SARUHANLI - TBMM Genel Kurulunda konuşan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay,“ Soma havzasında redevans yöntemiyle faaliyet gösteren ve 2014’te redevans sözleşmesi biten Uyar Madencilik 2012 yılında işten çıkardığı 804 madencimizin iki aylık maaşını ve tazminatlarını ödememiştir. Yeraltı madenciliği sektöründe adaleti tesis etmek için 3213 sayılı Maden Kanunu’nda redevans sözleşmeleriyle işletilen maden ocaklarında çalışanların tazminatlarının Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından ödenmesine yönelik bir düzenleme beklentisi vardır. Milliyetçi Hareket Partisi olarak bu sorunun çözülmesi konusunda her türlü desteği vermeye de hazırız.” dedi.
4 Aralık Dünya Madenciler Güne nedeniyle TBMM Genel Kurulunda konuşan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay,” 13 Mayıs 2014’te Soma Kömür İşletmelerine bağlı Eynez Maden Ocağı’nda yaşanan faciada 301 madencimiz hayatını kaybetti ve 486 işçimiz de yaralanmıştı. Bu kazayla anne ve babalar evlatlarını, kadınlar eşlerini, çocuklar babalarını yitirmiştir. Soma Kömür İşletmeleri 301 madencimizin hayatını kaybettiği Eynez Maden Ocağı’nı Türkiye Kömür İşletmelerinden hizmet alım sözleşmesiyle aldığı için Türkiye Kömür İşletmeleri bu maden ocağında çalışanların ihbar ve kıdem tazminatlarını 2020 yılının ilk çeyreğinde yasal faiziyle birlikte ödemiştir. Fakat Soma Kömür İşletmeleri tarafından redevans yöntemiyle işletilen Işıklar, Geventepe ve Atabacası’nda çalışan 840 madencimiz kıdem ve ihbar tazminatlarını alamamışlardı. 23 Temmuz 2020 tarihinde İş Kanunu’nun geçici 11’inci maddesine yapılan bir eklemeyle Soma Kömür İşletmeleri Kurumuna ait redevans sözleşmeleri kapsamında yer alan Işıklar, Atabacası, Geventepe ocaklarında çalışanların tazminatlarının ödenmesine yönelik düzenleme de yapılmıştır.” dedi.
Uyar Madencilik mağdurlarının tazminatları ödenmelidir
Uyar Madencilik mağdurlarının kıdem ve ihbar tazminatlarının TKİ tarafından ödenmesi gerektiğini söyleyen MHP’li Akçay, “ 17 Aralık 2003’de redevans sözleşmesiyle Türkiye Kömür İşletmelerinden Darkale Maden Ocağı’nı alarak işleten ve 4 Ocak 2014’te redevans sözleşmesi biten Uyar Madencilik 2012 yılında işten çıkardığı 804 madencimizin iki aylık maaşıyla, kıdem ve ihbar tazminatlarını ödememiştir. Yeraltı madenciliği sektöründe adaleti tesis etmek için 3213 sayılı Maden Kanunu’nda redevans sözleşmeleriyle işletilen maden ocaklarında çalışanların kıdem ve ihbar tazminatlarının Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından ödenmesine yönelik de bir düzenleme beklentisi vardır. Konuyla ilgili olarak Enerji Bakanlığı yetkilileriyle ve TBMM’de gerekli görüşmeleri yapıyoruz, bu konuda bir düzenleme yapılacağını umuyoruz. Milliyetçi Hareket Partisi olarak bu sorunun çözülmesi konusunda her türlü desteği vermeye de hazırız. Bu vesileyle, yerin metrelerce altında son derece tehlikeli ve zor koşullarda, alın teriyle ekmeklerini kazanan madencilerimizin 4 Aralık Madenciler Günü’nü kutluyor, bir avuç kömür için bir ömür feda eden, hayatını kaybeden bütün madencilerimizi rahmetle anıyorum.” dedi.