SARUHANLI - İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, geçen yıl açıklanan 2019 yılı gül çiçeği taban fiyatı üzerine “bu fiyatlarla Gül’ü toprağa gömdünüz” demişti. 

Gülbirlik Yönetim Kurulu’nun 2019’da açıkladığı 7,80 TL’lik taban fiyatının, bu yıl girdi maliyetlerindeki artışa rağmen 45 kuruş azalarak, 2020 taban fiyatının 7,35 TL olarak ilan edilmesi üzerine Cesur, konuyu aynı gün Meclis’e taşıdı. Cesur konu ile alakalı TBMM’ne sunduğu araştırma önergesinde, “meselenin sadece bir fiyat meselesi değil, aynı zamanda her boyutuyla gülün ve gül üreticiliğinin devamını sağlamak meselesi olduğunu” vurguladı.
ISPARTA GÜLÜ HEM BİR KÜLTÜR ÖĞESİ HEM DE EKONOMİK BİR DEĞERDİR

Cesur, 100 yılı aşkın süredir Isparta’da üretilen ve dünyaca tanınır hale gelmiş, artık şehrin kimliğini oluşturan sembol değerlerinden olan Gül’ün, bugün yalnızca Isparta’da 10.000’den fazla ailenin geçimini sağladığını belirtti. 

Son dönemlerde üretici ve birlik arasında yaşanan olumsuzluklara dikkat çeken Cesur, düşük taban fiyat üzerinden gül çiçeği alımları sebebi ile gül üreticilerin ekonomik anlamda zor durumda kaldığını, açıklanan taban fiyatın, üreticinin gül çiçeği toplatma işçi maliyetleri, budama, ilaç, mazot, gübre gibi ana maliyet kalemleri ile neredeyse kafa kafaya geldiğini dile getirdi. Gül üreticiliğinin bu şekilde sürdürülmesinin gülün geleceği için ciddi bir tehlike arz ettiğini söyleyen Cesur, Gül üreticilerinin yaşadığı problemleri tespit etmek ve çözüm yolu bulunması adına bir meclis araştırma komisyonu kurulmasını istedi.
KÜRESEL PİYASALARDA GÜLÜ DAHA REKABETÇİ HALE GETİRMELİYİZ

Fiyatlarla alakalı sorunların küresel piyasalardaki baskıdan kaynaklandığını, ülkemizde yetiştirilen gülün devlet destekleri olmadan, AB ve Bulgaristan Devleti’nin sağladığı desteklerden faydalanan Bulgar gül üreticilerin yetiştirdiği Bulgar Gülü’nün küresel rekabette gerisine düştüğüne dikkat çeken Cesur, bu konuda herhangi bir önlem alınmadığı takdirde ve özellikle Isparta Gülü daha rekabetçi bir hale getirilmediği sürece, ülkemizdeki gül üreticilerinin ve gül ekonomisinin gelecekte daha da olumsuz etkileneceğini belirtti.
GÜL MİLLİ TARIM POLİTİKASINDA YERİNİ MUHAKKAK ALMALI

Cesur, gül üreticisine herhangi bir doğrudan destek, prim ödemesi veya Gülbirliğe rekabet gücünü artıracak, maliyetlerini düşürecek herhangi bir devlet desteği yapılmadığına dikkat çekti ve çözüm önerilerini sıraladı: Çözüm olarak maliyetleri düşürecek doğrudan desteklerin, gül çiçeğinden elde edilen ürünlerin ihracatına yapılacak desteklerin, birlik ve kooperatiflere ürün teslimatı yapan ortaklarına yapılabilecek ürün alım desteğinin düşünülebileceğini belirtti.

Cesur, Gül’ü korumanın yolunun gül çiçeği üretiminin Milli Tarım Politikası’nda yer alarak desteklenmesinden geçtiğinin de altını çizdi. 

İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur’un, Meclis Araştırma Komisyonu kurulması isteği ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunduğu araştırma önergesinin tam metni:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Gül (yağlık) Isparta’da ilk defa 1888 yılında İsmail Efendi tarafından 30 dönüm olarak dikilmiş ve ilk yağ eldesi 1892 yılında yapılmıştır. 1935 yılına kadar imbik usulüyle damıtma işlemi yapılırken ilk fabrika 1935 yılında kurulmuştur. 1954 yılında 9 ayrı gül kooperatifi tek çatı altında toplanarak bugünkü GÜLBİRLİK kurulmuştur.

