MANİSA - Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, Manisa´da içme sularının mikroplu olduğuna yönelik iddialara ilişkin açıklama yaptı. MASKİ, Halk Sağlığı Müdürlüğü´nün suda mikrop üremesi ihtimaline karşı önlem alınması amacıyla rutin analizler yaptığını ve klor seviyelerinin bu raporlar ışığında düzenlendiğini açıkladı. Bölgedeki tek akredite laboratuvar olan İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarı´na ait 14 ilçe merkezi ve mahallelerinden alınan suların tam analiz raporları da kamuoyuyla paylaşıldı. 
MASKİ Genel Müdürlüğü, Manisa´nın 14 ilçesindeki içme sularının mikroplu olduğu yönündeki iddialarla ilgili açıklama yaptı. MASKİ tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: ?Manisa´nın içme suyunun mikroplu olduğuna ilişkin ortaya atılan iddialar kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. İddia edilen içme sularındaki mikropların, klor seviyelerindeki düşüşe bağlı olarak üreme ihtimalleri bulunmaktadır, ancak her düşük klor seviyesinde mikrop bulunmak zorunda değildir. İl ve ilçe Halk Sağlığı Müdürlükleri, yapılan su analizleriyle klor seviyelerinde oluşabilen değişmeler hakkında bilgilendirmeyi ve mikrop üreme ihtimaline karşı gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamaktadır. Bu görev ilgili kanunla Halk Sağlığı Müdürlüklerine verilmiştir. Yapılan ölçümler sonucunda seviyenin düşük çıktığı durumlarda, kurumumuz doğrudan bilgilendirilmekte ve derhal ilgili bölgenin klor seviyelerinde düzenlemeye gidilmektedir. Bu seviyelerde meydana gelen değişiklikler de çeşitli faktörlere bağlı olarak gelişebilmektedir. Ayrıca bu farklılıkların 14 ilçenin tamamına genellenmesi de halkın yanlış yönlendirilmesine neden olmaktadır. Manisa ili genelinde bin 600 adet içme suyu deposu mevcut olup, tamamı ilgili daire ve personelimizin sürekli kontrol ve denetimi altındadır. Mesken, okul, cami ya da hastanelerin ana hat sonrasında bulunan kendi sorumlukları içerisindeki eski tesisatlarından veya depolarından kaynaklanan sorunlar bu seviyeleri doğrudan etkileyebilir. Ayrıca, bölgenin içme suyu hattında oluşan arızaların giderilmesi esnasında da hat tamamen su ile dolana kadar klor oranında azalma meydana gelebilir. Dolayısıyla yapılan her analizin mutlak bir doğruluğu ve geçerliliği bulunmamaktadır. Sözü edilen ishal vakaları da içme suyu dışında mevsim geçişlerinde yaşanan salgınlar, toplumsal olarak paylaşılan mekanlardaki hijyen koşullarının uygunsuzluğu ve gıda zehirlenmesi gibi çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilmektedir. Eğer iddia edildiği gibi şebeke kaynaklı bir sıkıntı mevcut olsa, çok daha geniş kitleleri tamamen etkileyen raporlu vakaların yaşanması gerekirdi. Ayrıca açıklamaya kanıt olan belgede 751 kontrol izlemesi yapıldığı, bunlardan 496´sının ?UYGUN? olduğu, 258´inin ise ?UYGUNSUZ? olduğu ifade edilmektedir. Bu durumda paylaşılan belgeye göre 14 ilçeden alınan numunelerin yüzde 66´sının uygun, yüzde 34´ünde ise klor eksikliği bulunduğu yönünde olmalıdır.?

Yatırım planlamaları yılsonunda yapılıyor
Açıklamada, etkinlik planlamalarının Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldığı ve MASKİ Genel Müdürlüğü´nün ayrı bir bütçe ve işleyişe sahip olduğu da vurgulandı. Kurumun yatırım planlamalarının, yapılan açıklama ya da basın toplantılarına bağlı olarak değil, her yılsonunda belirlenen stratejik plan ve bütçeye göre gerçekleştirildiğinin de altı çizildi. İçme suyu konusuna gösterilen hassasiyet için de teşekkür eden MASKİ yetkilileri, MASKİ´nin göreve başlamasıyla birlikte öncelikle içme suyu depolarının incelendiğini ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün´ün ilk talimatının depo yenilemeleri olduğunu belirtti. 2016 içerisinde 190 içme suyu deposunu yenilemesinin ardından, yılsonunda yapılan planlamalarda 2017-18 yılları için de 460 depo onarımlarına 17 milyon liralık bütçe ayrıldığı ifade edildi. Bu depo yenilemelerinden 85´inin tamamlandığı belirtilirken, yenilemeyle kullanılamayacak durumda olan yerler için ise 46 adet yeni içme suyu deposu inşa edildiğinin altı çizildi. 2014 yılı öncesinde yapılan 71 içme suyu arıtma tesisinden sadece 20´sinin çalışır halde olduğunu hatırlatan MASKİ, bu tesislerin çalışır duruma getirilerek hizmete kazandırıldığını belirtti. 2015 yılından itibaren 21 adet yeni içme suyu arıtma tesisi yaparak il genelindeki tesis sayısını 71´den 92´ye çıkaran MASKİ, 10 milyon TL yatırım bedeli ile 40 adet içme suyu arıtma tesisi için ise projelendirme ve ihale çalışmalarının hızla devam ettiğini söyledi.

