Anahtar Kelimeler: 0

MESİR FESTİVALİ UNESCO KORUMASINA ALINDI

 

MANİSA - Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, UNESCO'nun, Mesir Macunu Festivali'ni "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi"ne almasından büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

 

Daşöz, gazetecilere yaptığı açıklamada, festivalin koruma altına alınması için 2010 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırlanan dosyayı Unesco'ya sunduğunu, "Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Komitesi"nin bildirdiği eksiklikleri 2011 yılında giderdiklerini anlattı.

 

Unesco'nun verdiği kararın mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Vali Daşöz, şöyle konuştu:

 

"Mesir, Manisa'nın simgesi. Aynı zamanda yaşayan kültür mirası içerisinde en önemlilerinden biri. 500 yıla yaklaşan bir geçmişi var. Mesirin hikayesini genel olarak biliyoruz. Hafsa Sultan için 41 çeşit baharattan Merkez Efendi tarafından yapılan, şifa kaynağı olan bir ürün. O yıldan bu yana her yıl törenlerle karılıyor. Önümüzdeki yıl 473'üncüsü yapılacak. O yıldan bu yana Manisa halkının ve tüm toplumun ilgisini çeken büyük bir festival ile kutlanıyor. Uluslararası boyutta kutlanan mesir festivalinin bu kararla birlikte daha da tanınacağına inanıyorum. Manisa için çok büyük bir müjdeyi aldık, tarihi bir gün."

 

Manisa'yı, Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık ise kentin mesir macunu ve festivaliyle özdeşleştiğini ifade etti.

 

Festivalin Unesco koruması altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Manisa Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve belediyenin yoğun çalışma yaptığına dikkati çeken Tanık, "Bu kararla hiç ulaşamadığımız ülkelerdeki insanlar, mesir kültürünü, Manisa'yı ve Türkiye'yi tanıma imkanı bulacak. Bu listeye girmek hiç kolay değil. Bu listeye girmekten Manisalı olarak çok büyük gurur duyuyorum" diye konuştu.

 

Haber Merkezi



Başkan Durbay'ın sağlık durumuna ilişkin açıklama

Kırkağaç'ta uzman erbaşların mezuniyet coşkusu

Beton mikserinin çarptığı sağlık çalışanı 7 günlük yaşam savaşını kaybetti

Bir anlık öfke evi kül etti: 1 tutuklama

5 ay önce kaybolan yaşlı adam sırra kadem bastı, oğulları perişan

Organize suç örgütü üyeleri yurtdışına kaçarken yakalandı

Saruhanlı’da Vefat…

Üzerine ağaç devrilen İbrahim Yıldız'ın sağlık durumu ile ilgili açıklama geldi

Motosiklet tıra çarptı: 1 ölü

Yunusemre'den yapay zeka söyleşisi

Akhisar altyapısı milli takım kapısında

‘Tarihi Kentin Umutlu Çocukları’ Kula-Salihli UNESCO Jeoparkı'nda buluştu

Demirci’de atıl araziler tarıma kazandırılıyor

Güllü'nün kızı Tuğyan Ülkem Gülter, annesini öldürmekten tutuklandı

MELİKE ONUR YORUMUYLA “CAN VERİYORUM”

Hastanede çevre düzenlenesi

Saruhanlı Belediyesi "Belen Yolu" İçin 9 Mahallede Pilav Hayrı Düzenlendi

KÖY OKULLARINA KİTAP DESTEĞİ: TDED MANİSA ŞUBESİ NURİYE MAHALLESİ’NDEKİ ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

Muhtarlardan Başkan Cıllı'ya teşekkür ziyareti

Nilgün’den Butik” hizmete girdi

Deprem Simülasyon Tırı Saruhanlı’da Öğrencilerle Buluştu

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
7.12.2012 17:58:25 653 0
Tarih: 07.12.2012 17:58 Güncelleme: 07.12.2012 17:58
Haberi Sesli Oku