MANİSA - Manisa Orman İşletme Müdürü Yasin Yaprak, Manisa`daki orman varlığının yüzde 34'e ulaştığını belirterek, bu rakamın Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu açıkladı. Yaprak ayrıca kamuoyunda 2/B alanları ile özel ağaçlandırma konusunda vatandaşların yanlış bilgiye sahip olduğunu söyledi.
Manisa Orman İşletme Müdürü Yasin Yaprak, Manisa`daki orman varlığı ile ilgili bilgi verdi. Manisa Orman İşletme müdürlüğü bünyesinde her yıl düzenli olarak ağaçlandırma, rehabitilasyon, erozyon kontrol çalışmaların yapıldığını belirten Yaprak, Bu çalışmalar ile 1994-1995 plan döneminde 174 bin 42 hektar olan ormanlık alanımız bugün itibariyle 194 bin 457,3 hektara ulaşmıştır. Böylelikle işletme müdürlüğümüz bünyesinde ormanlık alanımız Türkiye ortalamasının üzerinde yüzde 34'tür” dedi.

ORMAN ALANLARI ANAYASA İLE KORUNUYOR
Orman alanlarının anayasa ile korunduğuna dikkat çeken Yaprak, Orman alanlarında azalma mümkün değildir. Ormanlarda meydana gelen ve gelebilecek usulsüzlükler anında müdahale edilmektedir. Her türlü orman suçları ağaç kesme, açma, işgal, orman yangını gibi usulsüzlükler koruma ekiplerince tespit edilmekte ve cumhuriyet savcılıklarına intikal ettirilmektedir. Her türlü usulsüzlük takip edilmektedir. Ayrıca orman yangını gibi olağanüstü durumlarda orman yangının söndürülmesine müteakip yangının faili araştırılmakta, söndürme masrafı, ağaçlandırma masrafı, yanan orman emvalindeki değer kaybı hesap edilerek ceza ve hukuk davaları açılmaktadır. Yanan sahalarda üretim işleri hızlı bir şekilde yapılarak toprak hazırlığına müteakip aynı yılı içinde ağaçlandırılmaktadır” dedi.
Yaprak, bir yere orman diyebilmek için orman kadastrosunun yapılması gerektiğine dikkat çekerek, Orman kadastrosu yapılmamış bir yerde inceleme yaptığınızda inceleme en eski kayıtlardan başlanmalıdır. Orman kadastro çalışmaları bakımından Manisa 2015 yılında pilot bölge seçilmiştir. 166 adet birimde kadastro çalışmaları devam etmektedir. 2015 yılı sonu itibariyle bitirilmesi planlanmaktadır” diye konuştu.

