9285,26%2,81
34,49% 0,10
36,41% 0,19
2956,69% 0,74
4955,48% 0,56
MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Saruhanlı’nın Halitpaşa beldesinde mısır tarlalarına giderek mısır üreticilerinin sorunlarını dinledi.
MHP’li Akçay’ın ziyaretine MHP Manisa İl Başkanı Mehmet Ödevli, MHP Saruhanlı ilçe başkanı Adnan Kesici, İl Genel Meclis Üyesi Mesut Kesici, MHP Merkez ilçe sekreteri Alim Demir, MHP Halitpaşa belde başkanı Bayram Demir teşkilatı ve partililer eşlik etti.
Mısır üzerinde oynanan oyunlara son verilmesi gerektiğini söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, “ Ülkemizdeki mısır üretim artışına paralel olarak mısır tüketimi de sürekli artmaktadır. Son 10 yılda 8 milyon ton mısır ithalatı yapılarak 1.7 milyar dolar döviz ödenmiştir. Sadece geçen yıl 808 bin ton mısır ithalatı yapılmıştır. Bu yıl mısır üretiminin geçen yıla göre yüzde 7.6 artışla 5 milyon tona ulaşması beklenmektedir. Mısır üretimindeki bu artışı fırsat bilenler mısırın fiyatını düşürmeye çalışmaktadır. Nitekim, TMO tarafından mısır müdahale alım fiyatı 2013 yılında kg başına 64 kuruş olarak açıklanmasına rağmen çiftçilerimiz mısırını 54-55 kuruştan satmaktadır. Mısır üreticilerimizin mağdur olmaması için mısır hasadı tamamlanıncaya kadar iç piyasada fiyatları olumsuz etkileyecek ucuz fiyatlı ürün ithalatına izin verilmemeli ve mısırın gümrük vergi oranları düşürülmemelidir.” dedi.
AKP döneminde Türk tarımının bitme noktasına geldiğini söyleyen Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, “ AKP iktidarı döneminde; Tarımın Gayri Safi Milli Hasılaya katkısı düşmüş, ekilen biçilen tarımsal alanlar azalmış, tarım toprakları terk edilmiş, tarımda çalışan sayısı düşmüş, köylerimiz boşalmış, çiftçimizin geliri her geçen yıl azalmış, çiftçimiz köylümüz borç batağına sürüklenmiştir. Bütün bu olumsuzluklar nedeniyle de tarımsal ihracat fazlası veren Türkiye, tarımsal ürün ithal eder konuma gelmiştir.” Dedi
-AKP döneminde Çiftçinin borcu 78 kat artmıştır-
AKP döneminde çiftçinin borcunun 78 kat arttığını söyleyen MHP’li Akçay, “ AKP döneminde enflasyon yüzde 145 artarken, mazot, ilaç, gübre fiyatları ortalama 4-5 kat artarken ürün fiyatları yerinde saymıştır. Bir taraftan enflasyona, diğer taraftan 4-5 kat artan girdi fiyatla 2012 yılı Eylül ayında 39 milyar liraya ulaşmıştır. Bu kredilerden 2 milyarı icralıktır.” Diye konuştu.
-Türk tarımını bitiren AKP Hükümeti Sudan’dan tarım arazisi kiralıyor-
Türkiye’de çiftçiyi bitiren AKP’nin Sudan’da tarım arazisi kiraladığını söyleyen Akçay “ 2002 yılında işlenen tarım alanı 23 milyon hektar iken 2012 yılında 20.5 milyon hektara düşmüştür. Aynı dönemde ekilen tarım alanı 18.1 milyon hektardan 15.8 milyon hektara gerilemiştir. AKP Hükümeti, Türkiye’de tarım arazileri neden boş? Çiftçi neden üretim yapamıyor? sorularına cevap bulacağına gidip Sudan’da tarım arazisi kiralamaktadır.”
Türk tarımını bitiren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e Fransa tarafından liyâkat nişanı verildiğini söyleyen Akçay, “ AKP Döneminde; tarım ülkesi Türkiye, sap ve saman ithal edecek duruma gelmiştir. AKP’nin yanlış tarım politikaları sonucu 3 yılda 3 milyar dolar canlı hayvan ve et ithalatı yapılmıştır. Türkiye, tarihinde ilk kez kurbanlık hayvan ithal etmiştir. İki yılda Fransa’dan 250 milyon dolarlık canlı hayvan ve et ithal edilen Tarım Bakanı Eker’e Fransa tarafından ‘Tarım Alanında Şövalye Liyakat Nişanı’ verilmiştir.” Şeklinde konuştu.
