Anahtar Kelimeler: Naylon kitap skandalı

  Son Dakika

GÜNDEM - Türkiye´deki birçok gazetenin tirajının gerçek olmadığı, naylon (hayali) tiraja sahip olduğu tartışılırken aynı iddia kitap dünyası için de ortaya atıldı. 

Önemli ve düşündürücü iddianın sahibi Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği (TBYM) Eski Başkanı Muharrem Kaşıtoğlu. Aynı zamanda yayıncı olan Muharrem Kaşıtoğlu, kitapların baskı ve satış rakamlarının gerçeği yansıtmadığını yazarların okurları aldattığını söyledi. 

Muharrem Kaşıtoğlu´nun, geleneksel TÜYAP Kitap Fuarı devam ederken yayın dünyasının arka planıyla ilgili yaptığı şok açıklamaları şöyle: 

?OKURLAR YAZARLARIMIZ TARAFINDAN KANDIRILIYOR?

?Türkiye´de yazarlık yaparak, yazdığı kitaplardan elde ettiği telifle çok ciddi paralar kazanan yazarlar var ama bunlar bir elin parmağını geçmez. Toplamda milyon satan yazar var ama bir kitabı 1 milyon satan yok. Bugüne kadar olmadı ama bundan sonra olur inşallah. 

İskender Pala´nın kitapları toplamda 1 milyon satmıştır. Ayşe Kulin´in kitapları satmıştır. Ahmet Ümit´in kitapları 1 milyon bandını zorlar. Bunlar gerçekten satanlar. Ama bir de Türkiye´de okurlar maalesef yazarlarımız tarafından kandırılıyor. Bazı yazarlar televizyonlara ya da yazılı basına röportaj verirken benim şu kitabım 200 bin sattı diyor. Algı oluşturuyor. Merak uyandırıyor kendisine piyasa yaratıyor. Halbuki gerçek rakamlara baksanız belki 50-60 bindir belki de 20 bindir. Bu ona ne kazandırıyor? Mesela terapi yapan yazarlar var, kişisel gelişim uzmanı yazarlar var. Saatine 200 lira alacakken, çok satan yazar imajı oluşturarak 400 liradan 750 liradan seans yapıyor. Yayınevleri arasında rekabet oluşturuyor.

Gerçekten Türkiye´de çok ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Mesela Nuray Sayarı, pek çok televizyon programında ?Şu kitabım 200 bin sattı, bu kitabım 300 bin sattı´ diyor. ?Toplamda 700 bin sattı´ açıklamalarını defalarca gördüm. Bu çok büyük bir yalan. Böyle bir satış rakamı yok.

Mesela Aşkım Kapışmak adında bir yazar var. İlk 50 bini hemen bitirdim, ikinci 50 bini baskıya verdim dediğinde daha satış rakamı 10 bindi. 20 bin basmış halbuki. İlk baskısı 50 bin diye beyanat verebiliyor. Instagram´da, Facebook´ta paylaşıyor bu rakamları. Gerçekten okuyucuyu aldatıyor.

AHMET ALTAN ALGI OPERASYONU YAPTI

Geçmişte Ahmet Altan birçok romanında bunu yaptı. Geçmişte ben 1 milyon sattım dediği kitaplarda, 500 bin sattım dediği kitaplarda bir algı operasyonu oluşturdu. Ben bu isimlerin sayısını çok artırabilirim. Ben bunu bir okur olarak öğrendiğimde kendimi kandırılmış hissetmez miyim? Bu bir pazarlama taktiği. 

?HEPSİNİN BELGESİ VAR?