2/B ÇALIŞMALARI 
Kamuoyunda 2/B alanları ile ilgili yanlış algının mevcut olduğuna işaret eden Yaprak, Orman alanlarında yapılan açma ve işgal gibi suç sonucunda ilgilisine verilerek veya 2/B yapılacak beklentilerinin oluştuğu yönde bilgiler gelmekte, bu yanlış algıdır. 6831 sayılı yasanın 2/B maddesine göre orman sınırları dışına çıkarma orman kadastro ekiplerinin görevleridir. Burada da ayrıntılı incelemeler yapılarak çalışmalar yapılmakta şayet bilim ve fen açısından orman niteliğini yitirmiş orman sınırları dışına çıkarılacak alan mevcut ise kişiler adına değil hazine adına çıkarılmaktadır. 2/B çalışması yapılabilmesi için orman kadastrosunun tamamlanıp kesinleşmesine müteakip programa alınarak yapılmaktadır. Manisa orman işletme müdürlüğümüzün çoğunluğu için orman kadastro çalışmaları devam etmektedir. Çalışmalar tamamlanıp kesinleşmesine müteakip gerekli yerlerde 2/B programı çerçevesinde çalışmalar yapılacaktır” dedi.
Özel ağaçlandırma konusunda da kamuoyunda yanlış bilgiler olduğuna dikkat çeken Yaprak, şöyle konuştu: 
Kamuoyunda bir diğer yanlış algı ise özel ağaçlandırma konusudur. Özel ağaçlandırmaya uygun sahalar, kurum tarafından ilan edilmekte olup ilan sonucunda müracaatlar kabul edilmektedir. 1 yer için 1'den fazla müracaat olması halinde noter huzurunda kura çekilmek suretiyle müracaatçı belirlenmektedir. Müracaat sonrası ilgili yer için projeler yapılmakta projenin uygulama aşamasında yine kurumumuz tarafından her aşaması kontrol edilmektedir. Bu sahaların mülkiyeti ilgili şahıslara kesinlikle devredilmemektedir. İlgililere 49 yıllığına teslim edilmektedir. Bir önceki mevzuatta talep sahipleri bir dilekçe ile müracaat edilebilmekteydi, müracaat sahibi özel kişi ise ilgili yer için ilgili köyde ilan edilmekte, ilanda amaç öncelik sırasıdır. Örneğin, köy tüzel kişiliği köyde oturan özel şahıs gibi ilanlar ve gerekli yazışmalar sonunda hak sahipliği tespit edilmektedir. Bu şekilde bin 55 aday müracaat karşılığı yapılan incelemeler sonucunda 67 adet bin 333,0 Ha alanda özel ağaçlandırma izni verilmiştir. Bu sahalarda kontrollerimiz düzenli olarak yapılmaktadır. Kontrollerimiz sonucunda projeye uygun hareket etmeyenler ve bakımlarını tekniğe uygun yapmayanların sahalarına ait izinler iptal edilmektedir. Bu şekilde 19 adet iptal edilmiş tahsis vardır. Görev alanımız olan orman alanlardaki her türlü usulsüzlük koruma ekiplerimizce takip edilmekte ve gereği yapılmaktadır. Bu konu ve diğer ormancılık faaliyetlerimiz ile ilgili vatandaşlarımız görüş ve önerilerini ücretsiz ALO 177 hattına bildirebilirler.”



Şehit polisin adı kızının okuduğu ilkokula verildi

Şehit Polis Hasan Akoral şehadetinin 17’nci yılında anıldı

Kırkağaç'ta 37. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Emekliler Partisi Saruhanlı İlçe Kongresi Yapıldı

Manisa'da meclis toplantısı sonrası MHP ve CHP'liler arasında arbede

Manisa’da ‘Mavi Dil’ hastalığıyla mücadelede ediliyor

Atatürk ölümünün 86'ncı yılında Saruhanlı’da anıldı

KULA SANDAL MAHALLESİNDE CUMA NAMAZINDAN SONRA YAĞMUR DUASI

SARUHANLI’da CUMHURİYETİN 101. YILDÖNÜMÜ COŞKUYLA KUTLANDI

Kaymakam Acar'dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

CUMHURİYETİMİZİN 101. YILDÖNÜMÜNE YAKIŞIR BİR KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ

Cumhuriyetin 101. yıl coşkusu tüm kenti sardı

CUMHURİYETİN 101. YILI KUTLAMA PROGRAMI ÇELENK KOYMA TÖRENİ İLE BAŞLADI

Şehzadeler Belediyesinden Cumhuriyet'in 101. yılına özel konser

SARUHANLI İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNE TAHSİS EDİLEN ARAÇLARIN KABUL TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ

PTT, 184 YAŞINDA!

Başkan Zeyrek, 6 aydaki değişim ve dönüşümü anlattı

Başkan Cıllı, Muhtarlara Kahvaltı Verdi

Tutuksuz yargılanan Kula Belediye Başkanı için hapis talebi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Çevre 22.01.2015 17:18:14 0

Tarih: 22.01.2015 17:18

Haberi Sesli Oku