MANİSA - İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), Manisa Sivil Dayanışma Platformu (MASİDAP) ve Memur-Sen’e bağlı Genç Memur-Sen Manisa İl Temsilciliği işbirliğiyle Gazze’ye insani yardım taşıyan "Mavi Marmara" gemisine yönelik İsrail askerlerince düzenlenen saldırının 4.yıl dönümü nedeniyle Mavi Marmara ve Ümmet Bilinci konulu konferans düzenlendi.
Manisa Öğretmenevi Konferans Salonu’nda gerçekleşen ve Mavi Marmara Gazisi Mehmet Vural’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa Memur-Sen İl Temsilcisi Mehmet Emin Sofuoğlu başta olmak üzere çok sayıda misafir katıldı. Saldırıda hayatını kaybeden 10 kişi anıldı.
Genç Memur-Sen Manisa İl Temsilcisi Mesut Öner, Mavi Marmara olayının üzerinden 4 yıl geçtiğini kaydederek, Mavi Marmara’nın İsrail’e korku saldığını söyledi. Öner, Mavi Marmara’nın Kudüs’ün bir davası, Mescidi Aksa’nın vazgeçilmez bir sembolü olduğunu vurguladı.
İHH Manisa Gönüllüsü Halil Uysal, Mavi Marmara’da vurulan ve 4 yıl sonra hayatını kaybeden Uğur Süleyman Söylemez’in vasiyetnamesini okudu. Silahsız barış elçilerinin Filistin’deki insanlara yardım etmek ve en önemlisi de dünyada vicdan sahiplerinin dikkatini bölgeye çekmek için yola çıktığına vurgu yapan Halil Uysal, “İsrail’i tanıdığımız için onların işgal ettiği karasularına hiç çıkılmadı. Hep 70 milin üzerindeydi ve filonun yönü de Mısır’a doğruydu. Tam 7 saat dünya televizyonlarında çağrıda bulunuldu. Bütün dünya sessiz kaldı. Türkiye’de bazı kesimler de bu Mavi Marmara’dan ne zaman ineceksiniz diyorlar. Biz Mavi Marmara’ya binmedik ki inelim. Biz adalet zeminine bindik. Özgürlük zeminine bindik. Biz yetimlerin başını okşamak için gittik. Katillere hiç sordunuz mu Mavi Marmara’ya niye indirme yaptınız. Mavi Marmara’da insanları öldürdünüz. Ama bazı zalimlerin yürekleri Siyonistleşmiş. Ve onlar ikide bir İsrail’in yanında yer almaya başlamışlar. Onun için bu gemiden hiç inmeyeceğiz. Birleşmiş Milletler raporu İsrail’i yüzde 100 haksız buldu. Dünyada bu kadar şahidi bulanan başka bir dava bulunmuyor. Bir kez daha Soma’da ve Mavi Marmara baskınında şehit olan kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz” diye konuştu.
Mavi Marmara Gazisi Mehmet Vural, Mavi Marmara’nın sadece bir gıda taşıyan bir filo olmadığına vurgu yaparak, aynı zamanda bir özgürlük filosu, bir algı değiştirme, bir uyanma ve uyandırma filosu olduğunu söyledi. İki asra yakın bir süredir değerlerinden uzaklaşmış, kardeşlik duyguları körelmiş, infak anlayışından uzaklaşmış, cihat ve şahadetin sadece dost meclislerinde gündeme geldiği ümmetin uyanışı için yola çıkılmış bir hareket olduğunu vurgulayan Mehmet Vural, “Allah’ın verdiği rızıktan infak etmek için yola çıktılar. Evet Mavi Marmara bu düşünceyle yola çıktı ve amacına ulaştı. Mavi Marmara’dan sonra infak duygusu ümmetin içinde zirve yaptı. Nitekim bugün neredeyse bütün sivil toplum kuruluşları bir araya gelip hemen hemen dünyanın başka yerleri için yardım toplamaktadırlar. Bunun için Mavi Marmara diyoruz” diye konuştu.
Mavi Marmara’nın haksızlığa karşı koymak için, haksızlığa uğramış kişilere yardım amacıyla kurulmuş bir topluluk olduğunun altını çizen Vural, sözlerini şöyle tamamladı:
“Filistinlere yapılan zulme dur demek, açık hava hapishanesine dönüştürülen Gazze’ye uygulanan ablukanın kaldırılması için yola çıkmış, her milletten ve dinden erdemli insanların bulunduğu topluluk. İşte bunlar içindir ki Mavi Marmara diyoruz. Zira Mavi Marmara insanlık vicdanın ortak sesi olmuştur.”