Tarih: 29.06.2013 10:06

Marmara Gölü 52 Yıl Sonra Sınırları Zorladı

Facebook Twitter Linked-in

Gölmarmara İlçesinde en son 1961 yılında maksimum dolum kapasitesine ulaşan Marmara gölü, 52 yıl aradan sonra bir kez daha yüzde yüzlere varan doluluk oranına ulaştı.

Uluslararası sulak alan statüsüne sahip, çevresi doğal koruma alanı olan ve 22 binden fazla su kuşuna ev sahipliği yapan Gölmarmara gölü, su miktarı bakımından son yarım asrın en bereketli güzel günlerini yaşıyor.

Gölmarmara Ziraat Odası Başkanı Erdal Ziyan, AA muhabirine yaptığı açıklamada 320 hektometreküp su tutma kapasitesine sahip olan göldeki su miktarının 319 hektometreküpe kadar çıktığını belirtti.

Tarımsal sulama için gölden arazilere su verilmesinden dolayı su seviyesinin bugünlerde 274 hektometreküpe düştüğünü ifade eden Ziyan, şu bilgileri verdi:

“Bu yıl yağışların iyi olması ve Demirköprü barajından da su takviyesi yapılmasıyla 85 bin dekar alanı kapsayan gölümüzdeki su seviyesi yüzde yüzlere ulaştı. 79.20 olan gölün maksimum su tutma kodu bu yıl 79.03’e kadar yükseldi. Göl havzasında kuru alan kalmadı, gölün kenarından geçen bazı köy yollarımız bile su altında kaldı.

Resmi rakamlara göre gölümüzdeki su seviyesi en son 1961 yılında bu kadar yükselmiş. 1993 yılında da su seviyesi düşmüş ve göl kuruma noktasına gelmiş. Göldeki su seviyesinin yükselmesi hem çiftçi hem de balıkçı hem de yöre insanı açısından elbette sevindirici bir durum. İnşallah gelecek yıllarda kuraklık görmeyiz.”

-Göl 5 Bin Yaşında-

Bu arada Gölmarmara gölünün 5 bin yıllık olduğu ortaya çıktı.

Gölmarmara gölü çevresinde “Merkezi Lidya Araştırma Projesi” kapsamında arkeolojik kazı çalışması yürüten ABD Boston Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Chris Roosevelt, merak üzerine gölün tarihine ilişkin bir araştırma yaptıklarını belirtti.

Gölün zemininde ki katmanlardan aldıkları toprakları ABD’de incelediklerini ifade eden Roosevelt, gölün 5 bin yıllık olduğunu belirlediklerini kaydetti.

Yılda ortalama 300 ton balığın avlandığı, 85 bin dekar alanı kapsayan göl, 41 çeşit kuş türü olmak üzere toplam 22 bin 698 kuşa ev sahipliği yapıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —