Anahtar Kelimeler: üzüme destek çağrısı

MANİSA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından Manisa´da açıklanan üzüm rekoltesi ve taban fiyatını değerlendiren MHP Manisa İl Başkanı Erkan Öztürk, ?Kan ağlayan Manisalı üzüm üreticilerimizin en kısa zamanda devlet desteği ve koruması kapsamında, iyileştirilmiş yasa ve kararlarla daha güzel yarınlara kavuşmasını temenni ediyoruz. İvedilikle taban fiyat uygulamasına geçilerek, 5 TL´lik bir fiyat ön görülmelidir? dedi. 
MHP Manisa İl Başkanı Erkan Öztürk, ilin en önemli tarım ürünlerinin başında gelen ve Manisa´nın kalbi olarak nitelendirilen üzümde açıklanan taban fiyatla ilgili değerlendirmelerde bulunarak, neler yapılabileceğini anlattı.
Üzümün Manisa´nın göz bebeği hatta kalbi olduğunu dile getiren Öztürk, ?Çiftçimizin geçim kaynağı, ekmek kapısı, yaşı ve kurusuyla sofraların ve ekonomimizin vazgeçilmezidir. Böyle kıymetli bir meyvenin, havası, suyu ve iklimiyle, en bol, en verimli, en güzel şekilde yetiştirildiği Manisa ilimizin özellikle çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde ve ihracatında, dünyanın üst düzeyinde, azımsanmayacak bir payı ve önemi söz konusudur. Alın terinin ve emeğin had safhaya çıktığı, bin bir uğraşla yetiştirilen üzüm, ne yazık ki yetersiz olanaklar ve ilgisiz siyasetçiler tarafından, hak ettiği değeri görememektedir. Bir zamanlar, Manisa´nın sarı altını ile geçmişte umudu güçlü olan çiftçilerimiz, günümüzde ise hatalı tarım politikaları yüzünden, gelecekten kaygı duyar hale gelmişlerdir. Politik reformların, tarım politikalarında yeterince uygulanamayışı, çiftçinin mağduriyetini arttırmış sonuç olarak üzüm üretimi zarara uğrayan bir hal almıştır. İktidarın sorunlu çözüm planlarıyla üzüm üreticilerimiz, banka kredilerinin batağına düşmüş, kendi kendine yetemez bir hale gelmiştir. Ağır borç yükünün altında ezilen çiftçi, yeterince kazanç elde edemediği için, sadece borcunu ertelemeye çalışmakta ve her gün kahrolmaktadır? diye konuştu.
Üzüm üreticisinin düştüğü halin en önemli sebeplerinden bir tanesinin alımlardaki belirsizlik olduğunu kaydeden Öztürk, ?Milletin efendisi olması gereken köylü, üzümünü TARİŞ´in insafına bırakarak ya da alternatif çözümler bularak satmak zorunda kalmaktadır. MHP hükümetin TARİŞ´e 100 milyon TL üzüm destekleme yardımı yapmasını talep ettiği halde, bunu kabul etmeyen iktidarın düşüncesi, çok belirsiz bir haldedir. Ayrıca üzüm alım merkezleri acilen tek bir noktada toplanmalıdır. Böylelikle çiftçilerimizin zaten çok az olan kazancının bir kısmı nakliye ödemelerinden kurtulmalıdır. Maliyeti 1 kilogramda 3,75 TL olan çekirdeksiz kuru üzümün, hak etmediği bir değere satılışı ile bir tonda yaklaşık 250 TL´lik bir kazanç söz konusudur ve dağınık alım merkezlerinden ötürü nakliye giderleriyle bu kazanç daha da azalmaktadır. 2017 yılı kuru üzüm rekoltesi 310 ton olarak belirlenmiş, TMO´nun alım fiyatı 4 TL olarak belirtilmiştir. Bu çiftçinin emeğine reva görülen düşük fiyatın, ipoteklenmiş bağlar, hacizli mallar, sorunlu krediler en belirgin göstergeleridir. İvedilikle taban fiyat uygulamasına geçilerek, 5 TL´lik bir fiyat ön görülmelidir. Hukuki düzenleme yetersizliği bulunan üzüm alım satımlarında, politik kaygısızlık çiftçilerin emeklerinin heba edilmesine sebep olmaktadır. Büyük istikrarsızlık bulunan ürün fiyatlarındaki yetersizliğin en önemli sebebi üreticilerin, ziraat odası yetkililerinin, muhtarların, sivil toplum örgütü temsilcilerinin ve nihayet hükümetin yeterince ortak bir iyileştirme fikriyle bir araya gelip çözüm arayışına girmeyişinden kaynaklanmaktadır. Oysa ki, mağduriyetlerin giderilmesinde fikir birliği şarttır? ifadelerini kullandı.