Gerçek rakamlara okurun ulaşması çok kolay değil. Gerçek satış rakamlarını Türkiye´de bandrol üzerinden tespit edebiliyoruz. Kitabın arkasına mutlaka bandrol vurulması gerekiyor. Yayınevleri kaç adet basılacağını belirleyip belgelerle Türkiye Yayıncılar Federasyonu´na başvururlar, şu kitaptan 20 bin basacağım bunun için bandrol istiyorum derler. 20 bin bandrolü alırlar, matbaya götürüp bastırırlar. Veya 20 bin bandrol alırlar 10 bin bastırırlar, diğer 10 bini de nasıl olsa bandrolü hazır bastırırız derler. Ama 20 bin bandrol alıp 20 bin baskı yaptığı halde ilk baskıyı 50 bin yaptım o bitti, ikinci baskıyı şu anda dağıtıyoruz diyen yazarlar var. Hepsinin belgesi var. Bu söylediklerim üzerine yazarlar cevap verebilirler. Ben hepsine hodri meydan diyorum. Hepsinin satış rakamlarını baskı rakamlarını ispatlayabilirim. 

Bunu kimse söylemez. O kadar az kişi bilir ki bunu Türkiye´de... Ama bunların da konuşulması lazım. Ben yazarları ve yayınevlerini buna davet ediyorum. Kitabınızın satış rakamı neyse bunu söyleyin, bu sizi küçültmez. Bunun üzerinden büyüdüğünüzü zannederseniz büyümezsiniz ki. Belki seanslarınızın, söyleşilerinizin ücretleri artar ama gerçek anlamda siz kaybedersiniz. Yazar dediğin kimsenin çok büyük bir sorumluluğu var. Toplum önünde olan insanlar değil mi yazarlar?

Ayrıca bir yazarın kitabının ilgi görmemesi o kitabın, yazarının değersiz olduğu anlamına da gelmez. Bir örnek vereyim; bu ülkede hikayecilik, öykücülük denildiği zaman aklıma eskilerden Mustafa Kutlu, yenilerden de Cemil Kavukçu gelir. Bu isimler hikayecilikte çok üst düzey edebiyatçılardır. Çok çok iyi yazarlardır ama çok az satarlar. Bu şimdi onların niteliksiz olduklarını göstermez. 50-60 bin, 200 bin satanların da çok başarılı olduğu anlamına gelmez. 

İSTATİSTİKLERLE KENDİMİZİ KANDIRIYORUZ

Türkiye İstatistik Kurumu´nun rakamlarına göre satılan kitap bandrolü sayısı 384 milyon civarında. Bu çok büyük bir rakam. Bu kadar kitap mı basıldı acaba? 

Bu rakama tüm ders kitapları, yardımcı ders kitapları da dahil. Yani arkasına bandrol basılma zorunluluğu olan 48 sayfa üzerindeki tüm kitaplar bu rakama dahil. Gönül isterdi ki, basılan edebiyat kitaplarının sayısı 384 milyon olsun. Bunun en az yarısı edebiyat kitaplarının dışındaki kitaplar. Diğer yarısı da 150-160 bin civarında edebiyat kitaplarının basıldığını varsayalım, bunların da yarısı yayıncılarımızın depolarında bekliyor. Basılması satıldığı anlamına gelmiyor.

Türkiye´nin yeni basılan kitap başlığı sayısı olarak Avrupa´da 10 veya 11. sırada oldukça yüksek bir sırada olduğunu söyleyebiliriz ama çok başlıklı kitap yayınlanması bizim çok fazla kitap okuyan bir toplum olduğumuz anlamına gelmiyor. 

Türkiye´de kişi başına kitap sayısı hesaplandığında basılan ders kitapları da dahil ediliyor. Bunun gerçekçi birşey olmadığını hepimiz kabul edebiliriz. Ders kitabı yardımcı ders kitabı olarak basılan kitapların kişi başına okunan kitap sayısına eklenmesi kendini kandırmaktan başka birşey değildir.

Kültür Bakanlığı´nın yaptığı bir araştırmaya göre yılda ortalama 7 kitap okuyoruz. Elbette, yılda yaklaşık 7 kitap okunması, ortalama bir Türk vatandaşının iki ayda bir kitap okuması anlamına geliyor. Türkiye´de böyle bir okuma yok. O yüzde 27´lik ders kitapları da bunun içinde.

