‘Gizli beyin’ olarak da adlandırılan ince bağırsak, sağlığımız için oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken bir organ. Kabızlık, ishal, gaz, şişkinlik, ağız kokusu, dikkat eksikliği, depresyon, yorgunluk gibi yakınmaların çoğu ince bağırsakta SİBO denilen hastalıktan kaynaklanabiliyor. Nefes testi ile bağırsaktaki bakterilerin saptanabildiği bu hastalık, bir kaç aylık özel bir tedavi ile iyileşebiliyor.

İnce bağırsakta bakteri üremesi artışını ifade eden “Small Intestine Bacterial Overgrowth” ifadesinin kısaltması olan SİBO hakkında bilgiler veren Fonksiyonel Tıp Doktoru Prof. Dr. Deniz Özzeybek, vücutta pek çok kronik hastalığın aslında bu enfeksiyondan kaynaklanabildiğini belirtti. Normalde mide asidi sayesinde ince bağırsakta bakteri üremediğini belirten Özzeybek, “Mide asidi yetersizliği, mide koruyucuların uzun süreli kullanılması, antibiyotiklerin aşırı ve gereksiz kullanılması,  stres gibi birçok neden bu bölgede mikroorganizmaların çoğalmasına yol açar. İnce bağırsakta çoğalan bu bakteriler, bağırsağın koruyucu yüzeyinde hasar oluşturur. Böylece hem bağırsak zarında geçirgenlik artar hem de ince bağırsağın bağışıklık sistemindeki işlevleri bozulur” dedi.

Prof. Dr. Özzeybek, SİBO gelişen bireylerde çoğalan bakterilerin türüne göre kabızlık, ishal, gaz, şişkinlik, bazı gıdalara tahammülsüzlük gibi sindirim sorunları ortaya çıktığına dikkat çekerek, “SİBO’nun, irritabl bağırsak sendromu(İBS), sistit, prostatit, fibromiyalji, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, bağışıklık sistemi hastalıkları, depresyon, anksiyete yanı

sıra demir ve çeşitli vitamin yetersizliklerinin, gıda (özellikle gluten) duyarlılığının başkahramanı olduğu belirlenmiştir” diye konuştu.

Nefes testi ile tanı koyuluyor

SİBO tanısının hastanın yakınma ve belirtileri doğrultusunda konulduğunu, kesin tanı için kolaylıkla yapılabilen “SİBO Nefes Testi”nden yararlanıldığını belirten Özzeybek, şu bilgileri verdi: “Nefes testi, özel bir torbaya üflenmesi ve torbadan özel tüplere numune alınması şeklinde uygulanır. Cihazla ince bağırsakta üremiş olan bakterilerin çıkardığı hidrojen ve/veya metan gazı varlığı saptanırsa SİBO tanısı konur. SİBO tedavisi özel bir diyetin ardından, 2-3 hafta süreyle antibiyotik kullanımı ve yaklaşık 2 ay kadar süren bitkisel antibiyotikler eşliğinde koruma dönemlerinden oluşur. Özetle, yemeklerden sonra şişkinliğiniz, gazınız oluyorsa, ishal ve/veya kabızsanız, soğan, sarımsak, baklagillerle yakınmalarınız artıyorsa, ağız kokusundan yakınıyorsanız, kronik inflamatuvar ya da bir bağışıklık sistemi hastalığı tanısı aldıysanız, bir fonksiyonel tıp doktoruna başvurmanızı öneririm.”



Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Eski bakan da duruşma salonunda

Şehit polisin adı kızının okuduğu ilkokula verildi

Şehit Polis Hasan Akoral şehadetinin 17’nci yılında anıldı

Kırkağaç'ta 37. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Emekliler Partisi Saruhanlı İlçe Kongresi Yapıldı

Manisa'da meclis toplantısı sonrası MHP ve CHP'liler arasında arbede

Manisa’da ‘Mavi Dil’ hastalığıyla mücadelede ediliyor

Atatürk ölümünün 86'ncı yılında Saruhanlı’da anıldı

KULA SANDAL MAHALLESİNDE CUMA NAMAZINDAN SONRA YAĞMUR DUASI

SARUHANLI’da CUMHURİYETİN 101. YILDÖNÜMÜ COŞKUYLA KUTLANDI

Kaymakam Acar'dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

CUMHURİYETİMİZİN 101. YILDÖNÜMÜNE YAKIŞIR BİR KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ

Cumhuriyetin 101. yıl coşkusu tüm kenti sardı

CUMHURİYETİN 101. YILI KUTLAMA PROGRAMI ÇELENK KOYMA TÖRENİ İLE BAŞLADI

Şehzadeler Belediyesinden Cumhuriyet'in 101. yılına özel konser

SARUHANLI İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNE TAHSİS EDİLEN ARAÇLARIN KABUL TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ

PTT, 184 YAŞINDA!

Başkan Zeyrek, 6 aydaki değişim ve dönüşümü anlattı

Başkan Cıllı, Muhtarlara Kahvaltı Verdi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 6.07.2020 06:34:00 0

Tarih: 06.07.2020 06:34

Haberi Sesli Oku