MANİSA - Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı açılış töreni, 14 Aralık 2016 tarihinde Rektör Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bilal Gümüş ve Prof. Dr. Birol Kovancılar, Manisa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sait Cemal Türek, Başhekim Prof. Dr. Emin Kurt, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Dandin, dekanlar, müdürler, öğretim elemanları ve davetlilerin katıldığı bir törenle gerçekleştirildi.
MCBÜ Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömür Karakoyun Çelik törende yaptığı konuşmada, açılışa katılan konuklara ve başta Rektör Prof. Dr. A. Kemal Çelebi olmak üzere kliniğin kurulmasında katkısı olanlara teşekkür etti.
Ardından konuşan Hafsa Sultan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Emin Kurt, ?Kanser yüzyıllardır tedavi edilemeyen bir hastalık iken bugün neredeyse tedavi edilebilir bir aşamaya gelmiştir. Bizim hastanemizde de kanser tedavisi hem tıbbi hem de cerrahi olarak uzun yıllardır yapılmaktadır. Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı´nın açılması ile birlikte en son teknoloji ürünü olan cihazlar sayesinde hastalarımıza daha etkili bir tedavi uygulayacağız? dedi.
Rektör Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, ?Üniversite hastanemizin önemli hizmet ve eğitim birimi olan Radyasyon Onkoloji Ana Bilim Dalı Kliniğinin hizmete girmesindeki sevinci paylaşmak için buradayız. Göreve geldiğimiz Kasım 2014´ten itibaren bu bölümün açılabilmesi için her türlü fedakârlık ve çaba gösterilerek bugünkü iddialı konumu ile karşınıza gelmiş bulunuyoruz.
Üniversite hastanesi olma özelliğimiz ve sorumluluğumuzla hastalarımıza tam teşekküllü olarak hizmet verebilmek için tüm birimlerimizin faaliyette olması, olmazsa olmazımızdı. Her hastalığın tedavisinde ana tedavi modelini destekleyen tamamlayıcı tedavi yöntemlerinin de hastalarımıza sunulması gerekmektedir.
Günümüzde ölüm nedenleri içinde birinci sırayı, bilindiği gibi kalp hastalıkları almaktadır. İkinci sırada ise kanser yer almaktadır. Çağımızın en önemli sağlık sorunlarının başında gelen kanser hastalığının tedavisindeki yenilikler, sağlık kurumlarını hem insan gücü olarak hem de tıbbi cihaz olarak planlamalarını yeniden gözden geçirmeye ve etkinliklerini artırmaya yöneltmiştir. Çünkü kanser hastalığı tanı konulduğu andan itibaren tedaviye kadar uzanan süreçte çok dinamik savaş isteyen tıbbi bir patolojidir.
Uluslararası kanser ajansının yeni tahminlerine göre kanser hastalığı bu hızda devam ederse nüfusun yaşlanması ve nüfus artışına bağlı olarak 2025 yılında toplam 19,3 milyon yeni kanser hastası olacaktır. Türkiye kanser haritası incelendiğinde her yıl yaklaşık 150.000´ne yakın yeni kanser hastası tanısı konulmaktadır. Ülkemiz kanser tedavisine yılda 3 milyar dolar harcamaktadır. Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında Türkiye´nin kanser bütçesi Avrupa´daki 6. büyük bütçedir. 2013 Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu verilerine göre yaklaşık 15 milyar dolar sigara tüketimi için harcanmaktadır.
Kanser hastalığının günümüz tedavisinde; cerrahi, kemoterapi (ilaç), ve radyoterapi yöntemleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Radyoterapinin kanser tedavisindeki yeri %60 civarındadır. Hastanemizin Radyasyon Onkolojisi, başta bölge insanımız olmak üzere kanser tedavisinde önemli bir açığı kapatmış olacaktır. Halihazırda 2 öğretim üyesi, bir uzman kadrosuyla, aylık 45-55 hastaya tedavi uygulamaktadır. Gün geçtikçe öğretim üyesi kadromuzu güçlendirerek daha çok hastamıza etkin tedavi hizmeti sunmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki yıl temelini atıp hızlı bir şekilde yapımını tamamlayarak açmayı düşündüğümüz Onkoloji Merkezimizle daha fazla hastaya tedavi hizmeti sunmayı planlamaktayız.
Kanserle mücadele sadece tedavi ile değil aynı zamanda kanserden koruyucu yöntemlerin de sunulmasıyla yapılmaktadır. Onkoloji merkezimizin bu bölümüyle de toplum sağlığını koruyucu gerekli eğitimler verilecektir.
Bu münasebetle kanser tedavisinin önemli bir basamağını oluşturan Radyasyon Onkolojisi Bölümümüzün açılışını hep birlikte yapmaktan büyük mutluluk duymaktayız. Ülkemiz ve bölge insanımız için hayırlı olmasını diliyorum? diye konuştu.
Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi ve klinik gezilerek, Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömür Karakoyun Çelik tarafından cihazlar hakkında bilgi verildi.