POLİTİKA - Ahmet Davutooğlu´nun başbakanlık görevinden azledilmesi ve başkanlık tartışmalarıyla ilgili açıklama yapan MHP Grup Başkanvekili Erkan AKÇAY, ?Davutoğlu  partinin başına ve başbakanlığa keyfi ve şahsi bir anlayışla getirildi. Gidişi de öyle oldu. Sorun sistem değil, sisteme uyumsuzluktur.? dedi. 

AKP´nin olağanüstü kongre süreci ve Ahmet Davutoğlu´nun görevden ayrılmasıyla başlayan tartışmalar gündemde yer almaya devam ediyor. Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Erkan Akçay gelişmeleri ?keyfi ve şahsi bir yönetim anlayışının yansıması? olarak nitelendirdi. Ahmet Davutoğlu´nun keyfi ve şahsi bir uygulamayla AKP´de genel başkanlığa ve başbakanlığa getirildiğini ifade eden MHP´li Akçay,  ?Cumhurbaşkanının istediği model başbakan dâhil bütün hükümet üyelerini ve kamu yöneticilerini kendisinin belirlediği, istediği kişiyi istediği zaman istediği görevden alıp istediği göreve getirdiği bir yetkidir. Bu yetki hiçbir demokrasi ve hukuk sisteminde yoktur, demokrasiye aykırıdır.? dedi.

Hükümetlerin meşruiyetini meclisteki güven oylamasından çok milletin iradesinden aldığını belirten MHP´li Akçay ?Başbakan ve hükümet yenileniyor. Ancak bu başbakanı millet değil saray seçiyor. Yeni hükümet meşruiyetten yoksun bir şekilde belirleniyor.? dedi. 

?Sorun Kişilerin Sisteme ve Hukuka Aykırı Hareketleridir? 

MHP´li Akçay açıklamasına şöyle devam etti: ?Sayın Davutoğlu keyfi ve şahsi bir anlayışla, hiçbir demokratik, siyasi ve hukuki süreçlere uymaksızın AKP genel başkanlığına ve başbakanlığına getirildi. Görevden alınışı da aynı keyfi ve şahsi anlayışın tezahürüdür. Bundan sonra AKP´nin başına ve başbakanlığa gelecek kişinin de akıbeti farklı olmayacaktır. Çünkü sorun sistemden değil, sisteme uymak istemeyen cumhurbaşkanından kaynaklanmaktadır. Kendi kendisiyle dahi kavgalı olan birisinin başkalarıyla uyum içerisinde çalışması beklenemez. Sorun sistemde değildir, yönetimde çift başlılık yoktur, sorun kişilerin sisteme ve hukuka aykırı hareketleridir. Bu durum Anayasal bir suçtur. Anayasayı yok saymak devleti ve milleti yok saymaktır.? 

Parlamenter sistemde hükümetin başının millet iradesi tarafından belirlendiğini söyleyen MHP´li Akçay, ?Bugün ?fiili durum´ adı altında başbakanın cumhurbaşkanı tarafından belirlendiği bir model konuşulmaktadır. Bu modelin sonucu olarak gerek AKP içerisinde gerekse de kamuoyunda başbakanın kim olacağına dair kehanetler yapılmakta her geçen gün bir başka kişi başbakan olarak sahneye çıkmaktadır. Bugün koltuk sevdasındaki her AKP´li milletin iradesinden ve oyundan ziyade sarayın iki dudağının arasına kilitlenmiştir. Sayın Davutoğlu henüz başbakanlık görevindeyken bile kendi partisinden, kendi milletvekillerinden ağır eleştirilere konu edilmektedir. Aday çok ancak makam tek. Bu modelin sonucu ?atanamayan başbakan adayları´ krizidir. Türkiye´nin böyle bir sorunu olmamalıdır.? dedi. 

