Kemik erimesini, kemik yapısının bozulması ile birlikte kırılganlığının artması şeklinde tanımlayan Kayseri Özel Tekden Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Murat Doğan, hastalığın başlıca nedenlerini kalsiyumdan eksik beslenme, sabit yaşam biçimi ve genetik etkenler olarak sıraladı. Uzm. Dr. Murat Doğan, genetik etkenler incelendiğinde, mavi gözlü ve sarışın olanlarda hastalığa daha fazla meyil görüldüğüne işaret etti.
KADINLARDA ÜÇ KAT DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR
Kadınlarda erkeklere oranla üç kat daha fazla kemik erimesi görüldüğüne dikkat çeken Uzm. Dr. Murat Doğan, “Kadınlarda hastalığın görülme nedenleri hormonal nedenler. Bu nedenle özellikle menopoz dönemlerinde ve uzun süren adet gecikmelerinde ortaya çıkıyor. Erkeklerde ise yaşa bağlı olarak görülüyor. Bu nedenle hastalık erkeklerde kadınların 3’te 1’i oranında seyrediyor.” diye konuştu.
DÜNYADAKİ ÜÇÜNCÜ ÖNEMLİ ÖLÜM NEDENİ
Hastalığın ilk evrelerinde belirti vermediğini belirten Uzm. Dr. Murat Doğan, ilerleyen dönemlerde boyun, sırt ve kalça ağrıları ile kırık oluşumuna neden olduğunu söyledi. Akciğer kanseri ve kalp-damar hastalıklarından sonra kemik erimesine bağlı kırıkların dünyada üçüncü önemli ölüm nedeni olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Murat Doğan, “Özellikle kalça kırıkları, o bölgede pıhtı oluşturup akciğer ve kalbin emboli atmasına neden olmakta ve ölümle sonuçlanmaktadır. Bu nedenle kırık oluşumu engellenmelidir.”
KALSİYUMDAN ZENGİN BESLENMEYE DİKKAT EDİLMELİ
Hastalıktan korunmak için, kalsiyum bakımından zengin beslenmeyi, egzersiz yapmayı, D vitamini almayı öneren Uzm. Dr. Murat Doğan, “Süt, yoğurt, peynir, soya fasulyesi, barbunya, tarhana, balık, özellikle somon balığı, sebze türlerinden enginar, taze fasulye semizotu ve asma yaprağında kalsiyum fazla miktarda bulunduğu için diyetimiz içinde bu besinlere yer verilmeli. Vücudumuzun güneşten faydalanması sağlanmalı, hareketsiz yaşamdan uzak durulmalı, kahve ve sigara tüketimi azaltılmalı.” ifadelerini kullandı.