-Son 2,5 yılda 21.4 milyar dolarlık tarımsal ithalat yapılmıştır.-
AKP’nin uyguladığı tarım politikalarının üretimi değil, ithalatı desteklediğini söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay,
“AKP iktidarı döneminde ilk kez Türkiye’nin tarımsal ithalatı ihracatının önüne geçmiş, Türkiye tarımsal ürün ithal eder konuma gelmiştir. AKP iktidarının sekiz yılında tarım ürünleri dış ticareti açık vermiştir. 2011 yılında tarımsal ihracat 5,3 milyar dolar iken tarımsal ithalat 9 milyar dolara ulaşmıştır. 2012 yılında tarımsal ihracat 5.4 milyar dolar iken tarımsal ithalat 7,5 milyar dolara ulaşmıştır. 2013 yılının ilk yedi ayında ise tarımsal ihracat 3.3 milyar dolar iken tarımsal ithalat 4,9 milyar dolardır. Yani sadece 2011 yılından beri tarımsal ithalat için 21.4 milyar dolar ödenmiştir. Dolayısıyla üreticimizin cebine girmesi gereken milli kaynaklarımız ithalat yoluyla yabancı ülkelerin vatandaşlarının refahına aktarılmaktadır.”
-AKP Türk çiftçisini değil yabancı ülkelerin çiftçisini destekliyor-
AKP’nin Türkiye’deki çiftçinin ürününü değil yurtdışındaki çiftçinin ürününü desteklediğini söyleyen Akçay,
“Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği’nin verilerine göre; 2002 yılında yağlı tohum ithalatı için 605 milyon dolar döviz ödenirken 2012 yılında yağlı tohum ithalatına 3 milyar 636 milyon dolar ödenmiştir. Bu kadar döviz ödenerek ithal edilen yağlı tohum ürünleri hangileri? Ayçiçeği, mısır, soya, pamuk, palm, kolza(kanola) ve aspir. Bu ürünlerden palm hariç hepsi Türkiye’de üretilmektedir. Fakat üretim yetersiz olduğu için açık ithalatla kapatılmaktadır. İçeride milyonlarca dekar arazi boş dururken işsizlik iki haneli rakamlara dayanmışken iklim ve su kaynakları uygunken, makine ve teçhizat varken çiftçi üretim yapamamaktadır. Çünkü girdi maliyetleri çok yüksek. Mazot dünyanın en pahalı mazotu. Su ve enerji maliyeti yüksek. Gübre, ilaç, tohum rakiplere göre pahalı. Bu nedenle üretici üretim yapamıyor. AKP ise Türkiye’deki çiftçinin ürününü değil, yurtdışındaki çiftçinin ürünü desteklemektedir.” Diye konuştu.
-Mısır üretimine talep her geçen gün artmaktadır.-
Dünya’da ve Türkiye’de artan talep nedeniyle mısır üretim alanının ve üretim miktarının her geçen gün arttığını söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, “Dünya mısır üretim alanı ve üretim miktarı; yemlik mısır kullanımının ve biyoetanol üretimde mısıra olan talep nedeniyle sürekli artmaktadır. Nitekim 2005 yılında Dünyada 713 milyon ton mısır üretilirken 2012 yılında 855 milyon ton mısır üretilmiştir. 2013 yılında ise mısır rekoltesinin 960 milyon ton olması beklenmektedir. Ülkemizde de ikinci ürün yetiştiriliciliğinin ve verimin artması, pamuk üretiminden vazgeçen üreticilerin mısıra yönelmesi ve özellikle kanatlı hayvan yemi ihtiyacının artmasına bağlı olarak mısır üretimi de sürekli artmıştır. 2013 yılında mısır rekoltesinin de yaklaşık 5 milyon tona ulaşması beklenmektedir.” dedi.
-Mısır üreticilerinin sorunları giderilmelidir-
Mısır üreticilerinin sorunlarına değinen MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, “ 1 dekar alan mısır üretmenin maliyeti 400 liradır. Bir dekarda kullanılan gübrenin maliyeti 140 liradır. Bunun 60 lirası toprak altı gübre, 60 lirası su gübresi, 20 lirası tırmık altı gübresidir. 1 dekarlık mısır tarlasının tohum maliyeti 60 lira, elektrik ve sulama maliyeti 80 lira, mazot maliyeti 60 lira, biçer ücreti 20 lira, ekim ücreti 20 lira ve ot ilacı ücreti 20 liradır. Yani bir dekar alanda mısır üretebilmenin maliyeti 400 liradır. Tarla kiralanırsa dönüm başına maliyet 250 lira daha artmaktadır. Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) tarafından 2012 yılında kg başına 59,5 kuruş açıklanan mısır müdahale alım fiyatı 2013 yılında kg başına 64 kuruş olarak açıklanmıştır.
