SARUHANLI - MHP’nin ‘Adım Adım 2023; İl İl Anadolu’ temalı il ziyaretleri kapsamında Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, MHP MYK Üyeleri Beşir Tatar ve Ali Uçak ile birlikte Van’da temaslarda bulundu.
Van ziyaretlerine Tekstilkent’deki işyerlerini ziyaret ederek başlayan MHP heyeti, kamu kurumlarını ziyaret ederek istişarelerde bulunduktan sonra Van esnafını ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ederek sorunlarını dinledi. MHP Grup Başkanvekili Akçay, aynı günün akşamında Van Gölü Televizyonuna katılarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
İkinci gün ziyaretlerine Van merkez ve ilçelerden gelen muhtarlarla toplantı yaparak başlayan MHP heyeti, Güvenlik korucuları, şehit aileleri, sivil toplum örgütleri ve esnaf ziyaretleriyle devam etti. MHP heyeti ikinci günün sonunda basın toplantısı düzenleyerek gündeme ve Van ziyaretlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Huzur ve güven ortamının sağlanmasıyla Van’a yapılan yatırımlar artarak devam edecektir.
Van ziyaretleri kapsamında basın mensuplarıyla buluşan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay,“ Van’ın önceliklerinin başında istihdam ve diğer ekonomik konular gelmektedir. Van’daki istihdam ve ekonomik durumun en önemli nedeni terör belasıdır. Terör nedeniyle, yapılan kamu yatırımlarının süresi içinde bitirilememiş olması ve güvenli ortam olmadığı için özel sektör yatırımları sınırlı kalmıştır. Cumhur İttifakının terörle mücadeledeki kararlılığı ve azmi sayesinde tüm Türkiye’de olduğu gibi Van ilimiz de huzura kavuşmuştur. Huzur ve güven ortamının tesis edilmesiyle birlikte kamu ve özel sektör yatırımları artmaya, başlanan kamu yatırımları hızlanmaya başlamıştır. Yatırımların artmasıyla birlikte işsizlik ve diğer ekonomik konular da çözülecektir.” dedi.
Tarım ve hayvancılık desteklemeleri artırılmalıdır.
Van’ın doğunun hayvancılık merkezi olduğunu söyleyen MHP’li Akçay, “ Van doğunun hayvancılık merkezidir. TUİK 2020 yılı verilerine göre Van ilimiz 3 milyon 200 bin küçükbaş hayvan sayısıyla Türkiye’de birinci sıradadır. Terör nedeniyle Van’da mera hayvancılığında büyük sıkıntılar yaşanmıştır. Huzur ve güven ortamının sağlanmasıyla birlikte mera hayvancılığı tekrar canlanmaya başlamıştır. Van ilimizde küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık konusunda özel destekler sağlanmalıdır. Tarıma elverişli alanlar bitkisel üretime açılmalıdır. Ceviz ve arıcılık desteklenmeli, jeotermal bakımdan zengin olan Van’da jeotermal seracılık teşvik edilmelidir. Van’a özgü bir cins olan Norduz koyunu için özel bir çalışma yapılmasını ve bu koyunun ülke geneline, hatta uluslararası piyasaya sunulmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Tarımsal ürünlerin katma değerinin arttırılmasında ürün işleme tesisleri önem taşımaktadır. Bitkisel ve hayvansal ürünlere yönelik tamamlayıcı ve destekleyici tesis ve hizmetler teşvik edilerek, sübvansiyonlar sağlanmalıdır.” dedi.
Mesleki ve Teknik Liselerin sayısı ve nitelikleri artırılmalıdır.
