POLİTİKA - MHP Grup Başkanvekili Erkan AKÇAY TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada zeytin üreticilerinin sorunlarını gündeme getirdi. Çiftçinin zeytinini zararına sattığına dikkat çeken AKÇAY sorunların bir an önce çözülmesini istedi. 

MHP´li Erkan AKÇAY TBMM Genel Kurulundaki konuşmasında zeytin üreticilerinin sorunlarına dikkat çekti. Türkiye´nin Dünya zeytin üretiminde yüzde 17´lik paya sahip olduğunu belirten Akçay Türkiye´nin sofralık zeytin üretiminde 2´nci, zeytinyağı üretiminde de 4´üncü olduğunu belirtti. Ülkemizde yaklaşık 500 bin ailenin zeytin ve zeytinyağı üretiminde çalıştığını belirten Akçay, ?Türkiye´de yaklaşık 170 milyon zeytin ağacı vardır, bunun yaklaşık 20 milyonu Manisa´dadır ve yine yaklaşık 40 bin üretici zeytin yetiştirmektedir. Türkiye´de 900 bin hektar alanda zeytin üretilirken Manisa´da 650 bin dekar alanda 121 bin ton sofralık, 350 bin dekar alanda 146 bin ton yağlık zeytin üretilmektedir. Türkiye´deki zeytinin yüzde 15´i Manisa´da üretiliyor. Manisa, zeytin üretimi bakımından Türkiye´de 2´ncidir; sofralık zeytin üretiminde 1´inci, yağlık zeytin üretiminde 5´inci sıradadır.? dedi. 

Konuşmasında zeytin üreticilerine yönelik desteğin yetersizliğine dikkat çeken Akçay ?Avrupa Birliği ülkelerinde zeytinyağına kilo başına bir euro düzeyinde destek verilirken ülkemizde zeytinyağına kilo başına 80 kuruş destek verilmektedir. Bu destek son derece yetersizdir. Ülkemiz koşulları dikkate alınarak zeytinyağı desteği artırılmalıdır. Avrupa Birliği ülkelerinde zeytine kilo başına 20 sent destek verilmektedir. Ülkemizde sofralık zeytine destekleme primi verilmemektedir. Zeytinin kayıt içine alınması, sağlıklı ve güvenilir koşullarda tüketiciye sunulması için zeytinyağında olduğu gibi sofralık zeytinde de prim desteği verilmelidir.? dedi.

?Üreticinin Banklara Olan Borcu Ertelenmelidir?

Zeytin hasadının başladığı bugünlerde Suriye´den getirilen zeytinyağının iç piyasaya sürülmesi nedeniyle fiyatların düştüğünü ve üreticinin mağdur olduğunu belirten Akçay konuşmasına şöyle devam etti: ?Zeytincilik Araştırma Enstitüsünün 2018-2019 tahminlerine göre zeytinde 1,5 milyon ton rekolte beklenmektedir. 2018-2019 sezonunda toplam zeytin dane üretiminde geçen yıla göre yüzde 36 azalma beklenmektedir. Bunda bazı bölgelerdeki iklim koşullarının olumsuz etkisi vardır. Bu bölgelerde üreticilerimizin başta Ziraat Bankası olmak üzere kamu bankaları ve tarım kredi kooperatiflerine borçları faizsiz olarak ertelenmelidir.

Ziraat Odaları Birliğinin 2018 yılı sofralık zeytin ürününe ait maliyet çizelgesine göre 1 kilogram sofralık zeytinin maliyeti 3 lira 52 kuruştur. Yağlık olarak nitelenen 3, 4, 5 numaralı zeytinler 2 ila 2,5 lira arasında satılmaktadır. Bugün ise 1 kilogram Gemlik tipi en kaliteli zeytinin ortalama satış fiyatı 3 lira 50 kuruştur. Dolayısıyla çiftçimiz zeytinini zararına satmaktadır. Zeytin üreticilerimizin sorunları bir an evvel çözülmelidir.?



Saruhanlı Devlet Hastanesinde Cuma günü görev yapacak doktorlar

Ekrem Başkan Sahada: Yatırımlar Hız Kesmeden Devam Ediyor

2. GELENEKSEL DEVE GÜREŞİ FESTİVALİ İZMİR BAYINDIR ÇIRPI’DA COŞKUYLA GERÇEKLEŞECEK

Erhan Dumlu, İYİ Parti’den Manisa İl Başkan Adaylığını Açıkladı

Saruhanlı'da vefat...

Sokak ortasında silahla başından vurulmuş halde bulundu

Eşi ve kızını yaralayıp rehin alan adam 6 saat sonra kaçmaya çalışırken yakalandı

Saruhanlı’da 102. Yıl Coşkusu

Saruhanlı Devlet Hastanesinde Perşembe günü görev yapacak doktorlar

SARUHANLI’DA CUMHURİYETİMİZİN 102. YILDÖNÜMÜNE YAKIŞIR BİR KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ

Paşaköy FK gücüne güç kattı

Gebze'de 6 katlı bina çöktü! Olay yerine çok sayıda ekip sevk edildi

Polisten 750 metre kaçtı, 40 yıl hapisle aranan firari çıktı

Silahlı saldırının faili tutuklandı

Pazarda kaybolan 15 yaşındaki çocuktan 21 gündür haber alınamıyor

Korkunç kaza: Motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti

Otomobil ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

Kendisine silah doğrultan adamın üzerine yürüyüp bıçakla öldürdü

Manisa’da 5 yıldır firari olan şahıs yakalandı

Motosiklet kazası: 1 ağır yaralı

Taksi şoförünün darbedildiği anlar kamerada

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 7.11.2018 14:59:31 602 0
Tarih: 07.11.2018 14:59 Güncelleme: 07.11.2018 14:59
Haberi Sesli Oku