Tam analiz raporları kamuoyuyla paylaşıldı
MASKİ Genel Müdürlüğü, tesisatlarında ve kendilerine ait depolarında herhangi bir sorun bulunmayan vatandaşların içme suyu tüketirken içlerinin rahat olabileceğini söyledi. MASKİ, bölgedeki tek akredite laboratuvar olan İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarı´nın 14 ilçe merkezi ile mahallelerinden alınan ve hem mikrobiyolojik hem de kimyasal tam analizleri içeren raporları da kamuoyuyla paylaştı.
Kurumun yaptığı açıklamada ayrıca, MASKİ Genel Müdürlüğü´nün kuruluşundan bu yana Manisa´nın 17 ilçesinde yaptığı altyapı yatırımına da yer verildi. Temmuz 2014´ten bu yana MASKİ´nin 270 milyon TL değerinde altyapı yatırımı gerçekleştirdiği ifade edilerek, Manisa´nın altyapısına hangi dönemde böylesine büyük bir yatırımın yapıldığı soruldu. Devam eden ve planlanan yatırım bedelini ise 732 Milyon TL olarak açıklayan MASKİ yetkilileri, göreve geldikleri günden itibaren amaçlarının Manisa´nın her anlamda daha sağlıklı ve yaşanabilir bir yer olmasını sağlamak olduğunu belirtti. Son olarak ise, görev alanına ait bilgilerin ilgili kamu kurumunca paylaşılması gereken kurumlar dışında, üstelik halkta infiale ve çeşitli polemiklere yol açabilecek şekilde paylaşılması, üzüntü verici olmasının yanı sıra düşündürücü olduğu vurgulandı.



Kırkağaç Jandarma Komando Eğitim Merkezi Komutanlığında terörle mücadele kursu gören 38. dönem kursiyer uzman erbaşlar yemin etti.

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Motosikleti ile kaza yapan 17 yaşındaki Arda Kara, yaralı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Motosikleti ile kaza yapan genç hayatını kaybetti

Ahmet Mete İnce, 493.9643 puan alarak Sarıgöl ilçe birincisi olurken, bu puanla ilçede bugüne kadar ulaşılan en yüksek başarıya imza attı.

Tek yanlışla Türkiye birinciliğini kaçırdı

Alaşehir ilçesinde marangozluk yapan 2 çocuk babası sabah saatlerinde iş yerinde ölü bulundu.

İş yerinde hayata gözlerini yumdu

Sarıgöl Ovası’nda 2025 yılı erkenci üzüm alımları başladı.

Sarıgöl Ovası’nda erkenci üzüm alımları başladı

Ertuğrul Kabaş, Hatuniye Camii’nde kılınan cenaze namazıyla son yolculuğuna uğurlandı.

Serdar Kabaş’ın acı günü

Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, Manisa Karadenizliler Derneği Başkanı İsmail Aydın ve yönetimini konuk etti.

Karadenizlilerden Başkan Balaban’a teşekkür

Savaş gemisi döşeme ve minderlerinden süper lüks yatlara

Hayalini teknelerde gerçekleştirdi

Kene kabusu memlekette 11 can aldı. Son olarak 59 yaşındaki vatandaş kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Tehlike çanları çalıyor: Görünmeyen kabus can almaya devam ediyor!

Çevredeki esnafın ihbarı ile olay yerine gelen sağlık ekipleri bebeği hastaneye kaldırırken bebeğini çöpe atan kadın ise gözaltına alındı.

Evde doğurduğu bebeğini çöpe attı: Böyle vicdansızlık görülmedi

Korkunç cinayetle ilgili sır perdesi aralanıyor. Mustafa Ercan'ın ifadesi ortaya çıktı.

Diş hekimini katletmişti: Cinayette sır perdesi aralanıyor

Uşak'ın Ulubey ilçesinde kayıp olarak aranan 75 yaşındaki adam ölü olarak bulundu.

Kayıp olan 75 yaşındaki adam ölü bulundu

Kocaeli'nde Y.G. tartıştığı üvey oğlu Ferhat B.'yi göğsünden bıçakladı. Hastaneye kaldırılan Ferhat B.'nin durumunun ağır olduğu belirtildi.

Tartıştığı üvey oğlunu göğsünden bıçakladı!

Antalya'da görevli polis memuru Bekir Tatlı (37), ailesiyle birlikte tayininin çıktığı Adıyaman'a giderken Konya'da kaza yaptı.

Kahreden kaza! Polis memuru tayine giderken ailesi can verdi!

Bilimsel araştırmalar ve uzman görüşleri, sindirimi hızlandıran altı süper besini ortaya koydu. Bu besinler, bağırsak sağlığınızı desteklerken metabolizmanızı da ateşledi.

Mideyi rahatlatan altı mucize! Sindirimi hızlandıran gizli kahramanlar

MasterChef 2025'te ana kadro için 14 yarışmacının yarıştığı akşamda; önlüğü kazanan ilk kişi belli oldu.

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

Genç yaşta kalbine yenildi

Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Fikret Mangura son yolculuğuna uğurlanıyor

Başkan Zeyrek'in aile fertleri adına sahte sosyal medya hesabı açmışlar

TBMM Araştırma Komisyonu Saruhanlı’da Zirai Don İncelemesi Yaptı

Orman yangınlarını önleyici tedbirler değerlendirildi

Manisa’da zirai don çalıştayı

Saruhanlı’dan tayini çıkan Hâkim ve Savcılara Veda Yemeği

Yangından geriye gözyaşı kaldı

Başkan Balaban, orman yangınlarına dikkat çekti

Yangında öncü araç, yaralıya uçan İHA

Çukurbağ Spor Tesisi'ne merhum Başkan Ferdi Zeyrek'in ismi verildi

Keneyi yakmak isterken ormanı yaktı

Muhammed Yakut hayatını kaybetti: Cinayet mi ecel mi?

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Güncel 14.11.2017 08:04:57 652 0

Tarih: 14.11.2017 08:04 Güncelleme: 14.11.2017 08:04
Haberi Sesli Oku
12.07.2025 12:41:00