MANİSA - Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Biyomühendislik Bölümü tarafından geliştirilen cihaz sayesinde meyve ve sebzelerin tazeliği test edilebilecek.
Manisa CBÜ Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Emine Kemiklioğlu ve Biyomühendislik Bölümü öğrencileri Özlem Özen ile Berfin Gürboğa tarafından yapılan çalışmalarla "MeSeTa" adı verilen cihaz geliştirildi. Prototip olarak çıkarılan cihaza ilk olarak laboratuvarda belirlenen meyve ve sebzeler için sınır değerler yüklendi. Cihazda bulunan iğneler meyve ve sebzelere batırılarak ölçüm işlemi başlatılıyor. 30 saniye süren işlem sonucunda cihazda bulunan ekranda meyve ve sebzenin bayat olup olmadığı görülebiliyor. Ayrıca taze olan ürünlerde cihazın üzerinde bulunan led ışık yeşil yanarken, bayat ürünlerde ise kırmızı yanarak uyarı veriyor. Şu an için sadece meyve ve sebzelerin durumunun ölçüldüğü cihaz geliştirilerek süt ve süt ürünlerinin de ölçülmesi hedefleniyor. Daha ilerde ise cihaz sayesinde GDO´lu ürünlerle organik ürünler de ayrılabilecek.
"Patent alım sürecindeyiz"
Cihazla ilgili bilgi veren Manisa CBÜ Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Emine Kemiklioğlu, "Aslında geliştirdiğimiz cihazın çıkış noktası meyve ve sebze israfından kaynaklanan değerleri geri kazanabilmek ve ya azaltabilmekti. Genellikle gümrüklerde ve gıda firmalarında kullanılabileceğini düşündüğümüz bir cihaz geliştirdik. Cihazı geliştirirken öncelikle laboratuvar koşullarında meyve ve sebzelerin zamana bağlı olarak direnç değişimlerini ölçtük. Her bir meyve ve sebze için bu değerleri optimize ettikten sonra cihazımıza yükledik. Her bir sebze ve meyvenin farklı bir değerleri olduğu için farklı yazılımlar yazarak mevcut olan cihazı yüklenmeleri sağladık. Daha sonrasında cihazın üzerinde üç farklı led ışık yerleştirerek ürünlerin tazeliklerini ve ya bayatlıklarını tespit etmeye çalıştık. Ürünümüz tazeyse yeşil ışık yanarken, ürünün bayatsa kırmızı ışık yanıyor. Bu şekilde geliştirilen cihazla şu an için sebze ve meyvelerin tazeliklerine bakabiliyoruz. Ama ürünümüz hala daha geliştirme aşamasında olduğu için ilerleyen aşamalarda süt ve süt ürünlerini, GDO´lu gıdayla, organik gıdaların birbirinden ayrılmasında da aynı cihazı kullanabilmeyi amaçlıyoruz" dedi.
Cihazla ilgili patent başvurusunda bulunduklarını da sözlerine ekleyen Kemiklioğlu, "Cihazımız için hali hazırda patent başvurumuz var. Patent alım sürecindeyiz şu an" diye konuştu.
Öte yandan, Yard. Doç. Dr. Emine Kemiklioğlu ve Biyomühendislik Bölümü öğrencileri Özlem Özen ile Berfin Gürboğa tarafından geliştirilen ´MeSeTa´ isimli cihaz, Manisa CBÜ tarafından düzenlenen Üniversite Öğrencileri Arası Genç Girişimciler Yarışmasında birincilik ödülüne layık görüldü.



Saruhanlı Belediyesi’nden 320 Çocuğa Bayramlık Kıyafet Yardımı

SARUHANLI’DA 21 MART NEVRUZ BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI

Şehit Görece’nin ailesine Devlet Övünç Madalyası verildi

Manisa’da Devlet Övünç Madalyası ve Berat Tevcih Töreni düzenlendi

Saruhanlı, İzmir’in su kuyusu planına karşı sesini yükseltiyor!

Saruhanlı'dan İzmir'e su kuyusu tepkisi

Acılı babadan yürek burkan paylaşım: "Böyle gittik, dönemedik"

Dumfet Manisa İl Başkanı Balta: DUMFED Manisa'da Teşkilatlanma Hızla İlerliyor

Bakanlık zeytinyağındaki son hileyi ifşa etti! Organik diye satılıyordu içinden çıkanlar şaşırttı

CHP’den Başkan Ekrem Cıllı’ya taşınmaz satışı eleştirisi: "Verdiğiniz sözleri unutmayacağız”

Saruhanlı'dan İzmir’e su aktarımına tepki: Kaderimizle oynamayın, günahtır!

Yunusemre 100. Yıl Meydanı’nda iftar sofrası kurdu

Yunusemre’de Ramazan Çarşısı kuruldu

Gölmarmara'da 2 bin kişilik iftar sofrası

Manisa Büyükşehir’de en düşük maaş 42 bin lira oldu

Lavender Robotics İtalya'dan 2 ödülle döndü

Soma davasına savcılık mütalaasını verdi

Ege'de korkulan oldu! Profesör tehlikenin geldiğini açıkladı

Baba dediği kişi gerçek babasının katili çıktı! Gerçeği DNA testiyle çıktı

Evlerde Ramazan hazırlıkları başladı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Sanat 18.05.2017 15:36:47 1108 0

Tarih: 18.05.2017 15:36

Haberi Sesli Oku