9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01
POLİTİKA - TBMM İçzütüğünde değişiklik teklifi TBMM´de kabul edildi. Görüşmelerde MHP adına söz alan Grup Başkanvekili Erkan AKÇAY mecliste yeni komisyonlar kurulmasını istedi. Akçay konuşmasında kesin hesap, çocuk hakları ve yerel yönetim komisyonlarının kurulmasını önerdi.
İçtüzük değişikliğinin 16 Nisan referandumuyla değişen Anayasa´ya uyum düzenlemeleri içerdiğine dikkat çeken Akçay İçtüzükte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ruhuna, paradigmasına uygun değişikliklerin de yapılması gerektiğini ifade etti.
Konuşmasında meclisin yasama ve denetim kapasitesinin arttırılması gerektiğine dikkat çeken Akçay siyasi parti gruplarının kamu kurum ve kuruluşlarından bilgi alması konusunda sıkıntıların ortadan kaldırılmasını istedi.
İki Büyük Reform
16 Nisan Anayasa referandumuyla hayata geçen Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sisteminin Türk kamu yönetiminde iki önemli reform gerçekleştirdiğini ifade eden Akçay ?Birincisi yasama ve yürütme organlarının sisteme uygun olarak dizayn edilmesi, ikincisi Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi´nin bütün kurum ve kurallarıyla yerleşmesi. Birinci konuda 24 Haziran seçimleriyle önemli bir aşamayı gerçekleştirdik ve yürütme organı doğrudan milletimizin iradesiyle biçimlenmiştir. Bugün görüştüğümüz İç Tüzük Teklifi yeni sisteme ve Anayasa´ya uyumu içeriyor. Uyumun gerçekleşeceği yer, yine, millet iradesiyle karar alan Türkiye Büyük Millet Meclisidir.? dedi.
Akçay konuşmasına şöyle devam etti:
?Türkiye´nin demokrasi yolculuğunun doğal bir neticesi olarak hayata geçen Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi hukuk devleti, kuvvetler ayrılığı ve demokrasi ilkelerini karşılamaktadır. Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminde, yasama üzerindeki yürütme vesayeti veya etkisi büyük ölçüde kalkmıştır. Yürütme, yasama içerisinden çıkmayacaktır. Ayrıca, yasama çoğunluğuyla yürütmenin aynı partiden olma zorunluluğu da ortadan kalkmaktadır. Halkın önüne iki ayrı sandık konulmasıyla yürütme ve yasama ayrı ayrı seçilmiş ve şekillenmiştir. Yasamanın yürütmeden büyük oranda bağımsızlaşmasıyla, diğer bir ifadeyle kuvvetler ayrılığının belirgin şekilde tesis edilmesiyle yürütme üzerindeki yasama denetimi de etkinleşecektir. Türkiye Büyük Millet Meclisi denetiminin anayasal mantığı gereği parlamenter sistemin tersine yasama denetimi siyasi sonuçlar da doğurabilecektir.?
?Yetki ve Sorumluluk İlkesi Tesis Edildi?
?Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin Türkiye Büyük Millet Meclisi açısından ayırt edici önemli bir özelliği de yetki ve sorumluluk ilkesinin tesis edilmesidir, yetkiyi kullanana sorumluluk da getirilmiştir. Anayasa´mızın eski hâli bir yönetimi keyfî davranmaktan alıkoyacak şekilde Cumhurbaşkanlığı makamı itibarıyla bu dengeyi sağlayamıyordu ancak yeni dönemde yetkiyi kullanan Cumhurbaşkanı yaptığı bütün iş ve eylemlerden, attığı her imzadan hukuki, cezai, idari ve siyasi bakımdan sorumlu olmaktadır.
Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemiyle ülkemiz yönetimde istikrarın tesisi, temsilde adaletin temin edileceği bir yönetim sistemine kavuşmuştur. Şimdi, marifet odur ki hepimize düşen görev, bu sistemi bütün kurum ve kurallarıyla başarılı bir şekilde oturtmak ve işletmektir. Neticede, sistem ne olursa olsun başarı ancak iyi uygulamalarla elde edilir. Demokrasimizi güçlendirmeli, uzlaşma kültürümüzü daha da artırmalıyız ve geliştirmeliyiz. Türkiye´nin emin adımlarla yürüdüğü güçlü devlet, güçlü yönetim, demokratik istikrar hedefleri yeni sistemin ana omurgasıdır. Yasama, yürütme ve yargı organlarının kendi içinde daha güçlü, daha bağımsız, denge ve denetleme mekanizmalarının daha etkin şekilde çalıştığı bir yapıya kavuşması bu sistemin en önemli özelliklerinden birisidir. Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin en önemli yeniliği yürütme üzerinde gerek siyasi denetimin gerekse de hukuki denetimin tesis edildiği bir modelle Türkiye´nin daha demokratik ve istikrarlı bir yönetim sistemine kavuşmasıdır.?