Manisa Celal Bayar Üniversitesi öğrencilerinden elektronik kontrollü protez kol, insansız yangına müdahale aracı ve yazılım projeleri
TEKNOLOJİ - Manisa Celal Bayar Üniversitesi, İzmir Swiss Otel Büyük Efes´te gerçekleştirilen Türkiye İnovasyon Haftası´nda temsil edildi. MCBÜ öğrencilerinin hazırladığı elektronik kontrollü protez kol, insansız yangına müdahale aracı ve yazılım projeleri büyük ilgi gördü.
Etkinliğe MCBÜ Üniversite-Sanayi İşbirliği Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (USİTEM) Müdürü Öğr. Gör. Zeki Diril koordinatörlüğünde; Mühendislik Fakültesi, Hasan Ferdi Teknoloji Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Soma Meslek Yüksekokulu Turgutlu Meslek Yüksekokulu ve Manisa Meslek Yüksekokulu öğretim üyeleri ile öğrencileri katıldı.
MCBÜ Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnovasyon Haftası´na, ?Elektronik Kontrollü Protez Kol? uygulamasıyla katıldı. Turgutlu Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Levent Paralı, Elektronik ve Otomasyon Bölümü olarak, önce protez kolun tüm plastik parçalarının 3 boyutlu yazıcı ile üretildiğini ve üretilen plastik parçaların birleştirilerek protez kolun meydana getirildiğini belirtti. Paralı, ?Projenin bir sonraki aşamasında ise, protez kola yerleştirilen elektronik bir sistem aracılığıyla, protez koldaki el parmaklarının, yine sistemde yer alan bir eldiven içindeki insan el hareketlerine göre eş zamanlı olarak hareket etmesi sağlandı. Yapılan bu proje çalışmasıyla, özellikle eksik olan vücut uzuvlarını taklit edecek şekilde gerçekleştirilen protez çalışmalarına destek vermeyi amaçladık" diye konuştu.
İnovasyon Haftasına ?Duygulu? ve ?Zombimiyim: DDoS Önleme Siber Güvenlik? adlı projelerle katılan MCBÜ Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi öğrencilerinin çalışmaları hakkında bilgi veren ve öğrencilerin proje danışmanlıklarını da yapan Yrd. Doç. Dr. Deniz Kılınç, ? Projeler Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü öğrencileri tarafından hazırlandı. Hasan Akyol, Muhammet Kaya ve Tuğrul Can Şöllü tarafından hazırlanan ve TUBITAK Lisans Projeleri Yarışması bilim kategorisinde Türkiye 1.´liği elde eden ?Duygulu? isimli projenin amacı, sosyal medya verileri üzerinde veri madenciliği analizi yaparak, markaların veya kişilerin itibar yönetimi yapmalarını sağlayacak bir yazılım altyapısı sunmak. Emre Berk Akırmak, Zafer Uzun ve Hasan Akyol tarafından hazırlanan ?Zombimiyim: DDoS Önleme Siber Güvenlik? adlı projenin amacı ise DDoS ataklarında farkında olmadan suçun parçası olan Zombi makinelerde DDoS durumunu tespit etmek, kullanıcıyı uyarmak ve DDosS saldırısını engellemek? dedi.
MCBÜ Soma Meslek Yüksekokulu 2016 İnovasyon Haftası etkinliklerine Öğretim Görevlileri Fırat Tekin, Mustafa Orhan, Fatih Suvaydan, Kemal Berki, Hayati Çil ve öğrencileri ile katıldı. Etkinlikte ?Engelleri Aşmak İçin Engel Tanımıyoruz? sloganı ile tasarlanıp programlanan merdiven çıkan robot ile SİYMA (Soma İnsansız Yangına Müdahale Aracı) büyük ilgi gördü. Yazılımı Soma Meslek Yüksekokulu öğrencileri tarafından yapılan SİYMA, üzerindeki kamera vasıtası ile aldıkları görüntüyü Android tabanlı işletim sistemli telefona aktararak; özellikle yangın, deprem, göçük gibi olaylarda insansız müdahale veya durum tespiti yapmak üzere tasarlandı.