Son Dakika

SARUHANLI/HALİTPAŞA - Saruhanlı´da domates üreticilerinin sorunlarını dinleyen MHP´li Akçay, ?Domates tarlada kalmaktadır. Üretici mağdur ve perişan haldedir. Başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere tüm sorumluları domatesteki fiyat oyununa el atmaları için uyarıyorum.? dedi.

MHP´nin Manisa milletvekilleri Erkan Akçay ve Zeynel Balkız Saruhanlı´nın Halitpaşa Mahallesi´nde domates üreticileriyle bir araya geldi. 

Domates üreticilerinin sorunları hakkında Ziraat Odası başkanı Okur´dan bilgi alan MHP´li vekiller domates üreticilerini ziyaret etmek üzere Koldere ve Halitpaşa mahallelerine geçtiler. MHP´li vekiller Koldere ve Halitpaşa´da tarlalarda inceleme yaparak domates üreticilerinin sorunlarını dinlediler. 

Üreticilerin ürünlerini satamadıkları ve fiyatların şirketler tarafından düşürülmesi şikâyetlerine karşı MHP´li Erkan Akçay bir açıklama yaptı. Domatesteki fiyat baskısının ürün maliyetlerini dahi karşılamaktan uzak olduğunu belirten Akçay, üreticilerinin domateslerini toplayamadıklarını ve domateslerin tarlada çürüdüğünü ifade etti. ?Domates üreticileri büyük bir fırsatçılık tehlikesiyle karşı karşıyadır? Ülkemizde son yıllarda tarım sektöründe yaşanan fiyat politikası sorununun domateste de görülmekte olduğuna dikkat çeken Akçay, ?Tarımsal üretici bir yandan artan girdi maliyetleriyle baş etmeye çalışırken diğer taraftan da ürettiği ürünün satış fiyatı üzerinden ciddi bir baskı altına alınmaktadır.? dedi.

Akçay açıklamasına şöyle devam etti: Birçok tarım ürününde olduğu gibi domateste de üretim maliyeti her geçen yıl artmaktadır. Üretimin bol olduğu yıllarda fiyat düşünce, maliyeti karşılayamayan üretici büyük zarara uğramaktadır. Türkiye´de 2014 yılı itibarıyla toplam domates üretimi 11 milyon 850 bin ton´du. Bu yıl ise yüzde 5.5 artışla 12 milyon 500 bin tona ulaşması beklenmektedir. Manisa´da da 2014 yılında yaklaşık 130 bin dekar alanda toplam 828 bin 414 ton domates üretimi yapılmıştır. Bu rakam Türkiye´deki toplam üretimin yüzde 7´sini oluşturmaktadır. Manisa özellikle salçalık domates üretiminde Türkiye´nin Bursa ve İzmir´den sonra öne çıkan 3´üncü şehridir. Domates üreticisi ürününü ekerken yaptığı sözleşmeyle ürettiği domatesi kime ve hangi fiyattan satacağını bilerek eker. Bu yıl da üretici alım fiyatının 25 kuruş olduğu sözleşmeler imzalamıştır. Ancak firmalar bu fiyatı 12-13 kuruşa kadar indirmektedir. Domates üreticileri büyük bir fırsatçılık tehlikesiyle karşı karşıyadır. Üreticiler, salçalık domatesin toplam maliyetinin satış fiyatından yüksek olması sebebiyle ürünlerini toplayamamaktadır. Diğer bir ifadeyle ürünler tarlada kalmaktadır.? ?Sözleşme hükümlerinin uygulanmaması çiftçilerimizi mağdur etmektedir?

MHP Manisa milletvekili Zeynel Balkız da yapmış olduğu konuşmada üreticilerle imzalanan sözleşmelerin uygulanmadığına ve geçersiz olduğuna dikkat çekti.

