SOMA - Soma davasına katılan MHP Manisa Milletvekili ve Soma Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu üyesi Erkan Akçay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Danıştay kararına rağmen sanık konumunda olması gereken kişilere soruşturma izni vermediğini iddia ederek duruma tepki gösterdi.
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden Soma davasına katılan Erkan Akçay, mahkeme çıkışında düzenlediği basın toplantısında iki bakanlığa tepki gösterdi.
Akçay, 13 Nisan'da başlayan davanın devam ettiğini belirterek şöyle konuştu: "Zannediyorum bugün veya yarın Haziran ayına da ertelenme durumunu öğrenmiş bulunuyoruz. Mahkemenin bugüne kadar ki süreci maalesef bu maden faciasından mağdur olan aileleri, işçilerimizi, vatandaşlarımızı ve bizleri de ziyadesiyle endişeye sevk etmektedir. Mahkeme sürecinin bugüne kadar geldiği bir yıla yakın süredir yaşananlar bu endişeyi haklı kılacak bir mahiyet arz etmektedir. Sanık olan kişilerin hâla aynı madende çalıştırılıyor olmasının bir izahının mutlaka olması gerekir. Bu kadar lakaytlık olmaz.”

BU BİR SUÇTUR
Danıştay kararına rağmen mahkemenin iddia makamının soruşturma talep izninin yerine getirememesinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bakımından da suç teşkil ettiğini kaydeden Akçay, Bu yargılama fevkalade bir sistematikten uzak ve noksan devam etmektedir. Dolayısıyla bu baştan itibaren noksanlığın devam etmesi halinde yargılama sonucunun da adaletsiz bir şekilde sonuçlanacağını görmek için kahin olmaya gerek yok. Çünkü sadece şirketin belli başlı birkaç yöneticisine yönelik bir tutuklama ve iddiaların olması, asıl mal sahibi, mülk sahibi ve denetimden sorumlu kamunun bu mahkemenin dışında tutulması mümkün değildir” diye konuştu.

‘HÜKÜMET TÜM YETKİLERİ KULLANMIŞ ANCAK ORTADA SORUMLU YOK'
Mülk sahibi Türkiye Kömür İşletmeleridir. Kamu kurumudur” diyen Akçay, TKİ yönetiminin bundan sorumlu olduğunu şöyle anlattı:
"Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünün bu madenin işletilmesi ve her türlü yetkinin kullanılmasından kim sorumludur. Hükümet. Başta Başbakan Mayıs veya Haziran 2012 tarihli Başbakanlık genelgesiyle devlete ait bütün arazilerin burada da madenlerin ruhsat izinlerinin verilmesi, kiralanması, satış gibi bütün yetkileri uhdesinde toplayan başbakan ve madenlerin nasıl işletileceğini, rödovans mı hizmet alımı mı olacağına karar veren hükümet, Enerji Bakanlığı ve TKİ. Bunlar sorumlu."
İhale şekli, şartnamelerin hazırlanması, sözleşmelerin yapılması ihalelerin gerçekleştirilmesi ve bu madenlerin çalışma düzenine ilişkin belirlenecek kuralları belirleyenin Enerji Bakanlığı olduğunu anlatan Akçay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yani bütün yetki kullanılmış, her türlü yetki sonuna kadar kullanılmış ama ortada bir sorumlu yok. Bu kabul edilemez bir durumdur ve kesinlikle Enerji Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ve denetimi yeterince gerektiği şekilde kanunların öngördüğü şekilde yapmayan Çalışma Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, TKİ ve Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünün sanık sandalyesine oturmadan bu yargılamanın adil bir şekilde sonuçlanması mümkün değildir."
Kamu sorumlularının yargılanması gerektiğini anlatan Akçay, sözlerini şöyle tamamladı: "Bunu özellikle Soma Araştırma Komisyonu Raporuna verdiğimiz kapsamlı muhalefet şerhine verdiğimiz üzere bu çalışmaların veya mahkemenin adil olabilmesi için kamu sorumlularının da mahkeme tarafından da karara bağlanması şart. Ancak, Enerji Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı Danıştay kararına rağmen bu soruşturma iznini vermemekte ve sanık konumunda olması gereken kişileri mahkemeye göndermemekte ısrar etmesi doğru değildir.”



Türkiye güne akaryakıt zammıyla başladı. 6 gün sonra neler olacak neler

Fenalaşan arkadaşına müdahale etti, ikisi de kalp krizinden öldü

Manisa'daki yabancı nüfus azalmaya devam ediyor

Manisa TSO Meclis Salonuna Mimar Ferdi Zeyrek’in adı verildi

Zeki Bilgin’den “Hurda Davası”na ilişkin açıklama: "Yargılanmışım, ceza almışım gibi gösteriliyor"

Bebeklerine merhum Başkan Ferdi Zeyrek'in ismini verdiler

Sıcak çarpmasından basit önlemlerle korunmak mümkün

Ferdi Zeyrek’in kızı Nehir, TYT’ye CHP Lideri Özgür Özel ve annesiyle geldi

Alaşehir Belediyesi'nden merhum Ferdi Zeyrek için pilav hayrı

Besim Dutlulu'nun ilk ziyareti Ferdi Zeyrek'in mezarı oldu

Başkan Zeyrek'in ölümüyle sonuçlanan olayda 3 şüpheli tutuklandı

Manisa Belediyesi Yeni Akit ve Zekeriya Say için harekete geçti!

Bir Lokma Bin Dua: Ferdi Başkanımızın Aziz Hatırasına

Merhum Başkan Zeyrek anısına hayır yapıldı

Başkan Zeyrek’i kurtarmak için zamanla yarışıldı

SARUHANLI’DA JANDARMA TEŞKİLATININ 186. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLAMALARI

Havuzlarla ilgili korkutan gerçek

CHP Genel Başkanı Özel, Başkan Zeyrek için düzenlenen mevlide katıldı

Nehir Zeyrek’ten Tepki: ‘O adamı nasıl serbest bırakabiliyorsunuz?’

Yarbay Melih Gülova şehadetinin yıldönümünde Manisa’da anıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 24.04.2015 17:20:02 689 0

Tarih: 24.04.2015 17:20
Haberi Sesli Oku
28.06.2025 09:27:00