?Düşük Profilli Başbakanla Kaybedecek Vaktimiz Yok? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın eski danışmanı ve bir AKP´li milletvekilinin ?düşük profilli başbakan? sözlerini de değerlendiren MHP´li Akçay, ?Ülkemizin güvenlik, dış politika, ekonomi, çalışma hayatı ve istihdam ve toplumsal huzur ve barış gibi önemli sorunları vardır. Bu sorunlara parlamenter sistem içerisinde çözüm bulunması gerekmektedir. Bu nedenle Türkiye´nin düşük profilli bir Başbakan´la kaybedecek vakti yoktur.? dedi. 

?Millete Değil Saraya Biat Etmiş Bir Başbakan İsteniyor? 

Son genel seçimler öncesinde AKP´nin ?koalisyon istikrarsızlık getirir´ propagandası yaptığını hatırlatan MHP´li Akçay, ?Milletimiz AKP´ye 1 Kasım´da tek başına iktidarı istikrar içerisinde yürütme görevi vermiştir. Ancak seçimden henüz altı ay geçmişken istikrarsızlığın partilerle değil, kişilerle ve zihniyetle ilgili bir durum olduğunu kanıtladılar ve ülkemizi siyasi kaosa sürüklediler. 

Türkiye´de sorunun yönetim sisteminden kaynaklandığına dair bir algı yaratılmak istenmektedir. Bu algı çok yanlıştır. Sorun kişilerin yanlış yönetiminden kaynaklanmaktadır. Öte yandan sistem tartışmaları üzerinden Hükümetin ve başbakanın cumhurbaşkanıyla ?uyumlu´ olması gerektiği belirtilmektedir. Bu nitelendirme makyajdır. Asıl istenen biatını millete değil saraya yöneltmiş güdük bir hükümet ve başbakandır.? dedi. 

Açıklamasında Başbakan Davutoğlu´nun görevden azledilmesiyle başkanlık ve Anayasa tartışmalarının yeniden başladığına dikkat çeken MHP´li Akçay açıklamasına şöyle devam etti: ?Bugün ?fiili durum´ açıklamalarıyla bir yandan Anayasa ve hukuk ayaklar altına alınırken diğer yandan da cumhurbaşkanının arzuladığı yönetim modeli ve Anayasal hükümler gündeme getirilmektedir. Bütün bu gelişmeler Erdoğan´ın istediği 2 maddelik Anayasa´ya işaret etmektedir. Madde 1- Erdoğan´ın söylediği haklıdır, doğrudur, o kabul edilir. Madde 2- Erdoğan´ın haksız olduğu durumlarda 1´inci madde geçerlidir.?



Kanlı gece; 1 ölü, 2 yaralı

Yanında çalıştığı patronunu boğazından bıçaklayarak öldürdü

13 gündür aranıyordu, cansız bedeni bulundu

Eski Sevgilisinin Evinde Cinayet: 2 Tutuklama

Boşanma aşamasındaki eşini öldürüp intihar etti

Pencereden düşen yaşlı kadın hayatını kaybetti

'Elimde fotoğrafların var, seni rezil ederim'... Kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti anlattı

Kayıp Polonyalı turist ölü olarak bulundu

Yeniden yargılanacak olan taciz sanığı hakkında korkutan iddia

Korkunç cinayet

Kan donduran cinayet: Ablasını sırtından bıçakladı!

Bir kişi, eski sevgilisinin arkadaşını bıçakla öldürdü

Bedriye Kılıç cinayeti... Eşi boğarak öldürüp uçurumdan atmıştı! Cesedin bulunması için yeniden arama yapıldı

Kan donduran cinayet

26 yaşındaki genç başından vurulmuş halde bulundu

Akıl almaz cinayet planı Para için önce sahte ilan verdi sonra cinayeti işledi

Trafikte Tartıştığı Kişi Tarafından Bıçaklanan Şahıs Hayatını Kaybetti

Evlat vahşeti! Babasını vurup kaçtı

Birlikte yaşadığı kadını öldürüp kuyuya attı

Berber dükkanına silahlı saldırı: 2 ölü

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 9.05.2016 16:37:05 315 0

Tarih: 09.05.2016 16:37

Haberi Sesli Oku