POLİTİKA - MHP Grup Başkanvekili Erkan AKÇAY TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada zeytin üreticilerinin sorunlarını gündeme getirdi. Çiftçinin zeytinini zararına sattığına dikkat çeken AKÇAY sorunların bir an önce çözülmesini istedi.
MHP´li Erkan AKÇAY TBMM Genel Kurulundaki konuşmasında zeytin üreticilerinin sorunlarına dikkat çekti. Türkiye´nin Dünya zeytin üretiminde yüzde 17´lik paya sahip olduğunu belirten Akçay Türkiye´nin sofralık zeytin üretiminde 2´nci, zeytinyağı üretiminde de 4´üncü olduğunu belirtti. Ülkemizde yaklaşık 500 bin ailenin zeytin ve zeytinyağı üretiminde çalıştığını belirten Akçay, ?Türkiye´de yaklaşık 170 milyon zeytin ağacı vardır, bunun yaklaşık 20 milyonu Manisa´dadır ve yine yaklaşık 40 bin üretici zeytin yetiştirmektedir. Türkiye´de 900 bin hektar alanda zeytin üretilirken Manisa´da 650 bin dekar alanda 121 bin ton sofralık, 350 bin dekar alanda 146 bin ton yağlık zeytin üretilmektedir. Türkiye´deki zeytinin yüzde 15´i Manisa´da üretiliyor. Manisa, zeytin üretimi bakımından Türkiye´de 2´ncidir; sofralık zeytin üretiminde 1´inci, yağlık zeytin üretiminde 5´inci sıradadır.? dedi.
Konuşmasında zeytin üreticilerine yönelik desteğin yetersizliğine dikkat çeken Akçay ?Avrupa Birliği ülkelerinde zeytinyağına kilo başına bir euro düzeyinde destek verilirken ülkemizde zeytinyağına kilo başına 80 kuruş destek verilmektedir. Bu destek son derece yetersizdir. Ülkemiz koşulları dikkate alınarak zeytinyağı desteği artırılmalıdır. Avrupa Birliği ülkelerinde zeytine kilo başına 20 sent destek verilmektedir. Ülkemizde sofralık zeytine destekleme primi verilmemektedir. Zeytinin kayıt içine alınması, sağlıklı ve güvenilir koşullarda tüketiciye sunulması için zeytinyağında olduğu gibi sofralık zeytinde de prim desteği verilmelidir.? dedi.
?Üreticinin Banklara Olan Borcu Ertelenmelidir?
Zeytin hasadının başladığı bugünlerde Suriye´den getirilen zeytinyağının iç piyasaya sürülmesi nedeniyle fiyatların düştüğünü ve üreticinin mağdur olduğunu belirten Akçay konuşmasına şöyle devam etti: ?Zeytincilik Araştırma Enstitüsünün 2018-2019 tahminlerine göre zeytinde 1,5 milyon ton rekolte beklenmektedir. 2018-2019 sezonunda toplam zeytin dane üretiminde geçen yıla göre yüzde 36 azalma beklenmektedir. Bunda bazı bölgelerdeki iklim koşullarının olumsuz etkisi vardır. Bu bölgelerde üreticilerimizin başta Ziraat Bankası olmak üzere kamu bankaları ve tarım kredi kooperatiflerine borçları faizsiz olarak ertelenmelidir.
Ziraat Odaları Birliğinin 2018 yılı sofralık zeytin ürününe ait maliyet çizelgesine göre 1 kilogram sofralık zeytinin maliyeti 3 lira 52 kuruştur. Yağlık olarak nitelenen 3, 4, 5 numaralı zeytinler 2 ila 2,5 lira arasında satılmaktadır. Bugün ise 1 kilogram Gemlik tipi en kaliteli zeytinin ortalama satış fiyatı 3 lira 50 kuruştur. Dolayısıyla çiftçimiz zeytinini zararına satmaktadır. Zeytin üreticilerimizin sorunları bir an evvel çözülmelidir.?