Van’da imalat sanayinin nitelikli eleman ihtiyacının karşılanması için Mesleki ve Teknik Liselerinin sayısının ve niteliklerinin artırılması gerektiğini söyleyen Akçay, “Van’da özellikle imalat sanayiinin ara eleman ve nitelikli işgücünü karşılamak üzere ilgili alanlarda eğitim veren meslek ve teknik liseleri önem taşımaktadır. Bu kapsamda Van ilinde imalat sanayiinin mevcut olduğu bölgeler ve geliştirilmesi planlanan bölgelere yakın meslek ve teknik lise sayısı arttırılarak, potansiyel işgücü oluşturulmalıdır.” dedi.
Van Gölü’nün kirlilik sorunu çözülmelidir
Van Gölü’nün kirlilik sorununa değinen MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Van’ı Van yapan Van Gölüdür. Coğrafi yapısı nedeniyle doğa harikası olan Van Gölü, büyük bir turizm getirisi ve istihdam kaynağıdır. 430 km sınırı olan ve her metresinde ayrı güzellik taşıyan bu değer kirlilik tehdidi altındadır. Öncelikle Van Gölünün içine akan her türlü atığın engellenmesi gerekiyor. Derelerle ilgili ıslah çalışması yapılmalıdır. Van Gölü’ne dökülen atık suların arıtılmasına yönelik yaklaşık 200 milyon liraya modern bir biyolojik arıtma tesisi yapılmıştır. Dipte biriken balçık ve çamurun temizlenmesiyle göl eski doğal yapısına kavuşacaktır. Buna yönelik Van Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisine ait 'Biyogaz ve Çamur Kurutma' tesislerine ait projeleri Van Büyükşehir Belediyesi VASKİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılarak tamamlanmıştır. Van Gölü’nün yatırıma dönüşmesi, turizme açılması, içinde bulunan tüm değerlerin korunması gerekmektedir. Doğası, kıyısı, balığı ile ekonomik girdi olarak yörede yaşayan insanlara gelir kapısı haline gelmesini sağlamalıyız. Milliyetçi Hareket Partisi olarak bu konunun takipçisi olacağız.” dedi.
Doğalgaz iletim ve dağıtım ağı geliştirilmelidir.
Van’da doğalgaz iletim ve dağıtım ağlarının geliştirilmesi gerektiğini söyleyen MHP’li Akçay, “Başta sanayi gelişim bölgeleri ile kent merkezinin doğalgaz altyapısı geliştirilerek, iletim ve dağıtım ağı genişletilmelidir.” dedi.
Van’ın en büyük beklentilerinden biri de hafif raylı sistemdir
Van’lıların en önemli beklentilerinden birinin hafif raylı sistem olduğunu söyleyen MHP’li Akçay, “ Büyüme ve gelişme sürecindeki şehirlerin temel meselelerinden biri de toplu taşımadır. Dünyanın bütün gelişmiş kentlerinde bu sorun raylı sistemler devreye sokularak çözüme kavuşturulmuştur. Hafif raylı sistem Van’da sürekli gündeme gelen bir konudur. Hafif raylı sistem Vanlı hemşerilerimizin ulaşım ve trafikte en fazla istediği projelerden birisidir.” dedi.
Van’daki yol projeleri bir an önce bitirilmelidir.
Van’daki yol projelerine değinen MHP’li Akçay, “ 40 km’lik çevreyolunun çevre yolunun 10 km’si yapılmıştır, geri kalan bölüm de bir an önce bitirilmelidir. Şırnak ile Van arasında 370 km’lik karayolunu 200 Km’ye düşürecek olan Van-Şırnak Karayolu Projesi ile birlikte ulaşım sorunu büyük ölçüde aşılacaktır. Bu yol, Şırnak'ı, Van'a, Pervari'ye, Siirt'e, Çatak'a hatta İran'a Irak'a birleştiren en önemli ticaret yolu olacaktır. Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgeleri’nin ulaşım bağlantısı açısından çok önemli olan Kuskunkıran ikinci geçidinin yapılması gerekmektedir. Van merkezine 110 km uzaklıktaki Bahçesaray’ın ulaşım güzergahı dağlık ve engebeli olduğu için özellikle kış aylarında yoğun kar yağışları nedeniyle yılın 6 ayı ulaşımda aksaklıklar meydana gelmektedir. Bunun için yeni bir altyapı çalışmasına ihtiyaç vardır. Şehirlerin en büyük ve en güzel aynaları her zaman havalimanı ile otogarlar olmuştur. Otogar Vanlıların en büyük isteklerinden biridir.” dedi.
