HABER MERKEZİ - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, meyve sularına ilave şeker katılmasının yasaklanacağını, bu konuda yasal sürecin 1 yıl içerisinde tamamlanacağını açıkladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının temel hedefinin gıda güvenilirliğini tarladan sofraya etkin bir şekilde sağlayarak tüketici sağlığını en üst düzeyde korumak olduğu belirtilerek, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında bu amaç doğrultusunda çalışmalarına aralıksız devam edildiği kaydedildi. Son dönemde Bakanlığın Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından ekmekte tuzun azaltılması, kepek miktarının artırılması, kırmızı ve kanatlı etinin karıştırılarak et ürünleri üretilmesinin yasaklanması, temel gıda maddemiz olan ekmekte ve bazı geleneksel ürünlerde katkı maddelerinin kullanılmasının yasaklanması gibi devrim niteliğinde yasal düzenlemeler yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, "Hayata geçirilen mevzuat düzenlemeleri özellikle küresel boyutta tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olan obezite ile birlikte diyabet, hipertansiyon, gibi hastalıkların azalmasına ve özellikle geleceğimiz olan çocuklarımızın daha sağlıklı bireyler olmasında katkı sağlayacaktır. Gıdalarda tuzun azaltılması çalışmalarına devam eden Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından bugün yayımlanarak yürürlüğe giren TGK Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği ile gıdaların üretiminde kullanılan şekerin azaltılması çalışmalarına ve obezite ile mücadele kapsamında önemli bir adım daha atılmıştır" denildi.

MEYVE SUYUNA İLAVE ŞEKER YASAKLANIYOR

Yeni düzenleme ile yürürlükten kaldırılan 30 Aralık 2006 tarihli Türk Gıda Kodeksi Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliğinde meyve sularına 150 gram per litre ilave şeker katılmasına izin verildiğine işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yeni düzenleme ile meyve sularında ilave şeker kullanılması yasaklanmaktadır. 150 gram şekerin yaklaşık 600 kcal olduğu düşünüldüğünde bu miktarın günlük diyetten çıkarılması tüketicilerimizin sağlıklı beslenmeleri adına önem arz etmektedir. Günümüzde meyve suyunun yanı sıra meyve nektarı, meyveli içecek, aromalı içecek gibi benzer ürünler de piyasada yerini almaktadır. Özellikle içerdikleri meyve miktarı bakımından meyveli içecekler ile aromalı içeceklerden farklı ürünler olan meyve suyu ve meyve nektarlarının tüketicilerimizin bilerek tüketmesi adına tebliğ ile yeni düzenlemeler getirilmiştir. Bu kapsamda meyve suyu etiketlerinde ’yüzde 100 meyve suyu’ ve ’meyve suları ilave şeker içermez’ ifadeleri yer alabilecektir."

Açıklamaya göre, tebliğin uygulanmasına yönelik halen faaliyet gösteren gıda işletmecilerine 31 Aralık 2014 tarihine kadar, 31 Aralık 2014 tarihinden önce piyasaya arz edilen ürünlere 31 Aralık 2015 tarihine kadar geçiş süresi verildi.



Motosiklet iş yerine girdi, kask hayat kurtardı

Manisa’da zehir tacirlerine geçit yok: 64 kök kenevir, 335 gram esrar ele geçirildi

Akhisar'da patlayan lastik faciaya yol açtı: 1 ölü, 3 yaralı

Dört Eylül İlkokulu’nda eğitim yılı Yeşil Vatan temasıyla açıldı

Saruhanlı’da 2. Geleneksel Kurtuluş Futbol Turnuvası!

Düğün sonrası meydan muharebesi gibi kavga

Elektrik akımına kapılan adam öldü

Saruhanlı’da Kurtuluş Coşkusu meydanları sardı

Saruhanlı’da Vefat…

Sarıgöllü kadınlardan kışlık mesaisi

Likya Yolu'nda kaybolan Çinli turistin cansız bedenine ulaşıldı

Yalnız yaşayan yaşlı adamın cesedi yayılan kötü kokuyla bulundu

Sır ölüm! Uzman estetisyen evinde ölü bulundu

Trafik kazası: 2 ölü

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı’da Kurtuluş Coşkusu meydanları sardı

Alaşehir’de kurtuluş coşkusu açılışlar ve konserle taçlanıyor

Zincir marketlerdeki kırtasiye ürünleriyle ilgili skandal iddia!

Belediye, Kandilde helva dağıttı

Başkan Balaban'dan İstanbul'a kayyum atanmasına tepki

Başkan Aras: "Saldırının İngiltere bağlantılı olduğunu öğrendik"

Vali Akbıyık'tan Başkan Aras'a destek ziyareti: "Saldırganlar en kısa sürede yakalanacak"

Salihli'de adli yıl törenle açıldı

Saruhanlı’da Zafetr Bayramı Coşkusu

SSVD Vakfı personeli grev başlattı

Manisalı muhtarlar taleplerini MASKİ'ye iletti

Milli mücadelenin şehri Demirci'de 'Kurtuluş Festivali' başladı

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur: "Deniz suyunu arıtarak kullanıma sunsunlar"

Barajlar boşaldı, bidonlar doldu

Manisa'da Geçici Koruyucu Aile Modeli tanıtıldı

Vatandaşların Çerçioğlu’na öfkesi sürüyor: Koltuklar bomboş kaldı

MAFOD'tan 19 Ağustos'a özel fotoğraf gösterimi

Alaşehir Belediyesi personeline Didim’de ücretsiz tatil

Manisa'nın 'Yangın Riskini Azaltma Planı' Türkiye'ye örnek olabilir

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 7.08.2014 09:21:29 548 0

Tarih: 07.08.2014 09:21 Güncelleme: 07.08.2014 09:21
Haberi Sesli Oku

Saglik

Saglik Haberleri
8.09.2025 17:26:00