Mevsim geçişlerinde yaşanan havaların bir ısınıp bir soğuması vücudun savunma mekanizmasını zayıflattığı için soğuk algınlığına neden olabilir.

Mevsim geçişlerinde yaşanan havaların bir ısınıp bir soğuması vücudun savunma mekanizmasını zayıflattığı için soğuk algınlığı, grip ve nezle vakalarının artışına sebep olduğunu belirten Muğla Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, özellikle bu günlerde bağışıklık sisteminin ve metabolizmanın koruma altına alıp, daha da güçlendirmenin en etkili yollarından biri yeterli ve dengeli beslenme olduğunu açıkladı.

Ceyhan yaptığı açıklamada, “Hasta olmamak için dengeli beslenilmeli, vücudun direncini artıran C vitamini içeren gıdalar, portakal başta olmak üzere taze meyve ve sebzeler bolca tüketilmelidir. Bu, her yaş grubu için geçerlidir. Özellikle enfeksiyonlara karşı daha duyarlı olan çocuklar, gebeler, emziren anneler ve yaşlılar için beslenme daha da önem taşır” dedi.

MEVSİM GEÇİŞLERİNDE NASIL BESLENMELİ

Mevsimsel geçişlerde yeterli ve dengeli beslenilmesinin önemli olduğunun altını çizen Ceyhan, “Dengeli beslenme gün içerisinde her besin grubundan yeterli miktarda almakla sağlanır. Böylece ihtiyacımız olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri de almış oluruz. A ve C vitaminleri, antioksidan vitaminlerdir.

Bu vitaminler, bağışıklık sistemimizi güçlendirerek, hastalıklara karşı direncimizi arttırır. Turunçgiller, havuç, brokoli, kabak, Brüksel lahanası, yeşilbiber, karnabahar, maydanoz, roka, tere gibi sebzeler, vitamin ve mineral açısından zengin besinlerdir. Düzgün beslenilmeli, mutlaka meyve ve sebze tüketilmeli, uykuya dikkat edilmelidir. Aşırıya kaçmamak kaydı ile içinde birçok mineralleri içiren fındık, kuru kayısı, badem, ceviz gibi kuru yemişler yemek ve en az 2,5 litre sade su içmek alınabilecek basit önlemlerdir.

Toplu taşıma araçlarını kullanırken çok dikkat edilmeli, indikten sonra eller ve yüz mutlaka yıkanmalıdır. Kişisel hijyene dikkat etmek birçok enfeksiyona maruz kalınmasını engeller. Kadınlarda ve çocuklarda daha sık görülen kansızlık özellikle havaların soğumasıyla üşüme, halsizlik vb. şikâyetlere neden olabilir. Sonbahar ve kış aylarında demir içeriği yüksek yumurta, kırmızı et, karaciğer, pekmez ve kuru meyve vb besinler tüketmek kansızlığa karşı koruyucudur ve demir depolarımızın yenilenmesini sağlarlar” dedi.

NASIL GİYİNMELİ

Giyinme konusunda da uyarıda bulunan Halk Sağlığı Muğla Müdürü Ceyhan, “Kişi üşümeyecek ve terlemeyecek şekilde giyinmeli, havanın aniden ısınıp, soğumasına karşı tedbirli olmalı. Sonbahar genelde yağışlı geçen günlerdir. Hasta olmamak için ıslanmaktan mümkün olduğunca korunmak gerekmektedir. Eğer ıslanıldıysa ıslak giysilerin en kısa sürede kuru giysilerle değiştirilmeli. Çünkü ıslak giysiler vücut ısısını hızla düşürür ve hasta eder” şeklinde konuştu.



Evlerde Ramazan hazırlıkları başladı

Saruhanlı Belediyesi’nden 320 Çocuğa Bayramlık Kıyafet Yardımı

SARUHANLI’DA 21 MART NEVRUZ BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI

Şehit Görece’nin ailesine Devlet Övünç Madalyası verildi

Manisa’da Devlet Övünç Madalyası ve Berat Tevcih Töreni düzenlendi

Saruhanlı, İzmir’in su kuyusu planına karşı sesini yükseltiyor!

Saruhanlı'dan İzmir'e su kuyusu tepkisi

Acılı babadan yürek burkan paylaşım: "Böyle gittik, dönemedik"

Dumfet Manisa İl Başkanı Balta: DUMFED Manisa'da Teşkilatlanma Hızla İlerliyor

Bakanlık zeytinyağındaki son hileyi ifşa etti! Organik diye satılıyordu içinden çıkanlar şaşırttı

CHP’den Başkan Ekrem Cıllı’ya taşınmaz satışı eleştirisi: "Verdiğiniz sözleri unutmayacağız”

Saruhanlı'dan İzmir’e su aktarımına tepki: Kaderimizle oynamayın, günahtır!

Yunusemre 100. Yıl Meydanı’nda iftar sofrası kurdu

Yunusemre’de Ramazan Çarşısı kuruldu

Gölmarmara'da 2 bin kişilik iftar sofrası

Manisa Büyükşehir’de en düşük maaş 42 bin lira oldu

Lavender Robotics İtalya'dan 2 ödülle döndü

Soma davasına savcılık mütalaasını verdi

Ege'de korkulan oldu! Profesör tehlikenin geldiğini açıkladı

Baba dediği kişi gerçek babasının katili çıktı! Gerçeği DNA testiyle çıktı

Evlerde Ramazan hazırlıkları başladı

Saruhanlı Belediyesi’nden 320 Çocuğa Bayramlık Kıyafet Yardımı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 19.09.2013 10:04:29 466 0

Tarih: 19.09.2013 10:04

Haberi Sesli Oku