İSTANBUL (AA) - Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Sevil Karaman, yılbaşı gecesi sahte içki tüketimine karşı uyararak, 'Maliyeti düşürmek için metil alkol tercih ediliyor. Koku, tat ve renk olarak etil ve metil alkolü ayırmak zor. Metanol zehirlenmesinde geç kalınırsa körlük ve ölümle sonuçlanır, sahte içki kör edebilir.' ifadelerini kullandı.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Doç. Dr. Sevil Karaman, yılbaşı gecesi sahte içki tüketimine karşı uyardı.

Yeni yıla girmeye sayılı saatler kaldığını hatırlatarak sahte içki tüketiminin görme kaybına neden olabileceğini, bu konuda toplumda farkındalık yaratılması gerektiğini belirten Karaman, şunlara dikkati çekti:

'Maliyeti düşürmek için metil alkol tercih ediliyor. Koku, tat ve renk olarak etil ve metil alkolü ayırmak zor. Metanol zehirlenmesinde geç kalınırsa körlük ve ölümle sonuçlanır. Yılbaşı gecesi sahte içki kör edebilir. Metanol zehirlenmesinin belirtileri, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı/kaybı, baş dönmesi ve görmede bulanıklık. Şikayetler, metil alkol alımından 12 ile 30 saat sonrasında değişkenlik gösteriyor. Çift görme, bulanık görme, görme keskinliğinde azalma, fotofobi ve görme alanında azalma, göz şikayetleri arasında yer alıyor.'

- 'Metanol zehirlenmesi olan vakaların yarısında göz etkilenir. Çok düşük dozlarda bile körlük olabilir'

Doç. Dr. Sevil Karaman, insan sağlığını tehdit eden metil alkolün zararlarını ve vücutta meydana getirdiği tahribatları da aktardı. Sahte içki yapımında maliyeti düşürmek amacıyla etil alkol (etanol) yerine metil kullanıldığını bildiren Karaman şu bilgileri verdi:

'Koku, tat veya renk olarak iki madde birbirine benzediğinden ancak laboratuvar ortamında ayırt edilir. Bu durum da zehirlenme bulguları ortaya çıkmadan önce metil alkol kullanılmış sahte içkinin tanınmasını zorlaştırır. Metil alkol vücuda girdikten sonra son derece toksik etkili olan formaldehit ve formik aside dönüşür. Bu iki madde hücrelerin oksijenlenmesini bozar ve asidoza yol açar.

Göz sinirlerinde, beyinde ve iç organlarda geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurur, ağır vakalarda ölüme kadar gidebilir. Metanol zehirlenmesi olan vakaların yarısında göz etkilenir. Çok düşük dozlarda bile körlük olabilir. Görme kaybında düzelme olması alınan metil alkol dozu, tanı ve tedavi hızıyla ilişkilidir. Düşük dozlarda hızlı tanı ve tedavi görme kaybında bir miktar gerilemeye neden olabilir. Yüksek dozda tedavide geç kalınırsa körlük ve ölümle sonuçlanır.'



Bülent Arınç: “Değer Erozyonu Türkiye’yi Bu Hâle Getirdi”

İzmir'de dine, Peygamber Efendimiz'e ve Atatürk'ün annesine hakaret eden kişi tutuklandı

Ekrem Başkan, Yeni Kavşak Projesi İçin İzmir'de

Doğal gazını yakmayarak komşudan geçinene kötü haber

İhmal edilen baca temizliği yangına neden oluyor

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nden üretimde rekor yıl

Açılan tapu davası 71 yıl sonra sonuçlandı

Başkan Kaplan'dan Arslan ailesine ziyaret

Zeyrek’ten katılımcı yönetim vurgusu ve imar planı müjdesi

Yenidoğan çetesiyle ilgili yeni gelişme: 13 hastane ve 3 şirkete kayyum atandı

Türk Sağlık Sen'den aile hekimleri ve çalışanlarına tam destek

Manisa'da 3 bin 500 yükümlü topluma kazandırılacak

Devriye görevinde fenalaşarak hayatını kaybeden polis memuruna son görev

Vali Özkan'dan Suriye'deki hapishaneden kurtarılarak vatanına kavuşturulan gencin ailesine ziyaret

Müdür Aktaş’tan vatan için can verenlere vefa: “Şehit emanetleri yalnız değil”

Duvarı kırıp 35 yıllık komşusunun eşyalarını çalmıştı, "Alkolün etkisindeydim" dedi

Manisa'da 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Paneli düzenlendi

Suriye’deki hapisten kurtarılan Saruhanlılı genci yurda giriş yaptı

Erdoğan'ı protesto edip tutuklanmıştı! Sena Eliküçük cezaevinde yaşadıklarını anlattı: Çıplak arama...

Sağlık birimlerinde 26 bin 673 sözleşmeli personel istihdam edilecek

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Gündem 30.12.2022 09:51:00 971 0

Tarih: 30.12.2022 09:51

Haberi Sesli Oku