Kent trafiğine çözüm bulunmalıdır
Kent merkezi trafiğine çözüm bulunması gerektiğini söyleyen Akçay, “ Şehrin belli zaman ve saatlerde kitlendiği trafiğe çözüm bulunamamaktadır. Karayolu bağlantı ve hizmetlerinin geliştirilmesi, özellikle; kent içi ve şehirlerarası kapasite verileri göz önüne alınarak hizmet düzeylerinin belirlenmesi, alternatif güzergâh etüt ve tasarımlarının yapılması önem arz etmektedir. Turistik alanlara yönelik karayolu bağlantıları ve altyapısı da yetersiz kalmaktadır. Bu çerçevede Van ili turistik alanlarına yönelik karayolu bağlantıları geliştirilerek, altyapısı iyileştirilmelidir.” dedi.
Demiryolu hatları ve sefer sayıları yeniden gözden geçirilmelidir
Demiryolu hatları ve sefer sayılarının gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen MHP’li Akçay, “ Mevcut Van-İran demiryolu hattının çift hatta çıkarılması, Van-Tatvan Hızlı Tren Hattı’nın yapılması, Kent merkezi-havaalanı raylı sistem bağlantısının oluşturulması, başta Van Gölü kıyı koridoru olmak üzere tramvay projelerinin etüt ve inşaat çalışmalarının yapılması gerekmektedir.” dedi.
Van lojistik merkezi haline getirilmelidir
Van’ın ticaret potansiyeline değinen Akçay, “ Van’ın dış ticaret ve sınır ticareti imkanlarının olması, Türkçe konuşan orta Asya ülkelerine yakın olması, İlin teşvik yasasında en avantajlı grup olan 6. Bölgede yer alması, Van’ın geliştirilebilir sanayi farklı taşımacılık türlerini ( kara-demir-hava) birlikte kullanma imkanın olması, Gümrük kapasitesinin artırılacak olması ve daha bir çok nedenle Van’a lojistik merkez açılması gerekmektedir.” dedi.
Van Ferit Melen Havaalanına doğrudan uçuş sayısı artırılmalıdır.
Ferit Melen Havaalanına doğrudan uçuş sayısının artırılması Gerektiğini söyleyen MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Ferit Melen Havaalanı’nın yolcu ve yük kapasitesinin artırılmalı, Van’a doğrudan uçuş seferleri artırılmalı, havalimanının teknik altyapı eksikliklerinin giderilmelidir. İran ve Irak ile olan sınır yakınlığı başta olmak üzere dış ticaret potansiyeli ve turizm faaliyetleri dikkate alınarak uçak seferleri düzenlenmelidir.” dedi.
Kapıköy Sınır Kapısından tır giriş çıkışları yapılmalıdır.
Kapıköy Sınır Kapısının Van için önemine değinen MHP’li Akçay, “Van Kapıköy Sınır Kapısı Türkiye’nin en önemli sınır kapılarından biridir. 24 Mart 2020’de trafik turizme açılan Kapıköy Sınır Kapısı Van sınır ticaretine ve gelen turist sayısına çok olumsuz yansımıştır. Türkiye 2021 yılı Mayıs ayında Kapıköy Sınır Kapısını turizme açmış, İran ise temmuz 2021’den itibaren giriş çıkışlara izin vermiştir. Kapıköy sınır kapısı tır giriş çıkışına hala kapalıdır. Bunun nedeni de İran tarafında HOY kentinden Kapıköy sınır kapısına kadar olan 40 km’lik yol çalışmasının bitirilememiş olmasıdır. Aldığımız bilgilere göre İran tarafı 2022 Şubat ayına kadar yol yapım çalışmalarını bitirmeyi öngörmektedir. Bu yol çalışması bitince inşallah Kapıköy sınır kapısı daha da aktif hale gelecek bu da Van ekonomisine olumlu katkı sağlayacaktır.” dedi.