Ancak 2012 yılında 61 kuruştan satılan bir kg mısır şu anda 54-55 kuruştan satılmaktadır. Dekar başına 900 kg mısır üretildiği varsayılarak 1 kg mısır için 5 kuruş prim verilmektedir. Oysa bir dekardan 1200-1300 kg mısır üretilmektedir. Dolayısıyla mısır üreticilerimiz prim desteğinden yeterince yararlanamamaktadır. Mısırda sulama ve elektrik maliyetleri çok yüksektir. Özelleştirmeler öncesi çiftçiden sulama elektrik ücretleri Kasım- Aralık ayında tahsil ediliyordu. Özelleştirmeler sonrası ise özel şirketler Ağustos- Eylül aylarında yani tam hasat öncesi dönemde çiftçilerden sulama elektrik bedellerini tahsil etmekte, ödeyemeyen çiftçilerin sulama elektriklerini kesmektedir. ” dedi.
-AKP döneminde mısır ithalatı için 1,7 milyar dolar ödenmiştir-
Ülkemizdeki mısır üretim artışına rağmen ülkemizde her yıl mısır ithalatı yapıldığını söyleyen MHP’li Akçay, “Mısır açığının giderilmesi için 2012 yılında toplam 808 bin ton Mısır ithalatı yapılmıştır. AKP döneminde 8 milyon tonluk mısır ithalatı yapılarak 1.7 milyar dolar döviz ödenmiştir. Mısır üretiminin yüksek olduğu dönemlerde mısırın gümrük vergi oranlarının düşürülmesi ve hasat döneminde mısır ithalatına izin verilmesi iç piyasada mısır fiyatlarının gerilemesine yol açmakta bu da mısır üreticisini mağdur etmektedir. Bu nedenle özellikle Mısır hasadı tamamlanıncaya kadar iç piyasada fiyatları olumsuz etkileyecek ucuz fiyatlı ürün ithalatına izin verilmemelidir ve mısırın gümrük vergi oranları düşürülmemelidir." dedi.
MHP’li Akçay sözlerine şöyle devam etti: “Mısır üreticilerimiz yeni tohum ve çeşitlere ulaşmakta zorlanmaktadır. Mısır üreticilerin ürünlerini, değerinde pazarlayabileceği ürün borsalarının sayıları ve işlevi yetersizdir. TMO, mısırda destekleme alımı yerine müdahale alımı yapmaktadır. Bazı yıllar alım yapmazken bazı yıllarda toplam üretim miktarının yüzde 30’unu alan TMO’nun bir takım uygulamaları mısır üreticilerini mağdur etmektedir. Diğer ülkelerde üreticilerin, daha fazla desteklenmesi, verimlerinin yüksek oluşu ve girdi maliyetlerinin düşük oluşu nedeniyle mısır üreticilerimiz dünya piyasalarıyla rekabette zorlanmaktadır. Mısır üretiminin artırılması için sulanan alanların genişletilmesi gerekirken sulama yatırımları ödenek yetersizliği yüzünden bir türlü bitirilememektedir. Mısırda sulama masraflarının payı yüksektir. Sulama masraflarını azaltmak için yağmurlama ve damlama sulama yöntemlerinin kullanımının yaygınlaştırılması sağlanmalıdır.
Mısırda yaşanan düşük fiyat uygulamaları üreticileri mağdur etmekte, üreticiyi mısır ekiminden vazgeçirmektedir. 18 Mart 2010 tarihinde yayımlanan Biyogüvenlik Kanunu ile GDO’lu ürünlerin ithalatı ve satışı serbest bırakılmıştır. Dünya’da mısır üretilen alanların üçte birinde GDO’lu mısır üretilmektedir. GDO’lu ürünlerin insan sağlığı üzerinde özellikle uzun vadede ne gibi bir etki yapacağı belli değilken Türkiye GDO’lu mısır üreten ülkelerden her yıl mısır ithal etmektedir. Vatandaşlarımızın hem sağlığı hem de dövizlerimizin yurtdışına gitmemesi için mısır üretimi desteklenmelidir.”