Domates üreticilerinin karşılaştığı durumun ?Sözleşmeli Üretim İle İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik´ hükümlerine aykırı olduğunu belirten Balkız, ?Yönetmeliğin 8´inci maddesinin 1´inci fıkrasındaki ?sözleşmede belirlenen ödeme planına ve şekline uygun hareket edilir´ hükmüne karşın, sözleşmede belirtilenden daha düşük fiyatlara ürün alımı yapılmaktadır. Hukuk yerle bir edilmektedir. Sözleşme hükümlerinin uygulanmaması çiftçilerimizi mağdur etmektedir. Böylece çiftçimizin emeği adeta gasp edilmektedir. Ayrıca sözleşmelerin geçerli olması için her iki tarafın da iradesini yansıtması gerekmektedir. Ancak bugün yaptığımız görüşmeler üreticilerin iradelerinin bu sözleşmelere yansıtılmadığını göstermektedir. Bu haliyle de sözleşmeler geçersizdir? dedi.

?Sözleşme sisteminin Bakanlık tarafından denetimi ve yönlendirilmesi yapılmalıdır? Bu yıl üretim bolluğundan fırsatla firmaların alım fiyatlarını düşürmek istediğini belirten MHP´li AKÇAY, piyasada dile getirilen alım fiyatlarının üretim maliyetlerini karşılamadığına dikkat çekti.

Akçay açıklamasına şöyle devam etti: ?Domates üretiminden zarar eden üretici gelecek yıl muhtemelen domates üretiminden kaçınacaktır. Bu sefer de ürün az olduğu için fiyatlar yükselecektir. Tarımsal üretimde bir kısır döngü yaşanmaktadır. Üretim miktarı ve alım fiyatı arasındaki denge bu şartlar altında üreticinin aleyhine gelişmektedir. Domates üretiminde üretim planlamasının mutlaka yaygınlaştırılması ve etkinleştirilmesi gerekmektedir. Özellikle salçalık domates üretiminde sözleşmeli üretimin yaygınlaştırılması gerekmektedir. Ancak bu sistemin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından mutlaka etkin bir şekilde denetimi ve yönlendirilmesi yapılmalıdır. Bugün yaşanan sorunda da Bakanlığın aktif rol üstlenerek çiftçilerimizin mağduriyetlerini giderici tedbirleri bir an önce hayata geçirmesi gerekmektedir.?



Saruhanlı Belediyesi’nden 320 Çocuğa Bayramlık Kıyafet Yardımı

SARUHANLI’DA 21 MART NEVRUZ BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI

Şehit Görece’nin ailesine Devlet Övünç Madalyası verildi

Manisa’da Devlet Övünç Madalyası ve Berat Tevcih Töreni düzenlendi

Saruhanlı, İzmir’in su kuyusu planına karşı sesini yükseltiyor!

Saruhanlı'dan İzmir'e su kuyusu tepkisi

Acılı babadan yürek burkan paylaşım: "Böyle gittik, dönemedik"

Dumfet Manisa İl Başkanı Balta: DUMFED Manisa'da Teşkilatlanma Hızla İlerliyor

Bakanlık zeytinyağındaki son hileyi ifşa etti! Organik diye satılıyordu içinden çıkanlar şaşırttı

CHP’den Başkan Ekrem Cıllı’ya taşınmaz satışı eleştirisi: "Verdiğiniz sözleri unutmayacağız”

Saruhanlı'dan İzmir’e su aktarımına tepki: Kaderimizle oynamayın, günahtır!

Yunusemre 100. Yıl Meydanı’nda iftar sofrası kurdu

Yunusemre’de Ramazan Çarşısı kuruldu

Gölmarmara'da 2 bin kişilik iftar sofrası

Manisa Büyükşehir’de en düşük maaş 42 bin lira oldu

Lavender Robotics İtalya'dan 2 ödülle döndü

Soma davasına savcılık mütalaasını verdi

Ege'de korkulan oldu! Profesör tehlikenin geldiğini açıkladı

Baba dediği kişi gerçek babasının katili çıktı! Gerçeği DNA testiyle çıktı

Evlerde Ramazan hazırlıkları başladı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 25.08.2015 09:43:21 982 0

Tarih: 25.08.2015 09:43

Haberi Sesli Oku