Tarih: 21.07.2012 09:28

Mevsimlik İşçiye Modern Yaşam

Facebook Twitter Linked-in

MEVSİMLİK İŞÇİYE MODERN YAŞAM

 

ÇAMLIYURT - Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden tarım arazilerinde çalışmak için Saruhanlı'ya gelen mevsimlik gezici tarım işçileri bu yıl elektrik ve suyu olan bölgelere kurdukları modern çadırlarda yaşam sürüyor.

 

Şanlıurfa’nın Siverek İlçesinden, domates ve biber toplama işinde çalışmak için Saruhanlı’nın Çamlıyurt köyüne gelen 50’ye yakın işçi, İlçe Kaymakamlığı’nın verdiği modern çadırlarda ikamet ediyor.

 

Çamlıyurt Köyü Muhtarı Mehmet Güngör, Kardelen muhabirine yaptığı açıklamada, köylerinin alt tarafındaki boş araziye kurdukları çadırlarda yaşayan işçilere su ve elektrik de sağlandığını kaydetti.

 

Gündüz arazide çalışan işçilerin işten sonra yatma saatine kadar dinlenme vakitlerinin bulunduğunu, bu süre içinde kadınların yemek hazırlayıp çamaşır yıkadığını, çocukların ise oyunlar oynadığını belirten Güngör;

 

“Biz işçilerle içli dışlı olduk. Bizden farklı bir yaşam sürmüyorlar. Televizyonları, buzdolapları bile var. Eskiden çalı çırpıdan kurdukları çadırlarda yaşıyorlardı, bu yıl Kaymakamlığın verdiği hazır çadırlarda ikamet ediyorlar. Bizlerde köylüler olarak kendilerine her konuda destek oluyoruz. Onlarla arkadaşlık kurduk, bu sayede sosyal yaşamdan kopmadan, işlerini sürdürüyorlar.”

 

Saruhanlı Kaymakamı Kadir Sertel Otcu, ise ilçede en fazla mevsimlik tarım işçisinin Büyükbelen beldesinde bulunduğunu belirterek, ilçe genelinde 2 bine yakın işçinin yaşadığını söyledi.

 

İlçede uygulamaya konulan Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Yaşam Şartlarının İyileştirilmesi Projesi (METİP) kapsamında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan 550 bin lira ödenek temin ettiklerini dile getiren Otcu, şunları kaydetti;

 

“Bakanlıktan gönderilen bu ödenekle mevsimlik işçiler için 205 çadır, 41 prefabrik tuvalet, banyo, 50 bulaşık yıkama ünitesi ve çöp konteynırları satın alarak talep eden işçi ailelerine bunları tahsis ettik. ihtiyaç halinde kullanılmak üzere eğitim ve sosyal amaçlı çadırlar da temin ettik. İşçilerin sağlık sorunlarıyla da yakından ilgileniyoruz. İşçiler haftada bir düzenli olarak sağlık taramasından geçiriliyor, kullandıkları içme suları analiz ediyor. Onların yaşam şartlarını iyileştirmek için çalışmalarımız sürüyor.”

 

Bu yıl ilk defa yapılan bir organizasyonla da işçi çocuklarının anneleri ile birlikte İzmir’deki Sasalı Doğal Yaşam Parkı’na günübirlik geziye götürüldüklerini anlatan Otcu, çocukların Saruhanlı Belediyesi Sosyal Tesisleri’ndeki yüzme havuzlarından da faydalandırılacaklarını belirtti.

 

Muammer Kökcüoğlu




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —