MANİSA - Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü 2017 yılı 3. Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün´ün başkanlığında gerçekleştirildi. 
MASKİ Genel Müdürlüğü´nün 2017 yılı 3. Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı Manisa Büyükşehir Belediyesi ve MASKİ Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ergün´ün başkanlığında gerçekleştirildi. Genel Kurul´da 2018 yılı ücret tarifeleri görüşüldü. Maddeler halinde görüşülen gündem konuları değerlendirilerek meclise sunuldu. Buna göre; Manisa´da 2017 yılı su ve atıksu ücret tarifesine zam yapılmayarak 2018´de de aynı ücretlerin uygulanması maddesi oy çokluğuyla kabul edildi.
Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 200 Milyon TL borçlanma yetkisi verilmesine rağmen, İçişleri Bakanlığı´nın bunu 100 milyon TL´ye indirdiğini ve 4 aydır bu iznin kendisine verilmediğini açıklayan Başkan Ergün, MASKİ´nin maliyetlerini de şu şekilde sıraladı: ?Eski ilçe belediyelerinden MASKİ´ye toplamda 130 Milyon TL borç devroldu. Bu borcun 55 milyon TL´lik kısmı ödendi. 2019 yılına kadar geri kalan 75 milyon TL´lik kısım da geri ödenecek. Bunun yanı sıra, 7061 sayılı kanun ile eğitim kurumları, pansiyonlar, yurtlar ve hastaneler için yapılan indirimler ile birlikte 4 milyonluk daha bütçeden para kaybedildi. Helali hoş olsun. Sonuçta devletimizin takdiridir. Yapımı tamamlanıp işletmeye alınacak olan atıksu arıtma tesislerinin işletme hakları da 2018 itibarı ile MASKİ´ye geçiyor. Bunların personel ve işletme giderleri 9 milyon 300 bin TL ek maliyet getiriyor. Elektrikte yüzde 15´lik bir zam artışı olursa, bu da yine 7 Milyon 300 TL´lik bir gider demek. Yurtdışından aldığımız vana, boru gibi dolara endeksli malzemelerden de yüzde 15 oranında zamla 7 buçuk milyonluk bir gider söz konusu. Yakıt alım giderleri ise 1 Milyon 500 bin TL civarındadır. Devlet tarafından öngörülen asgari ücret zamları dahil olmak üzere personel giderlerine gelebilecek zamlar, yaklaşık 5 milyon 700 bin TL´lik gider demek. Yine aynı şekilde taşeron çalışanlara sözleşme imzalatılması durumunda fark yüzde 10´dan hesaplanırsa 4 buçuk Milyon TL eder. Tüm bu kalemleri topladığınızda, MASKİ 2018´e 90 Milyon TL eksi bütçeyle başlıyor. Bu iyi bilinsin. Ben her şeyi rakamlarla anlatırım. Gerçekler bunlar. Bu, bütçenin 90 milyon daha azalması demektir?
Büyükşehir olmadan önce Kırkağaç ve Ahmetli ilçelerinde uygulanan kartlı sayaç bedelleri hakkında da açıklamalarda bulunan Başkan Ergün, ?2009 yılında Kırkağaç Belediyesi kartlı sayaç ücret bedeli olarak 225 lira para alıyormuş. Bundan tam 8 sene önce. Ben kaç paraya veriyorum? Benden önce Ahmetli ve Kırkağaç belediyeleri akıllı sayaca geçmiş. Beni bununla vuramazsınız. Manisa, Türkiye´nin en ucuz sularından birini içiyor. Buraya siyaset yapmaya gelmişsiniz. Gerçekleri konuşmuyorsunuz. Tek tek cevabını veririz. Üç lafınızdan ikisi ?2019´da görüşürüz´ Vatandaş zamanı geldiğinde zaten kararını verir? dedi.
Muhalefetin ?Sumatik´ cihazlarından firma tarafından tahsil edilen 1 TL´lik bedelin başka hiçbir yerde alınmadığını iddia etmesi üzerine yanıt veren Başkan Ergün, ?Ankara Büyükşehir´in 73 kiosku var ve işlem başına 1.25 TL alıyor. MASKİ Genel Müdürlüğümüze ait 23 ?Sumatik´ cihazı bulunmaktadır. 1 TL ücret ise firmanın bu hizmet karşılığı aldığı bedeldir. Tahsilat noktaları ve koordinatörlükler dışında, uzak noktalara konan bu cihazlar vatandaşın sıra beklemesini önlemek ve işini kolaylaştırmak için hizmete sunulmuştur. Bu imkanı kullanıp kalmamak kişiye kalmıştır. Bu kioskların cihaz başına bize maliyeti 100 bin TL´dir? ifadelerini kullandı.
AK Parti grubunun kırsalda uygulanan inşaat tarifeleri hakkında yönelttiği eleştiriye de açıklık getiren MASKİ Genel Müdürü Yaşar Coşkun, ?MASKİ´nin görevi içme suyu temin etmektir. Bahsettiğiniz ise tarımsal sulamadır. Geçiş süreci nedeniyle halkımıza yardımcı olmaya çalışsak da, takdir edersiniz ki Manisa su zengini bir şehir değildir. Şimdiye dek kaçak yollarla bahçe sulamasına gidiliyordu. Yunusemre Çamlıca Mahallesi´nde 3 ayda 800 ton su tüketen aboneler var. Bu şekilde diğer vatandaşlar da aynı yola gittiğinde, köyde su sıkıntısı yaşanıyor ve 3 tonluk tankerlerle su alındığında su çok daha pahalıya geliyor. Bahsettiğiniz konu, MASKİ´nin tek başına yapmış olduğu bir uygulama değildir. Öyle bir yetkisi de yoktur. Mecliste oy birliğiyle alınmış bir karardır. Yaptıran sizsiniz. Yapan biziz? dedi.
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Güzgülü, ?Balıkesir gibi büyükşehirler su tarifelerini 3 senedir TEFE-TÜFE´ye bağlamış durumda. Bundan dolayı da fiyatlar almış başını gitmiş. İndirime de bu yüzden gidiyorlar. Bizde en ucuz suyu köylerimiz kullanıyor. Önce köylüyü düşünüyoruz. En büyük yatırımları buraya yapıp, en düşük ücretleri aldığımız yer köyler. Depolarını yeniliyoruz, sondajlar açıyoruz. Vatandaşlarımızın temiz su içmelerini sağlıyoruz? diye konuştu.
Olağanüstü Genel Kurul´da MASKİ ücret tariflerine ilişkin 14 madde görüşülerek karara bağlandı.



