MANİSA - Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Biyomühendislik Bölümü tarafından geliştirilen cihaz sayesinde meyve ve sebzelerin tazeliği test edilebilecek.
Manisa CBÜ Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Emine Kemiklioğlu ve Biyomühendislik Bölümü öğrencileri Özlem Özen ile Berfin Gürboğa tarafından yapılan çalışmalarla "MeSeTa" adı verilen cihaz geliştirildi. Prototip olarak çıkarılan cihaza ilk olarak laboratuvarda belirlenen meyve ve sebzeler için sınır değerler yüklendi. Cihazda bulunan iğneler meyve ve sebzelere batırılarak ölçüm işlemi başlatılıyor. 30 saniye süren işlem sonucunda cihazda bulunan ekranda meyve ve sebzenin bayat olup olmadığı görülebiliyor. Ayrıca taze olan ürünlerde cihazın üzerinde bulunan led ışık yeşil yanarken, bayat ürünlerde ise kırmızı yanarak uyarı veriyor. Şu an için sadece meyve ve sebzelerin durumunun ölçüldüğü cihaz geliştirilerek süt ve süt ürünlerinin de ölçülmesi hedefleniyor. Daha ilerde ise cihaz sayesinde GDO´lu ürünlerle organik ürünler de ayrılabilecek.
"Patent alım sürecindeyiz"
Cihazla ilgili bilgi veren Manisa CBÜ Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Emine Kemiklioğlu, "Aslında geliştirdiğimiz cihazın çıkış noktası meyve ve sebze israfından kaynaklanan değerleri geri kazanabilmek ve ya azaltabilmekti. Genellikle gümrüklerde ve gıda firmalarında kullanılabileceğini düşündüğümüz bir cihaz geliştirdik. Cihazı geliştirirken öncelikle laboratuvar koşullarında meyve ve sebzelerin zamana bağlı olarak direnç değişimlerini ölçtük. Her bir meyve ve sebze için bu değerleri optimize ettikten sonra cihazımıza yükledik. Her bir sebze ve meyvenin farklı bir değerleri olduğu için farklı yazılımlar yazarak mevcut olan cihazı yüklenmeleri sağladık. Daha sonrasında cihazın üzerinde üç farklı led ışık yerleştirerek ürünlerin tazeliklerini ve ya bayatlıklarını tespit etmeye çalıştık. Ürünümüz tazeyse yeşil ışık yanarken, ürünün bayatsa kırmızı ışık yanıyor. Bu şekilde geliştirilen cihazla şu an için sebze ve meyvelerin tazeliklerine bakabiliyoruz. Ama ürünümüz hala daha geliştirme aşamasında olduğu için ilerleyen aşamalarda süt ve süt ürünlerini, GDO´lu gıdayla, organik gıdaların birbirinden ayrılmasında da aynı cihazı kullanabilmeyi amaçlıyoruz" dedi.
Cihazla ilgili patent başvurusunda bulunduklarını da sözlerine ekleyen Kemiklioğlu, "Cihazımız için hali hazırda patent başvurumuz var. Patent alım sürecindeyiz şu an" diye konuştu.
Öte yandan, Yard. Doç. Dr. Emine Kemiklioğlu ve Biyomühendislik Bölümü öğrencileri Özlem Özen ile Berfin Gürboğa tarafından geliştirilen ´MeSeTa´ isimli cihaz, Manisa CBÜ tarafından düzenlenen Üniversite Öğrencileri Arası Genç Girişimciler Yarışmasında birincilik ödülüne layık görüldü.



NURİYE MAHALLESİ’NDE ASKER COŞKUSU: GENÇLER VATANİ GÖREVİNE UĞURLANDI

Saruhanlı Deve Güreşine Hazırlanıyor

Saruhanlı’da Satılık Verimli Zeytinlik: 210 Ağaç, Gölet ve Takas İmkânı

Manisa Sağlık Camiasının Acı Kaybı: Dr. Cengiz Aksoy Hayatını Kaybetti

Kayıp dağcıdan haber alınamıyor

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı'da vefat...

BAYRAM SABAHI ACIYA DÖNDÜ: 26 YAŞINDAKİ GENÇ SÜRÜCÜ HAYATINI KAYBETTİ

DÜNYA TUZA DİKKAT HAFTASI: SAĞLIĞINIZ İÇİN TUZU AZALTIN

SARUHANLI KAYMAKAMI MURATACAR'dan ANLAMLI BAYRAM ZİYARETLERİ

SARUHANLI’DA BAYRAMLAŞMA GELENEĞİ SÜRÜYOR: PROTOKOL TEK YÜREK OLDU

Katliam gibi kaza: Çok sayıda ölü ve yaralı var

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı’da 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 111. Yılı Törenle Anıldı

Salihli’de Motosiklet Kazası: 70 Yaşındaki Sürücü Hayatını Kaybetti

Saruhanlı'da kız futbol takımı kuruldu

Saruhanlı'da soğuk hava bağlara zarar verdi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Sanat 18.05.2017 15:36:47 0
Tarih: 18.05.2017 15:36 Güncelleme: 18.05.2017 15:36
Haberi Sesli Oku