümlerinin önüne geçmek için kurumlar seferber oldu.

Balıklar ölmesin diye zamanla yarıştılar

Spor Toto Minikler Türkiye Judo Şampiyonası, Mardin’de 72 ilden gelen bin 344 sporcunun katılımıyla Artuklu Yeni Spor Salonu’nda yapıldı.

Salihlili judocular Erel ve Madan, Mardin’de şampiyon oldu

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu: "Özellikle gençlerimizde ve kadınlarımızda sigara kullanım oranları artmaya başladı"

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Hedeflerinde yaşlı kadının evi ve parası vardı! Bakıcının kirli oyunu

Hedeflerinde yaşlı kadının evi ve parası vardı! Bakıcının kirli oyunu

Berber oldukları öğrenilen iki arkadaş araçlarının yanında başlarından vurulmuş halde ölü bulundu.

Tüyler ürperten olay! İki genç başlarından vurulmuş halde ölü bulundu

Dizi ve sinema filmi setlerinde başlayan 15 yıllık dostluklarını, Kulyas 2 isimli korku tarzındaki sinema filminde oyunculuklarıyla taçlandırdı.

MUHTEŞEM İKİLİ KULYAS 2'DE

Sağnak Serra Kalaycı 200 metre karışık, 100 metre ve 200 metre sırtüstünde ikinci.

Yunusemreli yüzücüler SEM yarışlarında göz doldurdu

Meme kanseri tanısı konulan 88 yaşındaki bir hastaya, anestezi verilmeden, palyatif tedavi amacıyla mikrodalga ablasyon işlemi başarıyla uygulandı.

O hastanede ilk kez uygulandı

"Hastalarımız tahlil hizmetine çok hızlı ulaşabiliyor"

Menemen'de hastane konforunda poliklinik

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Özel Aliağa Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde görev yapan eğitmenlere teşekkür sertifikası takdim etti.

Aliağa’da engelleri aşan eğitim

Alaşehir'de 2 bin 903 kök kenevir ve 8 kilo 820 gram kubar esrar ele geçirildi.

Alaşehir'de yasa dışı kenevir ekimine jandarma darbesi

Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, "Yaşayan İnsan Hazinesi - Kültürel Miras Taşıyıcısı Hayri Dev'i ölümünün 7. yılında saygı, hürmet ve özlemle anıyoruz" dedi.

Başkan Arslan vefatının 7. yılında Hayri Devi unutmadı

Kemalpaşa ilçesinde bakım ve onarım çalışması sırasında elektrik akımına kapılan genç işçi kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Elektrik akımına kapılan genç işçi hayatını kaybetti

Özge Ceren Deniz ile İnanç Öktemay’ın elektrik akımına kapılarak hayatlarını kaybettiği olaya ilişkin davaoa sanık sayısı 45’e yükseldi.

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Belediye İş 2 No'lu Şube Başkanı Savaş Atalay: "Cemil Başkan baskıyla, tehditle bizleri eline almaya çalışıyor"

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde işten çıkartılan işçilerin eylemi 9'uncu gününde sürüyor

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

Genç yaşta kalbine yenildi

Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Fikret Mangura son yolculuğuna uğurlanıyor

Başkan Zeyrek'in aile fertleri adına sahte sosyal medya hesabı açmışlar

TBMM Araştırma Komisyonu Saruhanlı’da Zirai Don İncelemesi Yaptı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
4.06.2013 18:17:33 3430 0

Tarih: 04.06.2013 18:17 Güncelleme: 04.06.2013 18:17
Haberi Sesli Oku
18.07.2025 16:54:00