Van’ın Turizm Master Planı Hazırlanmalıdır.
Van’ın turizm master planının hazırlanması gerektiğini söyleyen MHP’li Akçay, “ Van ilimiz, inanç ve kültür turizmi, kıyı turizmi, alternatif turizm, kış sporları, dağ ve doğa turizmi, yayla turizmi, kırsal ve eko turizmi, sağlık ve termal turizmi açısından zengin bir potansiyele sahiptir. Yedi Kilise, Van Kalesi, Akdamar Adası, Hoşap Kalesi, Çavuştepe Kalesi inanç ve kültür turizmi açısından başlıca değerlerdir. Kış Turizmi Kış sporları açısından oldukça elverişli dağlara ve doğal güzelliklere sahip olan bölge de yeterli tanıtım ve tesislerin yapılması ile kış turizmi merkezine dönüşme potansiyeli mevcuttur. Van ilinin kıyı şeridi Antalya ili kıyı şeridi uzunluğundadır. Sahil boyunca henüz yapılaşma ile bozulmamış koylar, yeşil bitki örtüsüyle sarılmış kıyılar mevcuttur. Van Gölünde Akdamar, Çarpanak, Adır ve Kuş adaları olmak üzere dört büyük ada bulunmaktadır. Bölge 100’ü aşkın kuş türünün yaşadığı bir kuş cenneti ve mesire alanıdır. Bölgeye uygun yatırımların yapılması durumunda İran, Irak başta olmak üzere Ermenistan, Gürcistan, Nahçıvan ve Azerbaycan vb. ülkelerin kıyı turizmi ihtiyacını daha az ulaşım masraflarıyla karşılayabilecek turizm potansiyeline sahiptir. Van ve çevresinin yanı sıra İran, Irak, Azerbaycan gibi ülkelerdeki nüfusun yaş yapısı ve demografik projeksiyonlar incelendiğinde gelecek dönem açısından sağlık hizmetlerine ihtiyacın yüksek düzeyde artması beklenmektedir. Bu anlamda Van’da sağlık turizminin geliştirilmesine yönelik adımlar atılmalıdır. Van’daki turistik varlıklar ve alanlar, işgücü, eğitim programları, mevcut iç ve dış pazarlar, konaklama tesisleri, yeme-içme ve eğlence tesisleri, rehberlik gibi tamamlayıcı ve destekleyici sektörler birincil ve ikincil kaynaklar kullanılarak araştırılmalıdır.” Dedi.
Modern Kamp Tesisleri Yapılmalıdır.
Van’ın kamp turizmi potansiyeline değinen Akçay, “ Spor kulüpleri yaz aylarının Türkiye’de sıcak geçmesinden dolayı kamp yeri olarak yurtdışını, yabancı kulüpler ise Türkiye’nin daha serin ve ılıman bölgelerini tercih etmektedir. Sahip olduğu iklimsel ve coğrafi şartlar ile Van’da yaz dönemi kısa sürerken, Türkiye’nin diğer bölgelerine göre daha serin geçmektedir. Bu durum spor kulüplerine yönelik kamp için Van ilini elverişli kılmaktadır. Bu kapsamda futbol sahaları, diğer ilgili tesisler, konaklama alanlarından oluşan modern kamp tesisleri inşa edilmelidir.
Van’a Yeni Stadyum yapılmalıdır.
