SAĞLIK - Kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme tümörlerinin tedavisi için hayati önemde olan erken tanı”nın, yeni geliştirilen dijital tomosentez” aracılığıyla çok daha hızlı ve sağlıklı yapılabildiği belirtildi.

Başkent Üniversitesi Adana Hastanesi Radyoloji Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Ayşin Purbager, her 8 kadından birisinin yaşam süresinde meme kanseri olduğunu, 30 kadından birisinin de bu nedenle hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, meme kanserinin başlangıç evresinde yavaş büyüdüğünü, tümörün 1 cm olmasının 1-2 sene sürdüğünü kaydetti. Bu nedenle erken tanı”nın meme kanserinden ölüm oranını azaltmak açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Ayşin Purbager, Erken tanıda amaç 1 cm' den küçük, henüz elle muayenede hissedilemeyen tümörleri tespit etmektir. Bu yüzden 40 yaşından sonra yılda bir kez mamografi kontrolü önerilmektedir dedi.

TEŞHİS YÜZDE 85'LE SINIRLI
Meme kanserinin erken yakalanmasında kullanılan en önemli tanı yöntemi olan mamografinin, meme dokusunu sıkıştırarak iki pozisyon şeklinde filmlerinin alınması işlemi olduğunu anlatan Doç. Dr. Purbager, Bu şekilde tüm meme dokusu sadece 2 boyutlu olarak değerlendirilebildiğinden, özellikle yoğun meme dokuları üst üste geldiğinde, kanserli doku alanı diğer dokular arasında gizlenebilir. Bu kısıtlılık nedeniyle mamografinin doğru tanı koyabilme oranı en iyi merkezlerde bile yüzde 85 sınırında kalmaktadır diye konuştu.

YANILTICI GÖRÜNTÜLERE İZİN YOK
Doç. Dr. Ayşin Purbager, son yıllarda geliştirilen dijital tomosentez cihazı ile 3-4 saniyelik işlem süresi içinde değişik açılardan 60-80 farklı görüntü alınarak meme dokusunun 3 boyutlu görülebildiğini söyledi. Purbager, işlemin kesitsel düzlemde inceleme yapma olanağı tanıması nedeniyle, dokuların üst üste gelerek oluşturduğu yalancı negatif ve yalancı pozitif görüntülerin yarattığı olumsuz sonuçları azalttığını ifade etti.

ADANA'DA İLK VE TEK
Adana'da ilk ve tek olarak Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi Meme Sağlığı Merkezi'nde uygulanan dijital meme tomosentez cihazının üstünlüklerini anlatan Doç.Dr. Ayşin Purbager şu bilgileri verdi:
"Meme dokusunun 3 boyutlu olarak kesitsel olarak taranmasını sağlayan dijital tomosentez, yoğun meme dokusunun üst üste gelerek kanserli dokuyu gizlemesini engeller. Tekrar filmlerin sayısını azaltır. Böylece gereksiz radyasyon alımını engellemiş olur. Doğru tanı koyma oranını yükselterek biyopsi ve ameliyat oranını azaltır. Mamografi çekilmesi sırasında gerekli olan kompresyon miktarını azaltarak hastanın tetkik sırasında daha az acı duymasını sağlar." 



Bülent Arınç: “Değer Erozyonu Türkiye’yi Bu Hâle Getirdi”

İzmir'de dine, Peygamber Efendimiz'e ve Atatürk'ün annesine hakaret eden kişi tutuklandı

Ekrem Başkan, Yeni Kavşak Projesi İçin İzmir'de

Doğal gazını yakmayarak komşudan geçinene kötü haber

İhmal edilen baca temizliği yangına neden oluyor

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nden üretimde rekor yıl

Açılan tapu davası 71 yıl sonra sonuçlandı

Başkan Kaplan'dan Arslan ailesine ziyaret

Zeyrek’ten katılımcı yönetim vurgusu ve imar planı müjdesi

Yenidoğan çetesiyle ilgili yeni gelişme: 13 hastane ve 3 şirkete kayyum atandı

Türk Sağlık Sen'den aile hekimleri ve çalışanlarına tam destek

Manisa'da 3 bin 500 yükümlü topluma kazandırılacak

Devriye görevinde fenalaşarak hayatını kaybeden polis memuruna son görev

Vali Özkan'dan Suriye'deki hapishaneden kurtarılarak vatanına kavuşturulan gencin ailesine ziyaret

Müdür Aktaş’tan vatan için can verenlere vefa: “Şehit emanetleri yalnız değil”

Duvarı kırıp 35 yıllık komşusunun eşyalarını çalmıştı, "Alkolün etkisindeydim" dedi

Manisa'da 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Paneli düzenlendi

Suriye’deki hapisten kurtarılan Saruhanlılı genci yurda giriş yaptı

Erdoğan'ı protesto edip tutuklanmıştı! Sena Eliküçük cezaevinde yaşadıklarını anlattı: Çıplak arama...

Sağlık birimlerinde 26 bin 673 sözleşmeli personel istihdam edilecek

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 1.01.2015 14:27:13 979 0

Tarih: 01.01.2015 14:27

Haberi Sesli Oku