SOMA - MHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından 1 Aralık 2014 tarihinde işten çıkarılan madencilerin Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu´nun sürekli işçi kadrolarına atanmasına yönelik TBMM Başkanlığı´na kanun teklifi verdi. Akçay, ayrıca yeraltında münavebeli olarak en az 20 yıl çalışan ve 4 bin gün prim ödeyen madencilerin 8 bin 100 gün prim ödemiş gibi en üst basamaktan emekli olması için de kanun teklifi verdi. 
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay´ın verdiği kanun teklifine göre, Soma Kömür İşletmeleri tarafından işten atılan 2 bin 831 işçi ve Uyar Madencilik tarafından işten atılan 804 madencinin kıdem tazminatı TKİ tarafından ödenecek ve TKİ bunları şirketlere rücu ettirecek. Kanun teklifine göre 18 yaşında maden ocağına giren bir işçi 38 yaşında en üst basamaktan emekli olabilecek. Ayrıca Soma Kömür İşletmeleri tarafından işten atılan madenciler, TKİ´ye kadrolu işçi olarak atanacak.
Madenciliğin en zor ve riskli sektörlerden biri olduğunu belirten MHP Grup Başkanvekili Akçay, ?Madencilik sektörü en zor ve riskli sektörlerin başında gelmektedir. Helalinden bir dilim ekmek için bir ömür feda eden madencilerimiz büyük risk altında görev yapmaktadır. Maden iş yerleri ve özellikle yeraltı işleri, meslek hastalıkları ve özellikle toplu ölümlü iş kazaları açısından yüksek risk taşımaktadır. Bir avuç kömür için bir ömür feda eden madencilerimiz her türlü takdire şayandır? dedi.
Somalı madencilerin kıdem tazminatlarının TKİ tarafından ödenerek ilgili şirkete rücu ettirilmesine ve yer altında 20 yıl çalışan madencilerin en üst basamaktan emekli edilmesine yönelik kanun teklifi verdiklerini kaydeden Akçay, ?Kamuda taşeron işçi çalıştıran bazı firmalar işçilerinin kıdem tazminatlarını ödememekte, bu mükellefiyetten kaçınmak için bir yıllık süreler içerisinde işçilerini işe girip çıkmış gibi göstermektedir. Bunun yanında 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu, 3213 sayılı Maden Kanunu kapsamında devam eden hizmet sözleşmesi, rödövans, hizmet alımı ve benzeri şekilde iş alan bazı firmalar çalıştırdıkları işçilerin kıdem ve ihbar tazminatını ödememektedir. Nitekim, TKİ´den hizmet alımı sözleşmesiyle Eynez Maden Ocağı´nı alıp işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. kıdem tazminatını ödemeden 1 Aralık 2014 tarihinde 2 bin 831 madenciyi işten çıkartmıştır. Soma Kömür İşletmeleri tarafından işten çıkarılan 2 bin 831 işçinin ve Uyar Madencilik tarafından işten çıkarılan 804 işçinin kıdem tazminatının TKİ tarafından ödenmesine ve şirketlere rücu ettirilmesine yönelik kanun teklifi verdik? diye konuştu.



Genç müteahhidin sır ölümü

SARUHANLI’DA VEFAT…

HAKİM BEYTULLAH KALAY'DAN ALTIN MADALYA

Şehit Okan Divrik, 25. yılında dualarla anıldı

Otomobil elektrik direğine çarptı: 1 ölü, 2 yaralı

Hacırahmanlı'nın 50 yıllık altyapısı yenilenecek

Turgutlu Belediyesi Kadın Basketbol Takımı Federasyon Kupası’nda

Evinde tek başına yaşayan adam ölü bulundu

Yalnız yaşayan yaşlı adam yangında hayatını kaybetti

Soğuk havalarda egzersiz, kalbi daha fazla yoruyor

CHP’Lİ BAŞEVİRGEN: “DAR GELİRLİ, ISINMAK İÇİN SON ÇARESİ OLAN ODUNU, KÖMÜRÜ DE ALAMAZ OLDU”

Kaza değil cinayet çıktı! Eşi...

Çöp konteynerinde yeni doğmuş bebek cesedi bulundu

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı'da Önder çiftçiler DERİM projesi ile bilgilerini aktarıyor

Saruhanlı’da 487 bin metrekare tarla ihaleyle kiraya verilecek

Saruhanlı belediyesi araç filosunu güçlendiriyor!

YUNTDAĞLI ÇOCUKLAR BU OYUNU ÇOK SEVECEK

MADOST ‘Sevgi ve Dostluk Buluşmasında Ertuğrul Günay'ı Manisa’da Ağırladı

Kemiklidere İlkokulu’nda Karne Coşkusu

İsyeri sahibi dükkanında öldüresiye darp edildi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 5.12.2015 12:02:11 947 0
Tarih: 05.12.2015 12:02 Güncelleme: 05.12.2015 12:02
Haberi Sesli Oku