Vanlıların en büyük beklentilerinden birinin de yeni bir stadyum olduğunu söyleyen MHP’li Akçay, “ 2021-2022 Sezonunda TFF 2. Lig Kırmızı Grupta yer alan Silahtaroğlu Van Spor Kulübü ilk on hafta itibariyle şampiyonluğa oynamaktadır. Takımına olan bağlı taraftarı, her alanda futbolun konuşulduğu kentlerden biri olan Van’da en büyük eksiklik stadyumdur. 1971 yılında inşa edilen Atatürk Şehir Stadyumunun kapasitesi yetersizdir. 2011 yılındaki depremlerde hasar alan stadyumun geçtiğimiz sezon bir kısım tribünleri yapılmıştır. Van’da, tam donanımlı 25-30 bin kişilik bir stadyum yapılması gerekmektedir. Van’a yapılacak yeni stadyum futbol müsabakalarının yanı sıra Van ilinde gerçekleştirilecek açık hava konseri, gençlik oyunları, bayram kutlamaları vb. etkinliklere de ev sahipliği yapacaktır.” Dedi.
Tekstilkent’e yapılacak yatırımlar teşvik edilmelidir
Van’ın en istihdam projelerinden birinin de Tekstilken projesi olduğunu söyleyen MHP’li Akçay, “ Tekstilkentte 10 bine yakın istihdam sağlanması hesaplanmıştır. Şu an itibariyle yaklaşık bin 300 kişi çalışmaktadır. Tekstilkent’de planlanan istihdamın sağlanabilmesi buraya yatırım yapacak özel sektör teşvikler edilmelidir.” dedi.
MHP Van’ın gündemine hakimdir.
Milliyetçi Hareket Partisi’nin Van’ın gündemine hakim olduğunu söyleyen MHP’li Akçay, “Milliyetçi Hareket Partisi Van ilimizin gündemine hakimdir. Van İl Başkanımız Sayın Salih Güngöralp Bey de Van ilimizin gündemindeki konulara ilgili olarak bizi sürekli bilgilendirmektedir. Bu konularla ilgili olarak yetkililerle sürekli temas halindeyiz. Milliyetçi Hareket Partisi olarak Van ilimizin gündemindeki konularla ilgili olarak üzerine ne görev düşüyorsa yapmaktadır ve yapmaya devam edecektir.” dedi.
MHP’li Akçay sözlerine söyle devam etti: Cumhur İttifakının terörle mücadeledeki kararlı tutumu sayesinde Türkiye’de huzur ve güvenlik sağlanmıştır. Bunun en güzel örneklerinden biri de Van’dır. Cumhur ittifakı terör örgütleri ve işbirlikçileriyle mücadele ederken CHP, HDP ve İP’in başını çektiği zillet ittifakı terör örgütleri ve yandaşlarıyla işbirliği yapmaktadır. Cumhur İttifakı Türkiye’nin milli çıkarlarına sahip çıkmakta, bu konuda asla taviz vermemektedir. Türkiye düşmanları, milli çıkarlarına sahip çıkan Türkiye’ye karşı siyasi ve ekonomik operasyonlar yapmaktadır. Cumhur İttifakı Türkiye düşmanlarının siyasi ve ekonomik operasyonlarıyla mücadele ederken zillet ittifakı Türkiye düşmanlarıyla işbirliği yaparak milli çıkarlarımıza muhalefet etmektedir. Kılıçdaroğlu yönetimindeki CHP, Türkiye düşmanları ve terör örgütleriyle saf tutmaktadır. Bu gün geldiğimiz noktada Pkk terör örgütünün siyasi kolu HDP ile CHP’nin söylemleri arasında hiçbir fark yoktur. İP, Fetö terör örgütünün desteğiyle kurulmuş, CHP ve HDP’nin desteğiyle Meclis’e girmiştir. İP başkanı bu nedenle fetö, CHP ve HDP’ye diyet ödemektedir. Pkk terör örgütünün siyasi kolu HDP’yi meşru olarak gören ve terörist Demirtaş ile kahvaltı hayalleri kuran İP ile CHP ve HDP arasında hiçbir fark yoktur.” dedi.