MANİSA - MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Çevik, BENGÜTÜRK TV ekranlarında yayınlanan İftara Doğru programına katıldı. Çevik, programda Gediz ve Bakırçay Havzalarının korunmasına yönelik Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün vizyon ve hedefleri doğrultusunda yaptıkları atıksu arıtma tesisleri yatırımlarını anlattı.
Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Çevik, Yatırım ve İnşaat Daire Başkanı Hilmi Serkan Emir ile birlikte BENGÜTÜRK TV ekranlarında Sevban Durmaz’ın sunuculuğunu yaptığı İftara Doğru programına konuk oldu. Çevik, programda daha sağlıklı bir çevre için Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün vizyonu doğrultusunda yaptıkları atıksu arıtma tesisi yatırımlarını da ekranları başındaki izleyicilerle paylaştı.
Yaklaşık 300 milyon metreküp atıksu arıtımı yaptık
Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Cengiz Ergün’ün vizyonuyla yatırım ve hizmetlerini hayata geçirdiklerini belirten MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Çevik, Manisa’daki ilk ve tek Genel Müdürlük olduklarını ifade etti. Çevik, “Çok büyük yatırımlarımız var. Manisa’da 17 ilçemizde ulaşamadığımız mahallemiz yok. 635 binin üzerinde abonemiz bulunuyor. 635 bin abonemize amacımız kaliteli içme suyunu sağlamak. Görevlerimizden biri de kullanılan bu suyu arıtmak, doğaya ve çevreye zararsız hale getirmek. Bu noktadaki en önemli yatırımlar da atıksu arıtma tesisleridir. İlimizde şu an 19 tane atıksu arıtma tesisi mevcuttur. Bunlar maliyetleri devasa boyutta olan yatırımlar. 2014 yılında atıl durumda devraldığımız atıksu arıtma tesislerinde ciddi yatırımlara imza attık. Tesislerimize bugüne kadar 500 milyon TL’nin üzerinde bir yatırım yaptık. Yaklaşık 300 milyon metreküp atıksu arıtımı yaptık. MASKİ kurulmadan önce nüfusun yüzde 34’üne atıksu arıtma hizmeti sağlanırken bugün bu rakam yüzde 77’yi geçen bir orana ulaştı. Hedefimiz Manisa’nın yüzde 100’üne bu hizmeti ulaştırmak. 8 yıllık süreçte 6 adet atıksu arıtma tesisi inşa ettik. Kurum olarak bu tesisleri de kendimiz işletiyoruz” dedi.
Tesisler tarafsız kurumlar tarafından denetleniyor
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü gibi denetleyici faaliyet yürüten kurumların tesislere habersiz şekilde denetimden geçtiğini ifade eden Genel Müdür Yardımcısı Çevik, “Bu denetlemelerde tesislerimizden numune alımı gerçekleştiriliyor. Allah’a şükür bu zamana kadar herhangi bir sıkıntı yaşamadık. 8 tesisimizdeki Sürekli Atıksu İzleme Sistemi sayesinde bakanlık tarafından 24 saat parametreler takip ediliyor. İl genelinde 4 ilçemizde atıksu arıtma tesisi bulunmuyordu. Geçtiğimiz aylarda Demirci, Selendi ve Sarıgöl ilçelerimizde inşa edilecek atıksu arıtma tesislerinin ihalelerini yaptık. Ciddi bir fiziki gerçekleşme oranına ulaştık. Köprübaşı ilçemize de inşa edeceğimiz atıksu arıtma tesisinin projeleri tamamlandı. Kredi süreçleri devam ediyor” ifadelerini kullandı.
“Gediz’i ve Bakırçay’ı eski balık tutulan günlerine döndürme hedefindeyiz”
Çevik konuşmasının devamında Yunusemre ilçesi Muradiye Mahallesindeki yatırımlardan bahsetti. Çevik, “Muradiye Mahallemizde de Dünya Bankası Kredisi ile altyapı çalışması yapılacak. İhalesi de yakın bir zamanda yapılacak. Proje kapsamında orada da bir atıksu arıtma tesisi inşa edeceğiz ki Yunusemre ilçemiz Muradiye Mahallesinin nüfusu birçok ilçemizden fazla. Gediz’i ve Bakırçay’ı eski balık tutulan günlerine döndürme hedefindeyiz” dedi.