SARUHANLI - Manisa´yı organik tarımda daha da ileriye taşımak ve Manisa´yı organik kent yapmak amacıyla çalışmalar sürerken, bu hedef doğrultusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) tarafından kabul edilen ?Manisa İli Organik Tarım ve Organik Hayvancılık Stratejisi ve Eylem Planı Projesi´nin tanıtım eğitimi Saruhanlı Mahalle Muhtarlarına anlatıldı.

Ziraat Odası toplantı salonunda yapılan Eğitim toplantısına, Kaymakam Erdoğan Kanyılmaz, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aytekin Yaralı, Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, İlçe Tarım Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Ali Tunçel ve Mahalle Muhtarları katıldı.

Saruhanlı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü görevlilerinden Ziraat Mühendisi Ali Tunçel, toplantıda çiftçilere yönelik yaptığı sunumda, Organik Tarımın öneminin gelişen teknoloji ve hızla ilerleyen tarımcılıkta insan hayatında olmazsa olmazları arasında yer aldığını belirterek, ?Üreten ülke ve dışa bağımlılığı bitirebilmesi için organik tarımın önemi çok büyüktür. Bilhassa insanlara organik ürün yetiştirebilmek ve en kaliteli verimi alma adına büyük çalışmalar ve araştırmalar yapılmaktadır.? Dedi.

Ürün yetiştirilmesi, toplanması, hasat, kesim, işleme, tasnif, ambalajlama, etiketleme, muhafaza, depolama, taşıma ile ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar olan diğer işlemlerde, kimyasal madde veya tarım ilacı kullanılmadan yapılan tarımın ?organik tarım? olarak tanımlandığını ifade eden Tunçel, çiftçilere organik tarımın tanımı hakkında şu bilgileri verdi;

?Organik Tarım, üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Organik tarım, eko sistemde hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik, insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içermektedir.

Günümüzde insanın sağlığı ile oynamamak ve organik ürün yetiştirmek için tarımda gereken önem ve çalışmalar yapılıyor olması gerekiyor. Ayrıca tarımsal alanda organik tarımı teşvikler ile desteklendiği görülüyor. Yurt dışından ucuz ithal edilen hormonlu gıdalar ve organik olmayan ürünlerin insan sağlığını ne kadar çok tehdit ettiğini biliyoruz. Ekolojik sistemde hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik, insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içermekte olup, esas olarak sentetik kimyasal tarım ilaçları, hormonlar ve mineral gübrelerin kullanımını yasaklaması yanında, organik ve yeşil gübreleme, münavebe, toprağın muhafazası, bitkinin direncini artırma, doğal düşmanlardan faydalanmayı tavsiye eden, bütün bu olanakların kapalı bir sistemde oluşturulmasını öneren, üretimde sadece miktar artışının değil aynı zamanda ürün kalitesinin de yükselmesini amaçlayan alternatif bir üretim şeklidir. Organik Tarımın önemine dair biraz daha bilgi eklemek gerekirse son yıllarda gerek tarımsal ilaçların, gerekse gübrelerin bilinçsizce kullanımı bitkisel üretimde artışın yanında kalitesiz ve insan sağlığını tehdit edecek ürünlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Toprağın derinlerine sızan fosfor ve nitrat tatlı su kaynaklarına ulaşmakta bu da insan, evcil hayvan ve yaban hayatı açısından ciddi problemlere yol açmaktadır. Ayrıca kimyasal tarım ilaçları toprakta birikmekte, bitki sağlığını olumsuz yönde etkileyerek ekolojik dengeyi bozmaktadır. Hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmak. İnsana ve çevreye dost üretim sistemlerini geliştirerek uygulamaya koymak. Üretimde ürün miktarının artması değil, temiz ve kaliteli gıda üretimin sürekliliğini sağlamak olduğunu belirterek üç ayrı ayrı kategoride değerlendirdi.?

Toplantı sonunda Saruhanlı İlçe Kaymakamı Erdoğan Kanyılmaz gazetecilere yaptığı açıklamada, şunları kaydetti; ?Mahalle Muhtarlarımıza Çiftçimize organik tarım konusu hakkında İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün tecrübeli elemanlarıyla bilgiler verdik.  Bu eylem planı, yaptığımız organik tarım ve hayvancılık faaliyetlerini belli bir plan ve program dâhilinde organize etmeyi amaçlıyor. Önümüzdeki yıllarda çiftçilerimizin üreteceği organik ürünlerin artması için yol gösterici olacaktır. Eğitimimiz verimli bir şekilde gerçekleşti. Umarım Muhtarlarımız memnun kalmıştır.? Dedi.



Korkunç cinayette dehşete düşüren detay! 'Dur yapma, boşanmaktan vazgeçtim' diye yalvarmasına rağmen katletti

Kan donduran vahşet! Cinnet getiren komiser yardımcısı katliam yapıp intihar etti

Bıçaklanan şahıs hayatını kaybetti

Kanlı gece; 1 ölü, 2 yaralı

Yanında çalıştığı patronunu boğazından bıçaklayarak öldürdü

13 gündür aranıyordu, cansız bedeni bulundu

Eski Sevgilisinin Evinde Cinayet: 2 Tutuklama

Boşanma aşamasındaki eşini öldürüp intihar etti

Pencereden düşen yaşlı kadın hayatını kaybetti

'Elimde fotoğrafların var, seni rezil ederim'... Kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti anlattı

Kayıp Polonyalı turist ölü olarak bulundu

Yeniden yargılanacak olan taciz sanığı hakkında korkutan iddia

Korkunç cinayet

Kan donduran cinayet: Ablasını sırtından bıçakladı!

Bir kişi, eski sevgilisinin arkadaşını bıçakla öldürdü

Bedriye Kılıç cinayeti... Eşi boğarak öldürüp uçurumdan atmıştı! Cesedin bulunması için yeniden arama yapıldı

Kan donduran cinayet

26 yaşındaki genç başından vurulmuş halde bulundu

Akıl almaz cinayet planı Para için önce sahte ilan verdi sonra cinayeti işledi

Trafikte Tartıştığı Kişi Tarafından Bıçaklanan Şahıs Hayatını Kaybetti

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Güncel 12.08.2015 18:11:02 306 0

Tarih: 12.08.2015 18:11

Haberi Sesli Oku