DİJİTAL BAĞIMLILIK KİTABA BÜYÜK DARBE VURDU

Peki Türkiye´de neden az kitap okunuyor? Bunun bir çok nedenini ortaya koyabiliriz. Bundan 2-3 yıl öncesine kadar kitap okuma oranlarında çok ciddi bir artış vardı. Bu tarihten itibaren bir duraklama ve gerileme sürecine girmiş bulunuyoruz. Özellikle çocukların ve gençlerin okumasında çok ciddi bir artış gözlenirken şimdi bu artış yok hatta geriye gidiyor.

Maalesef hayatımıza giren akıllı telefonların yaygınlaşmış olmasından kaynaklanıyor. Evlerde bilgisayarların çok daha yoğun kullanılıyor olmasından kaynaklanıyor. Özellikle çocuklar olmak üzere her kesimde ciddi bir gerilemeye yol açtı. En temel nedeni bu. Kitapların pahalı olması ve yıllardır dile getirilen başka sebepler de var. Ama çok ciddi gelişen kitap okuma alışkanlığımıza büyük darbe vurdu dijital bağımlılık. 

Akıllı telefonlar başta olmak üzere internet bağımlılığını da dijital bağımlılık içine katmamız gerekir.

Mesela ben yayıncı olarak rol model olan bir babayım, eşim de evde kitap okur. Çocukların karşısına böyle ebeveynler olarak çıkmamıza rağmen eskiden haftada bir kitap okuyan çocuğum şimdi ayda bir kitabı zor okur hale geldi. Uzağa gitmeme gerek yok. Kendimden biliyorum bunu. Şimdi böyle bir tehlikeyle karşı karşıyayız. 

ALKOL, SİGARA, UYUŞTURUCU DEĞİL DİJİTAL BAĞIMLILIK

Tabi akıllı telefonlar ve internet, çok fazla çocukların hayatında yer almasından kaynaklanan büyük bir tehlike. Bakın çok daha önemli birşey söylüyorum. Bu ülkenin en büyük belası sigara değil, alkol bağımlılığı değil, hatta madde bağımlılığı bile değil bence dijital bağımlılık. Önümüzdeki yıllarda bu toplumu köreltme adına çok daha yakıcı sonuçlar doğuracak.

Tabi daha kapsamlı bir bağımlılıkla karşı karşıyayız. Toplumu daha derinden etkileyecek bir bağımlılıktan bahsediyoruz.

KADINLAR ERKEKLERDEN DAHA ÇOK KİTAP OKUYOR

İnsanlara ?Neden kitap okuyorsunuz?´ sorusu sorulduğunda; bir kısmı boş zamanlarımı değerlendirebilmek için diyor, bir kısmı hitabetimi geliştirebilmek için diyor, bir kısmı da bilgi sahibi olabilmek için diyor. En sık verilen cevaplar bunlar. Kitap okuyan bir insanın okumayan insanlarla yan yana geldiğinde ne kadar farklı olduğunu net olarak ortaya koyabiliriz. Yine çarpıcı bir örnek verebilirim. Son zamanlarda sosyal hayatta iş hayatında kadın yöneticilerimizin sayısı hızlı bir şekilde artıyor. Bu tesadüf değil. Neden biliyor musunuz? Türkiye´de ?kitap okuma açısından- kadınlar erkeklerle kıyaslandığında erkekler yüzde 40 kadınlar yüzde 60. Toplumda böyle bir fark var ve bu fark büyümeye devam ediyor. Bu performans onlara toplumsal hayatta ve iş hayatında bir yer edinmelerinin yolunu açıyor. Çünkü kitap okuyan kadın başarılı olma adına bir adım atmış oluyor. Bilgi birikimi artıyor. Roman öykü şiir okuyanların da kişisel gelişimine büyük bir katkı yaptığını da söyleyebilirim. Yani, insanlar ekonomik olarak da gelişebilmek için okumak kendini geliştirmek zorunda. İki üniversite mezunu insanı karşınıza alıp bir mülakat yaptığınızda, üç soru sorduğunuzda hangisinin daha fazla kitap okuduğunu çok net olarak tespit edebilirsiniz. Ne yapıyor işveren? Kendini daha iyi ifade eden daha çok birikimi olan daha çok bilgi sahibi olanı işe alıyor.?



