9285,26%2,81
34,49% 0,10
36,41% 0,19
2956,69% 0,74
4955,48% 0,56
SARUHANLI - 22 Haziran’da TBMM’ne bir soru önergesi vererek, Kiraz üreticisinin sorunlarını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye ileten Isparta İYİ Parti Milletvekili Dr. Aylin Cesur, bu defa kirazcılara desteğini 20 Milletvekili arkadaşı ile bir Meclis Araştırması isteyerek verdi ve TBMM’nde Araştırma Komisyonu açılması gerektiğini söyleyerek teklifte bulundu.
22 HAZİRAN’DA KİRAZ İÇİN SORU ÖNERGESİ VERMİŞTİ
Soru Önergesinde Isparta kirazı ve çiftçisine sahip çıkan Cesur; “Hasattan ihracata kiraz üretiminin devamlılığı ve geçimlerini kiraz üretiminden sağlayan çiftçilerimiz için tedbirler alınması gerekliliği ortadadır.” demiş ve Tarım Bakanı’nın cevaplamasını istediği soru önergesini Meclis Başkanlığına vermişti. Sorularına halen cevap alamadığını belirten Milletvekili Cesur, “ TÜRKİYE’NİN EN İYİSİ ISPARTA KİRAZI NEDEN UCUZA GİDİYOR” bu konu aydınlatılmalı diye de belirtmişti.
Soru Önergesinde; üreticilerin ürünlerini satabilmeleri için yeni pazarlarlar açılması gereğinin de altını çizmiş, mevsimlik tarım işçilerinin Covid-19 sürecindeki sağlık denetimlerinin yapılıp yapılmadığını ve hem işçilerin hem bölge halkının riske atılıp atılmadığını, afetlere karşı çiftçinin zararlarını gidermek adına ne yapıldığını da sormuştu.
HAFTASONU SÖZ VERMİŞTİ, TUTTU
Geçtiğimiz hafta sonu Keçiborlu Kuyucak ve Kılıç köylerinde lavanta üreticileriyle buluşan ve sorunlarını dinleyen Cesur, basın mensuplarına verdiği beyanatta kirazımıza da, lavantamız, gülümüze, elmamıza, karanfilimize, domatesimize, kekiğimize de ve onları emekleriyle hak ettiği karşılığı alamayan ve yoksullukla ezilen çiftçimize ve üreten kim varsa herkese sahip çıkarız.Gerekirse her gün tüm yetkilerimi buna ayıracağım demişti.
Cesur bu defa kiraz üreticisinin sorunlarının çözümü için 20 Milletvekili ile Meclise Araştırma açılmasını teklif etti.
“Isparta ilimizde Merkez’e bağlı Yakaören, Deregümü ve Gelincik köyleri ve Uluborlu, Senirkent, Yenişarbademli ilçelerimiz başta olmak üzere 51.330 dekar alanda 36.533 ton kiraz üretimi ile Türkiye’nin kiraz üretiminde önemli bir paya sahiptir. İlçe nüfuslarının büyük bir çoğunluğu kiraz üretimi ile geçimini sürdürmektedir. Son yıllarda artan maliyet, ekonomik olaylar meyve üreticilerini zor durumda bırakmaktadır. Bakım için yapılan işlemlerinin maliyetindeki artış ile artan işçi fiyatları, kiraz alım fiyatlarındaki değişiklik, depolama ve yurt dışı satışta yaşanan sorunlar, üreticilerimizin karşılaştığı sorunların başında gelmektedir. Kirazın düşük fiyattan alıcı bulması üreticilerimizi zor bir duruma sokmaktadır. Kiraz üreticilerimizin yaşadığı problemlerin tespit edilerek, çözüm yollarının bulunması adına Anayasamızın 98. ve TBMM İç Tüzüğü’nün 104. ve 105. Maddeleri uyarınca bir meclis araştırma komisyonu kurulmasını arz ederim” diye başlayan Milletvekili Aylin Cesur’un Meclis Araştırması açılmasına yönelik verdiği önergenin gerekçeli metni:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Isparta ilimizde Merkez’e bağlı Yakaören, Deregümü ve Gelincik köyleri ve Uluborlu, Senirkent, Yenişarbademli ilçelerimiz başta olmak üzere 51.330 dekar alanda 36.533 ton kiraz üretimi ile Türkiye’nin kiraz üretiminde önemli bir paya sahiptir. İlçe nüfuslarının büyük bir çoğunluğu kiraz üretimi ile geçimini sürdürmektedir. Son yıllarda artan maliyet, ekonomik olaylar meyve üreticilerini zor durumda bırakmaktadır. Bakım için yapılan işlemlerinin maliyetindeki artış ile artan işçi fiyatları, kiraz alım fiyatlarındaki değişiklik, depolama ve yurt dışı satışta yaşanan sorunlar, üreticilerimizin karşılaştığı sorunların başında gelmektedir. Kirazın düşük fiyattan alıcı bulması üreticilerimizi zor bir duruma sokmaktadır. Kiraz üreticilerimizin yaşadığı problemlerin tespit edilerek, çözüm yollarının bulunması adına Anayasamızın 98. ve TBMM İç Tüzüğü’nün 104. ve 105. Maddeleri uyarınca bir meclis araştırma komisyonu kurulmasını arz ederim.