SARUHANLI - Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden Manisa’ya yıllardır mevsimlik tarım işçisi olarak gelen aileler, Ramazan ayında iftarını çadırda açıyor.

Hava sıcaklığının 40 dereceyi bulduğu Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde sabah saat 06.00’dan itibaren tarlarda kavun, karpuz, domates, patlıcan, biber gibi meyve-sebzelerin hasadı için yollara düşen kadın, erkek, çocuk, genç ve yaşlı işçiler, akşam saat 17.00 gibi araçlarla su kaynaklarına yakın kurulan naylon ve kamıştan kurulmuş çadırlara dönüyor.

 Bir taraftan ekmek paralarını kazanmanın mücadelesini veren aileler, diğer taraftan mübarek Ramazan’ı da oruçlarını tutarak yaşamaya çalışıyorlar. Daha çok Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Adıyaman, Mardin, Diyarbakır gibi illerden Manisa’ya gelen tarım işçilerin iftar menüleri ise, ayran çorbası, mercimek çorbası, salata, kavun, karpuz gibi ev yemeklerinden oluşuyor. Sofralarının vazgeçilmezi ise kendi elleriyle pişirdikleri tandır ekmekleri. Sulama sondajlarının trafolarından çektikleri elektrik hattıyla başta televizyon olmak üzere birçok elektrikli ev aletini kullanıyor. İftara yakın süreyi televizyon izleyerek geçiren aileler, çadırlarına en yakın yerleşim yerindeki iftar topunun patlamasının ardından hep birlikte iftarlarını açıyorlar.

Mardin’in Derik ilçesinden Manisa’nın Saruhanlı ilçesine gelerek 7 yıldır tarım işçisi olarak çalıştığını belirten Mehmet Bininci (62), ailesi ve akrabalarından oluşan 30 kişi Ramazan’ı 7 ayrı çadırda geçirdiklerini yazın sıcağı, kışın soğuğu demeden tarlalarda çalıştıklarını söyledi.

İşveren patronlarından çok memnun oldukları ifade eden Bininci, 60 dekar alan dan Jerekol cinsi biber ürettiklerini, biberin ekiminden hasadına kadar tüm işçiliğinin ellerinden geçtiğini belirterek, “Mayıs ayının başında ekimini yapıyoruz. Bizim biber üretim maratonumuz başlıyor. Sırasıyla çapalama, sulama otunu yolma, bakım onarım işleri bu günler kadar geldi. Şimdi se hasada başladık. İşimizden ve patronumuzdan çok memnunuz ancak yevmiye fiyatları düşük. 7 yıldır burada amelelik yapıyoruz işçi ücretleri hep anı 35 lira. Bu yıl fiyatlar açıklanmadı 40 lira olmasını bekliyoruz. Bize tatmin edecek fiyat açıklanırsa çektiğimiz zorlukları katlanırız.” Dedi.    



Jandarma’nın üç aylık takibi sonuç verdi, uyuşturucu örgütü çökertildi

Fethiye'de 'piton' nöbeti

Başından silahla vurulan 20 yaşındaki genç kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi

İnşaat işçisi 52 gündür kayıptı... Canlı yayın çıkışında cinayeti itiraf etti!

Korkunç cinayette dehşete düşüren detay! 'Dur yapma, boşanmaktan vazgeçtim' diye yalvarmasına rağmen katletti

Kan donduran vahşet! Cinnet getiren komiser yardımcısı katliam yapıp intihar etti

Bıçaklanan şahıs hayatını kaybetti

Kanlı gece; 1 ölü, 2 yaralı

Yanında çalıştığı patronunu boğazından bıçaklayarak öldürdü

13 gündür aranıyordu, cansız bedeni bulundu

Eski Sevgilisinin Evinde Cinayet: 2 Tutuklama

Boşanma aşamasındaki eşini öldürüp intihar etti

Pencereden düşen yaşlı kadın hayatını kaybetti

'Elimde fotoğrafların var, seni rezil ederim'... Kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti anlattı

Kayıp Polonyalı turist ölü olarak bulundu

Yeniden yargılanacak olan taciz sanığı hakkında korkutan iddia

Korkunç cinayet

Kan donduran cinayet: Ablasını sırtından bıçakladı!

Bir kişi, eski sevgilisinin arkadaşını bıçakla öldürdü

Bedriye Kılıç cinayeti... Eşi boğarak öldürüp uçurumdan atmıştı! Cesedin bulunması için yeniden arama yapıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Yaşam 15.07.2014 16:25:02 837 0

Tarih: 15.07.2014 16:25

Haberi Sesli Oku