Bülent Arınç: “Değer Erozyonu Türkiye’yi Bu Hâle Getirdi”

İzmir'de dine, Peygamber Efendimiz'e ve Atatürk'ün annesine hakaret eden kişi tutuklandı

Ekrem Başkan, Yeni Kavşak Projesi İçin İzmir'de

Doğal gazını yakmayarak komşudan geçinene kötü haber

İhmal edilen baca temizliği yangına neden oluyor

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nden üretimde rekor yıl

Açılan tapu davası 71 yıl sonra sonuçlandı

Başkan Kaplan'dan Arslan ailesine ziyaret

Zeyrek’ten katılımcı yönetim vurgusu ve imar planı müjdesi

Yenidoğan çetesiyle ilgili yeni gelişme: 13 hastane ve 3 şirkete kayyum atandı

Türk Sağlık Sen'den aile hekimleri ve çalışanlarına tam destek

Manisa'da 3 bin 500 yükümlü topluma kazandırılacak

Devriye görevinde fenalaşarak hayatını kaybeden polis memuruna son görev

Vali Özkan'dan Suriye'deki hapishaneden kurtarılarak vatanına kavuşturulan gencin ailesine ziyaret

Müdür Aktaş’tan vatan için can verenlere vefa: “Şehit emanetleri yalnız değil”

Duvarı kırıp 35 yıllık komşusunun eşyalarını çalmıştı, "Alkolün etkisindeydim" dedi

Manisa'da 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Paneli düzenlendi

Suriye’deki hapisten kurtarılan Saruhanlılı genci yurda giriş yaptı

Erdoğan'ı protesto edip tutuklanmıştı! Sena Eliküçük cezaevinde yaşadıklarını anlattı: Çıplak arama...

Sağlık birimlerinde 26 bin 673 sözleşmeli personel istihdam edilecek

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Gündem 19.12.2017 10:36:59 356 0

Tarih: 19.12.2017 10:36

Haberi Sesli Oku