Saruhanlı'da Vefat...

Saruhanlı'da Vefat...

Saruhanlı’nın Bedeller Mahallesi sakinlerinden ALİ KOYUNCU vefat etti.

VEFAT ve BAŞSAĞLIĞI…

Solunum yetersizliği nedeniyle 3 gündür yoğun bakımda olan CHP'nin eski Genel Başkanı Altan Öymen, hayatını kaybetti.

Altan Öymen hayatını kaybetti

Jhon Duran'ı kadrosuna katan Fenerbahçe'de Youssef En-Nesyri'nin ayrılık ihtimali yükselmişti.

Fenerbahçe'ye piyango vurdu! Yıldız oyuncuya öyle bir talip çıktı ki...

Son dakika... Murat Çalık hastanenin 1. katından 11.katına alındı.

Murat Çalık hakkında şoke eden karar!

bir süredir mücadele ettiği hastalık sonucu vefat eden eski belediye başkanlarından Muhittin Dalgıç’ın kardeşi Zahir Dalgıç toprağa verildi.

Zahir Dalgıç son yolculuğuna uğurlandı

Yuntdağı Ortaköy’de düzenlenen turnuvaya 14 ilden yaklaşık 500 sporcu katıldı.

Tekvando kulüplerarası minikler turnuvası başladı

Beyaz eşya alışverişi yapan onlarca vatandaş mağdur: Mağaza kapalı, ürünler ortada yok

Düğün arifesinde büyük şok: Ürün de yok muhatap da

Yüzlerce kilo ağırlığındaki mermerin altında kalan Furkan Avcu, hastanedeki yaşam savaşını kaybetti.

Mermer tablanın altında kalan 19 yaşındaki genç hayatını kaybetti

Sporcuları ve teknik ekibi tebrik eden Vali Işın, Avrupa Şampiyonası'nda da aynı azim ve başarıyla ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceklerine inandığını ifade etti.

Vali Musa Işın, Türkiye Şampiyonu Kütahya Ecofirm Ayak Tenisi Takımını ağırladı

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'nin (EKODOSD) Çarşamba Söyleşileri'nde bu hafta Kuşadası'nın deniz kıyısındaki tek lagünü olma özelliği taşıyan Kocagöl'e dikkat çekildi.

Doğaseverler Kocagöl'e dikkat çekti

24 yıl hapis cezasıyla aranan ve izini kaybettirmeye çalışan firari şahıs, JASAT ekiplerince kıskıvrak yakalandı.

Hırsızlık suçundan aranan şahıs JASAT'tan kaçamadı

Şezlong kavgası baltalı cinayetle bitti, yakalanmamak için yangın çıkarttı

Baltalı dehşet: 1 ölü

Almanya'da düzenlenen Rhine-Ruhr 2025 Dünya Üniversite Oyunları'na Eskişehir'den katılan Eda Nur Tulum, Türkiye'yi temsilen yarışmalara katılıyor.

Eda Nur Tulum, Rhine-Ruhr 2025 Dünya Üniversite Oyunları'nda Türkiye'yi Temsil Ediyor

Suriye'de çatışmalar sürüyor, görüşmelerde ilerleme sağlanamadı.

Suriye'de Baas Rejimi Son Buldu: Yeni Yönetim ve Çatışmaların Sürekliliği

1. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte katıldığı programda Kral III. Charles ile sohbet eden Gül'ün lüks çantası, etkinliğin önüne geçti.

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

Genç yaşta kalbine yenildi

Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Fikret Mangura son yolculuğuna uğurlanıyor

Başkan Zeyrek'in aile fertleri adına sahte sosyal medya hesabı açmışlar

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Gündem 19.11.2016 13:47:36 430 0

Tarih: 19.11.2016 13:47 Güncelleme: 19.11.2016 13:47
Haberi Sesli Oku

Gündem

Gündem Haberleri
19.07.2025 11:59:00