Tarih: 17.11.2017 08:21

Manisa´nın Çekirdeksiz Sultani Üzümü tescilleniyor

Facebook Twitter Linked-in

MANİSA - Manisa Ticaret Borsası´nın 2014 yılında başladığı teknik, tarihi ve kültürel raporlama çalışmaları ile Türk Patent ve Marka Kurumu´na yapmış olduğu resmi başvuru olumlu sonuçlandı. Manisa´da üretilen ve İzmir Sultanisi olarak anılan ?Sultani Çekirdeksiz Üzüm´ artık farklı isimler adı altında anılamayacak. Manisalıların yıllardır beklediği haberi ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü sosyal medya hesabı üzerinden ´Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescilleniyor´ müjdesiyle verdi. 
Coğrafi İşaret Tescili´nin Türk Patent ve Marka Kurumu´nun Resmi Marka Bültenin´de yayınlanmasının ardından, Manisa Ticaret Borsası´nın ?Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü´ne coğrafi işaret tescili alınmasına yönelik çalışmaları hakkında bilgi veren Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap çalışmalarının ve haklı taleplerinin olumlu sonuçlanmasının mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Özkasap, ?Bilindiği üzere, Türkiye Geneli Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatında Ürün grupları bazında başı çekirdeksiz kuru üzüm çekiyor. Bu ürün grubunun lokomotifinin ise Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü olduğunu her fırsatta dile getirdik. Sadece kurusuyla ülkemize her yıl ortalama 500 milyon dolara yakın gelir kazandıran, üretiminin yüzde 90´dan fazlasının, ihracatının ise yüzde 85´ten fazlasının Manisa ve ilçelerinde gerçekleştirildiği Çekirdeksiz Sultaniye Üzümde Manisalı üreticilerimizin, tüccarlarımızın ve ihracatçı işletmelerimizin yoğun emek ve ortak çabalarının yer aldığını dile getirdik. Manisa ve ilçelerinde üretilen çekirdeksiz üzümün en önemli ayırt edici özelliğinin kalitesinin yanı sıra, Şehzadeler´in yetiştiği Manisa´da, ?Sultanlara layık´ olarak tasvir edilmesiyle Sultani ismini almış olması olduğunu her fırsatta dile getirdik. Ancak; Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü´nün farklı isimler adı altında anılmasının önlenmesi, Manisa´nın isim ve marka hakkının tescillenmesi, marka değerin korunması ve geliştirilmesi için somut adımların atılması gerekiyordu. Bu kapsamda Manisa Ticaret Borsası olarak 2014 yılında başlattığımız teknik ve tarihi raporlama çalışmalarıyla Türk Patent ve Marka Kurumu´ndaki başvuru sürecimizi başlattık. Üzümün Manisa ve ilçelerinin sosyo-ekonomik yapısının bir parçası olduğunu, bu özdeşleşmenin yüz yıllar öncesine dayandığını, Sultani Çekirdeksiz Üzümün bağcılığından yurt dışına pazarlanmasına kadarki tüm aşamalarında uzmanlaşma sağlanmış tek yerin Manisa olduğunu, Sultani ismiyle çeşit olarak kabul görmüş olan çekirdeksiz üzümün ana üretim merkezinin Manisa olduğunu, Manisa´nın dünya ölçeğinde de ikinci büyük üzüm üretimi merkezi olduğunu, Manisa´da gerçekleşen üretim ile Türkiye´nin çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı ülke sıralamasında ise birinci olduğunu, Sultani Çekirdeksiz Üzümün merkezinin Manisa ve ilçeleri olduğu gerçeğinin geçmişte yeterince savunulamaması neticesinde oluşmuş bazı isimlendirme yanlışlarının ve ezberlerin artık bozulmasının gerektiğini ve nihai olarak dinlenmek nedir bilmeden, kışın soğukta yazın 40 derece sıcakta hiç durmadan üreten Manisalı üreticilerin, ülkesine kazandırmak için mesafe tanımadan çalışan Manisalı tüccar ve ihracatçı işletmelerin fazlasıyla hak ettikleri onurun ve gururun sembolü olan isim hakkının artık görmezden gelinemeyeceğini hazırladığımız raporlarda anlattık? dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü´nün sosyal medya üzerinden verdiği müjde ile tüm Manisa adına gurur ve mutluluğu bir arada yaşadıklarını kaydeden Özkasap, şunları söyledi: 
?Manisa´nın ülkemize süreklilikle kazandırdığı marka değeri sahiplenerek kamuoyuna ilk duyuran olmaları dolayısıyla, çalışmamıza ve haklı talebimize göstermiş oldukları ilgi için bakanımıza ve emeği geçen siyasilere, odalarımıza teşekkür ediyorum. Manisa ve ülkemiz adına hayırlı olsun.?




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —