SAĞLIK - Op. Dr. Ahmet Bülent Kargı, Plörezinin halk arasında korkutucu bir şöhretinin olduğunu ve su alınmasının tehlikeli olduğu ön yargısının devam ettiğini belirtti.

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Göğüs Cerrahisi Bölümü´nden Op. Dr. Ahmet Bülent Kargı, akciğer zarı hastalığı hakkında bilgi verdi. Her iki akciğerin dış yüzeyini ve göğüs kafesinin içini kaplayan zarın plevra olduğunu belirten Op. Dr. Kargı, ?Aslında akciğerde su toplanmaz. Akciğerlerle göğüs kafesi arasında potansiyel bir boşluk mevcuttur. Akciğerle göğüs kafesi arasında toplanır. Normalde burada sürtünmeyi azaltmak için yaklaşık 20 mililitre sıvı vardır, bu sıvının herhangi bir sebeple artmasıyla plörezi oluşur? şeklinde konuştu.

İLAÇLAR DA SIVI BİRİKTİREBİLİR
Plörezinin halk arasında korkutucu bir şöhretinin olduğunu ve su alınmasının tehlikeli olduğu ön yargısının devam ettiğini açıklayan Op. Dr. Kargı, ?Her sıvı, tekrar etmez. Bu, tüberküloz çağlarından kalan bir şehir efsanesi. Plörezi, akciğer zarı, akciğer ve akciğer dışı birçok hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir. Akciğer zarının virüs, bakteri ve tüberküloz iltihabından sıvı toplanabilir. Akciğer iltihabı olan zatürreeden sonra da sıvı toplanır ki en sık görülen sebep de budur aslında? dedi.

İKİ ÇEŞİT TÜMÖR VARDIR
Bütün vücudu etkileyen Ailevi Akdeniz ateşi, kalp, böbrek yetmezliği, tiroit bezinin az çalışması, vücutta protein azalmasında da burada sıvı toplayabileceğini anlatan Kargı, çarpma, düşme gibi travmalardan sonra da burada kan şeklinde sıvının toplanabildiğini söyledi. Akciğer zarlarının da iyi ve kötü huylu tümörleri olabileceğini belirten Op. Dr. Kargı, ?Plevra tümörü genelde asbest denilen bazı bölgelerde beyaz toprak içinde bulunan maddeye uzun süre maruz kalmakla olur.?

İYİ HUYLU TÜMÖR, TESADÜFEN TESPİT EDİLİR
Mezotelyoma denilen kötü huylu akciğer zarı kanserinin 6 ay ila 2 yıl içerisinde hasta kaybına yol açabilen tehlikeli bir hastalık olduğunun altını çizen Op. Dr. Bülent Kargı, ?Son yıllarda yeni tedavilerle bu süre arttırılmaya başlanmıştır. Akciğer ya da başka organ kanserleri, nadir de olsa akciğer zarına yayılımıyla da sıvı toplanabilir. İyi huylu olan zar tümörleri ise genelde tesadüfen teşhis edilir ve nispeten basit bir ameliyatla tedavi edilebilir? dedi.

AĞRI VE NEFES DARLIĞI ŞİDDETLİ GÖRÜLEBİLİR
Hastalığın teşhis edilmesinde kişinin ayrıntılı hikayesinin alınmasının ve titiz bir muayenenin çok etkili olduğunu kaydeden Kargı, ?Hastalar genellikle nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık ve göğüs ağrısıyla hekime başvurur. Hastalık ne kadar ilerlerse ağrı ve nefes darlığı o kadar şiddetli görülür. Hastalık, röntgen, ultrason ve bilgisayarlı tomografi gibi radyolojik yöntemlerle teşhis edilebilmektedir. Ancak hastalığın tespitinde tomografi hem akciğerin hem de sıvının durumunu detaylı gösterdiği için teşhiste çok daha yardımcı olmaktadır? dedi.

HEM TEŞHİS HEM DE TEDAVİ YAPILABİLİR
Sıvının görünümü ve biyokimyasal tetkikin de yol göstermede etkili olduğunu belirten Op. Dr. Kargı şöyle devam etti:
?Torasentez, biriken sıvıdan enjektörle sıvı alma işlemidir. Bu yolla sıvının biyokimyası görülebilir. Diğer bir yöntem kapalı plevra biyopsisi, plevra zarından örnek almaktır. Açık plevra biyopsisi ve torakoskopi ise göğüs duvarından açılan küçük deliklerden kamerayla girilerek biyopsi alınmasıdır. Sıvı teşhisinde en etkili yöntem budur. Bu sırada sıvı da boşaltılmış yani hem teşhis hem de tedavi yapılmış olur.?



Bülent Arınç: “Değer Erozyonu Türkiye’yi Bu Hâle Getirdi”

İzmir'de dine, Peygamber Efendimiz'e ve Atatürk'ün annesine hakaret eden kişi tutuklandı

Ekrem Başkan, Yeni Kavşak Projesi İçin İzmir'de

Doğal gazını yakmayarak komşudan geçinene kötü haber

İhmal edilen baca temizliği yangına neden oluyor

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nden üretimde rekor yıl

Açılan tapu davası 71 yıl sonra sonuçlandı

Başkan Kaplan'dan Arslan ailesine ziyaret

Zeyrek’ten katılımcı yönetim vurgusu ve imar planı müjdesi

Yenidoğan çetesiyle ilgili yeni gelişme: 13 hastane ve 3 şirkete kayyum atandı

Türk Sağlık Sen'den aile hekimleri ve çalışanlarına tam destek

Manisa'da 3 bin 500 yükümlü topluma kazandırılacak

Devriye görevinde fenalaşarak hayatını kaybeden polis memuruna son görev

Vali Özkan'dan Suriye'deki hapishaneden kurtarılarak vatanına kavuşturulan gencin ailesine ziyaret

Müdür Aktaş’tan vatan için can verenlere vefa: “Şehit emanetleri yalnız değil”

Duvarı kırıp 35 yıllık komşusunun eşyalarını çalmıştı, "Alkolün etkisindeydim" dedi

Manisa'da 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Paneli düzenlendi

Suriye’deki hapisten kurtarılan Saruhanlılı genci yurda giriş yaptı

Erdoğan'ı protesto edip tutuklanmıştı! Sena Eliküçük cezaevinde yaşadıklarını anlattı: Çıplak arama...

Sağlık birimlerinde 26 bin 673 sözleşmeli personel istihdam edilecek

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 19.08.2015 09:25:58 454 0

Tarih: 19.08.2015 09:25

Haberi Sesli Oku