HABER MERKEZİ - Kayseri Özel Tekden Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Murat Doğan, mavi gözlü ve sarışın olanların daha fazla kemik erimesi riski altında olduğunu söyledi.

Kemik erimesini, kemik yapısının bozulması ile birlikte kırılganlığının artması şeklinde tanımlayan Kayseri Özel Tekden Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Murat Doğan, hastalığın başlıca nedenlerini kalsiyumdan eksik beslenme, sabit yaşam biçimi ve genetik etkenler olarak sıraladı. Uzm. Dr. Murat Doğan, genetik etkenler incelendiğinde, mavi gözlü ve sarışın olanlarda hastalığa daha fazla meyil görüldüğüne işaret etti.

KADINLARDA ÜÇ KAT DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR
Kadınlarda erkeklere oranla üç kat daha fazla kemik erimesi görüldüğüne dikkat çeken Uzm. Dr. Murat Doğan, “Kadınlarda hastalığın görülme nedenleri hormonal nedenler. Bu nedenle özellikle menopoz dönemlerinde ve uzun süren adet gecikmelerinde ortaya çıkıyor. Erkeklerde ise yaşa bağlı olarak görülüyor. Bu nedenle hastalık erkeklerde kadınların 3’te 1’i oranında seyrediyor.” diye konuştu.

DÜNYADAKİ ÜÇÜNCÜ ÖNEMLİ ÖLÜM NEDENİ
Hastalığın ilk evrelerinde belirti vermediğini belirten Uzm. Dr. Murat Doğan, ilerleyen dönemlerde boyun, sırt ve kalça ağrıları ile kırık oluşumuna neden olduğunu söyledi. Akciğer kanseri ve kalp-damar hastalıklarından sonra kemik erimesine bağlı kırıkların dünyada üçüncü önemli ölüm nedeni olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Murat Doğan, “Özellikle kalça kırıkları, o bölgede pıhtı oluşturup akciğer ve kalbin emboli atmasına neden olmakta ve ölümle sonuçlanmaktadır. Bu nedenle kırık oluşumu engellenmelidir.”

KALSİYUMDAN ZENGİN BESLENMEYE DİKKAT EDİLMELİ
Hastalıktan korunmak için, kalsiyum bakımından zengin beslenmeyi, egzersiz yapmayı, D vitamini almayı öneren Uzm. Dr. Murat Doğan, “Süt, yoğurt, peynir, soya fasulyesi, barbunya, tarhana, balık, özellikle somon balığı, sebze türlerinden enginar, taze fasulye semizotu ve asma yaprağında kalsiyum fazla miktarda bulunduğu için diyetimiz içinde bu besinlere yer verilmeli. Vücudumuzun güneşten faydalanması sağlanmalı, hareketsiz yaşamdan uzak durulmalı, kahve ve sigara tüketimi azaltılmalı.” ifadelerini kullandı.



Kula’da uyuşturucu tacirlerine darbe: 2 kişi tutuklandı

Eski kocası tarafından annesiyle birlikte öldürülen kadın toprağa verildi

Manisa’nın ihracatında elektronik düşüşte, iklimlendirme yükselişte

Manisa'da oltayla 2 metrelik yayın balığı yakaladı

Sepetli motosiklet can aldı

Çocukları taşıyan servis kazaya karıştı, veliler hastaneye koştu

Saruhanlı 18. Altın Üzüm festivaline hazırlanıyor

Traktör devrildi: 1 ölü

Boşanma aşamasındaki eşi ve ailesine kurşun yağdırdı: 4 yaralı

Asırlık miras Acıpayam kavunu tescillendi

Kırtasiye masrafından kısarken çocuğunuzun sağlığını riske atmayın

Kafa Kafaya Çarpışma: İki Sürücü Hayatını Kaybetti

Köyceğizli Koparan, Taekwondoda Türkiye şampiyonu oldu

Silahlı kavgada ortalık kan gölüne döndü! 2 ölü, 3 yaralı

Merkez Bankası’nın kasasından yine servet çıktı! Neredeyse yarısı son 2 günde gitti

Eğitim güvenliği için tüm kurumlar seferber oldu

Saruhanlı 18. Altın Üzüm festivaline hazırlanıyor

Saruhanlı’da Kurtuluş Coşkusu meydanları sardı

Alaşehir’de kurtuluş coşkusu açılışlar ve konserle taçlanıyor

Zincir marketlerdeki kırtasiye ürünleriyle ilgili skandal iddia!

Belediye, Kandilde helva dağıttı

Başkan Balaban'dan İstanbul'a kayyum atanmasına tepki

Başkan Aras: "Saldırının İngiltere bağlantılı olduğunu öğrendik"

Vali Akbıyık'tan Başkan Aras'a destek ziyareti: "Saldırganlar en kısa sürede yakalanacak"

Salihli'de adli yıl törenle açıldı

Saruhanlı’da Zafetr Bayramı Coşkusu

SSVD Vakfı personeli grev başlattı

Manisalı muhtarlar taleplerini MASKİ'ye iletti

Milli mücadelenin şehri Demirci'de 'Kurtuluş Festivali' başladı

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur: "Deniz suyunu arıtarak kullanıma sunsunlar"

Barajlar boşaldı, bidonlar doldu

Manisa'da Geçici Koruyucu Aile Modeli tanıtıldı

Vatandaşların Çerçioğlu’na öfkesi sürüyor: Koltuklar bomboş kaldı

MAFOD'tan 19 Ağustos'a özel fotoğraf gösterimi

Alaşehir Belediyesi personeline Didim’de ücretsiz tatil

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 29.09.2014 19:02:08 1712 0

Tarih: 29.09.2014 19:02 Güncelleme: 29.09.2014 19:02
Haberi Sesli Oku
10.09.2025 19:09:00