?Üreticiler hukuki yollardan ayrılmamalı?
Üzümcünün hukuki yollardan çıkmadan mücadele etmesinin önemli olduğuna dikkat çeken Öztürk açıklamasını şöyle tamamladı: 
"Köylü kimsenin oyuncağı olmadan, hakir görüp emeğini kısacağı hiçbir duruma göz yummamalı, hukuki yoldan hak arayışını asla terk etmemelidir. Ancak böylelikle kendi yağıyla kavrulmaya çalışırken, borç batağına saplanmış halinden kurtulabilir. Ekonomik, teknolojik ayrıca güncel ilerlemeye adapte olabilir. Hasat zamanını hüzünle takip eden üzüm üreticilerimizin, artık yüzü gülmeli ve bin bir uğraşla yetiştirip hazırladığı ürününü tam olarak dünyada geçerli olan finansal değeri ile satmaya hak kazanmalıdır. Çiftçinin boş ve havada konuşmalara karnı toktur, palavralara kulağı tıkalıdır. Felaket tellallarının telaşlandırması ile sokaklara dökülmesi ise asla doğru bir çözüm yolu değildir. Düzenlenmiş hukuki yaptırımlara kendi lehine karar verebilecek kadar ilerlemiş bir tarım politikasına ihtiyaç duyulmaktadır. Çünkü köylümüz stratejik ve ekonomik çıkarlarını hiçbir art niyetliye kaptırmayacak kadar da zekidir. Hukuki yollar ile gerekli düzenleme şarttır. MHP Manisa İl Başkanlığı olarak, kan ağlayan Manisalı üzüm üreticilerimizin en kısa zamanda devlet desteği ve koruması kapsamında, iyileştirilmiş yasa ve kararlarla daha güzel yarınlara kavuşmasını temenni ediyor, desteğimizin ise her zaman tam olduğunu belirtmek istiyoruz.?



Saruhanlı’nın Kurtuluş Mahallesi Muhtarı Fevzi Aydemir’in halası SÜHEYLA AYDEMİR vefat etti.

VEFAT ve BAŞSAĞLIĞI…

Genç tasarımcılardan can dostlara teknolojik çözümler

Evcil hayvanlar için akıllı sistemler geliştirildiler

Bitlis’te meydana gelen trafik kazasında 6’sı çocuk 14 kişi yaralandı.

Feci kazada iki araç hurdaya döndü!

Husumetli oldukları öğrenilen iki komşu arasında bahçe sulama tartışması silahlı kavgaya dönüştü.

Bahçe sulama kavgasında komşusunu öldürdü

Kamyonuna yüklü olan tomrukların indirilmesi sırasında kamyonun kasasından kayan tomrukların altında kalan 1 kişi hayatını kaybetti.

Kamyondan kayan tomrukların altında kalan 1 kişi hayatını kaybetti

Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde çıkan orman yangınına takviye amacıyla Denizli Orman Bölge Müdürlüğü Beyağaç Eskere Orman İşletme Şefliğinde görevli personeller gönderilmişti.

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Saruhanlı Belediye personeli Melike Durak’ın ablası Esra Durak vefat etti.

SARUHANLI'DA VEFAT ve BAŞSAĞLIĞI…

1965 Manisaspor Taraftarlar Derneği Başkanı Baran Apak ve yönetimi, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu'yu ziyaret etti.

Manisasporlu taraftarlardan Besim Dutlulu'ya ziyaret

Kamyonetle otomobilin kafa kafaya çarpıştığı trafik kazasında 4 kişi yaralandı.

Kamyonetle otomobil kafa kafaya çarpıştı: 4 yaralı

Araç yanması başlayan orman yangını ekiplerin kısa süredeki müdahalesiyle kontrol altına alındı.

Araç yangınıyla başlayan orman yangını kısa sürede söndürüldü

Tek taraflı kazada, şarampole yuvarlanan araçtaki 3 kişi yaralandı.

Şarampole yuvarlanan araçtaki 3 kişi yaralandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Kırkağaç ilçesinde iki otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı.

Kırkağaç’ta iki otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Manisa İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunun 2025 yılı 3. Olağan Toplantısı'nda yapılan açıklamada, 2025 yılının ilk 6 ayında kamu ve özel sektörde toplam 12 bin 767 kişinin işe yerleştirildiği belirtildi.

Manisa’da 6 ayda 12 bin 767 kişi işe yerleştirildi

Yunusemre Kent Konseyi Kadın Meclisi, Muharrem ayı dolayısıyla aşure hayrı düzenledi.

Yunusemre Kent Konseyinden aşure hayrı

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nün koleksiyon parselinde yer alan 12 asmalık Bronx Seedless üzüm çeşidinde halk arasında "çilek üzümü" olarak bilinen ürünün hasadına başlandı.

Manisa'da 'çilek uzümü' hasadı başladı

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 15.09.2017 08:15:43 435 0

Tarih: 15.09.2017 08:15 Güncelleme: 15.09.2017 08:15
Haberi Sesli Oku

Politika

Politika Haberleri
25.07.2025 10:32:00