Isparta ilimizde tarımın stratejik ürünleri sıralamasında birinci sırada yer alan Gül (Yağlık) üretimi Türkiye sıralamasında da birinci konumundadır. 2019 yılı verileri baz alındığında Türkiye’de 16.560 ton Gül (Yağlık) üretim gerçekleştirilmiş olup Isparta ilimize ait Gül üretimi verileri ise 14.097 ton ile Türkiye’nin %85’ini oluşturmaktadır.

Gül (Yağlık) üretimini İlçe bazlı 2019 yılı verilerine göre incelediğimizde Isparta Merkez’de 3.956 da 1.701 ton, Keçiborlu İlçemizde 17.200 da alanda 7.307 ton, Gönen’de 5.100 da alanda 2.295 ton, Eğirdir İlçemizde 2.200 da alanda 1.320 ton ve Uluborlu’da 1.250 da alanda 688 ton Gül (Yağlık) üretimi gerçekleştiği görülmektedir.

Isparta ili genelinde yaklaşık 10.000 aile gül üretimi ile geçimini sürdürmektedir. Son dönemlerde üretici ve birlik arasında yaşanan olumsuzluklar, düşük fiyattan gül çiçeği alımları nedeni ile gül üreticileri ekonomik anlamda zor durumda kalmaktadır. Gül çiçeği toplatma işçi maliyetleri, budama, ilaç, mazot, gübre gibi ana maliyet kalemleri kg başına 6-7 TL olarak hesaplanmaktadır. Ancak Gülün düşük fiyattan alıcı bulması üreticilerimizi zor bir duruma sokmaktadır. Ayrıca gül üretimine yönelik gerekli desteklerin verilmemesi küresel rekabette Isparta Gülü’nün geriye düşmesine sebep olmakta, ülkemizdeki gül üreticilerinim ve gül ekonomisinin gelecekte daha da olumsuz etkilemesi riskini getirmektedir. Gül üreticilerimizin yaşadığı problemlerin tespit edilerek, çözüm yollarının bulunması adına Anayasamızın 98. ve TBMM İç Tüzüğü’nün 104. ve 105. Maddeleri uyarınca bir meclis araştırma komisyonu kurulmasını arz ederim.



Bülent Arınç: “Değer Erozyonu Türkiye’yi Bu Hâle Getirdi”

İzmir'de dine, Peygamber Efendimiz'e ve Atatürk'ün annesine hakaret eden kişi tutuklandı

Ekrem Başkan, Yeni Kavşak Projesi İçin İzmir'de

Doğal gazını yakmayarak komşudan geçinene kötü haber

İhmal edilen baca temizliği yangına neden oluyor

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nden üretimde rekor yıl

Açılan tapu davası 71 yıl sonra sonuçlandı

Başkan Kaplan'dan Arslan ailesine ziyaret

Zeyrek’ten katılımcı yönetim vurgusu ve imar planı müjdesi

Yenidoğan çetesiyle ilgili yeni gelişme: 13 hastane ve 3 şirkete kayyum atandı

Türk Sağlık Sen'den aile hekimleri ve çalışanlarına tam destek

Manisa'da 3 bin 500 yükümlü topluma kazandırılacak

Devriye görevinde fenalaşarak hayatını kaybeden polis memuruna son görev

Vali Özkan'dan Suriye'deki hapishaneden kurtarılarak vatanına kavuşturulan gencin ailesine ziyaret

Müdür Aktaş’tan vatan için can verenlere vefa: “Şehit emanetleri yalnız değil”

Duvarı kırıp 35 yıllık komşusunun eşyalarını çalmıştı, "Alkolün etkisindeydim" dedi

Manisa'da 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Paneli düzenlendi

Suriye’deki hapisten kurtarılan Saruhanlılı genci yurda giriş yaptı

Erdoğan'ı protesto edip tutuklanmıştı! Sena Eliküçük cezaevinde yaşadıklarını anlattı: Çıplak arama...

Sağlık birimlerinde 26 bin 673 sözleşmeli personel istihdam edilecek

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 17.10.2020 05:17:00 4977 0

Tarih: 17.10.2020 05:17

Haberi Sesli Oku