EĞİTİM - Yerli ve milli bir anlayışın, irfan ve ahlâkın başta Anadolu olmak üzere, gönül coğrafyamızda kökleşmesine vesile olan Nevruz Bayramı, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörlüğü tarafından MCBÜ Azerbaycanlı Öğrencileri Topluluğunun (MANAT) katkılarıyla, Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Yerleşkesi Spor Salonunda gerçekleştirildi.
21 Mart 2019 tarihinde düzenlenen Nevruz Şenliğine MCBÜ Rektörü Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bilal Gümüş, Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya ve Prof. Dr. Birol Kovancılar, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Genç, Yunusemre Belediyesi Başkan Yardımcısı Şaver Yüksel, MCBÜ Genel Sekreteri Ali Emirosmanoğlu, dekanlar, yüksekokul müdürleri, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Nevruz Etkinlikleri, Şehzadeler Belediyesi Mehter Takımının sunduğu gösteri ile başladı. Azerbaycanlı öğrenci Simuzer Bagırzade yaptığı konuşmada, ?Hepimizin Nevruz Bayramı mübarek olsun. Nevruz kelime anlamıyla yeni gün, yeni bir başlangıç demektir. 21 Mart gece ile gündüzün eşit olduğu, günlerin uzayıp sıcaklığın arttığı gündür. Atalarımız yeni bir hayat, yeni bir başlangıç olan bu tarihi aynı zamanda Ergenekon´dan çıkış bayramı olarak kutlamışlardır. Doğu Türkistan´dan Balkanlara kadar tüm Türk toplulukları tarafından, milattan önce 8. yüzyıldan günümüze kadar kutlana gelmiş olup, halen Türk topluluklarında sevinç ve neşeyle kutlanmaktadır? dedi.
Bu coğrafyada bir olmak, beraber olmak, kardeş olmak, Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve Türk milletini yüceltmek durumundayız
Rektör Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, Nevruz Bayramının Türk tarihinin en eski, milattan önceye dayanan geleneklerinden, kutlamalarından biri olduğunun altını çizerek başladığı konuşmasında, ?21 Mart yeni yılın başlangıcı, Ergenekon´dan çıkış ve baharın uyanışı, insanların coşkularının, sevinçlerinin, güzel duygularının dışa vurmasıdır. Türk tarihinde kesintisiz olarak tüm Türk toplulukları; Hunlar, Göktürkler, Azerbaycan Türkleri, Tatar Türkleri, Kırgızlar, Özbekler, Kazaklar bu bayramı büyük bir coşkuyla hep kutlamıştır. Selçuklu ve Osmanlıda da bu bayramın kutlandığını görüyoruz. Kaşgarlı Mahmut´un Divan-ü Lugat-it Türk´ünde 21 Mart yeni yılın başlangıcı olarak gösterilmiştir? dedi.
Selçuklu´da Celali Takviminde bu başlangıcın 21 Mart olduğunu, Osmanlılarda da Nevruz´un ?Nevruz-ı Sultanî" olarak kutlandığını ifade ederek, ?Biz Cumhuriyet döneminde de Nevruz Bayramını aynı heyecanla, coşkuyla kutlamaya devam ettik. Büyük Taarruz´dan önce 1922 tarihinde, Ankara´da büyükelçilerin de katılımıyla Gazi Mustafa Kemal´in önderliğinde Nevruz Bayramının aynı coşkuyla kutlandığını görüyoruz. Bu bayramların, bu geleneklerin yaşatılması; kendi tarihimizle iç içe olmak, kendi geleneklerimizi, töremizi, örfümüzü hatırlamak ve yaşatmak bakımından büyük bir öneme sahiptir. Biz bu bayramlarımızı bundan sonra da aynı heyecanla, aynı coşkuyla hem Üniversitemizde hem ülkemizde hem Türk Dünyasında kutlamaya devam edeceğiz.
Özellikle Nevruz Bayramı vesilesiyle öğrenci arkadaşlarıma şunu ifade etmek istiyorum; Bizler Türk milletinin çocukları olarak, Türk milletinin geleceği olarak, Türk´ün örfüne, ahlakına, edebine sahip çıkarak bundan sonra da Türk değerlerini, İslam değerlerini yaşatarak, bu coğrafyada bir olmak, beraber olmak, kardeş olmak ve geleceğe umutla bakmak, Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve Türk milletini yüceltmek durumundayız. İşte kutladığımız bu milli ve dini bayramlar, bizlere bunları hatırlatması bakımından büyük bir öneme sahiptir. Herkese katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum. Bayramınız kutlu olsun, mübarek olsun, her şey gönlünüzce olsun; sizleri sevgiyle, saygıyla, muhabbetle selamlıyorum? diye konuştu.
Konuşmaların ardından MCBÜ Öğr. Gör. Aşkın Yılmaz ve Öğr. Gör. Gül Karagözler Egel´in hazırladığı MCBÜ Halk Oyunları Topluluğunun gösterisi ve Manisa Azerbaycan Talebeleri (MANAT) halk oyunları gösterisi sunuldu. Kutlamalar Nevruz pilavı ikramı, yumurta tokuşturma, örste demir dövme ve ateşten atlama gibi etkinliklerle sona erdi.