Tarih: 03.04.2018 10:01

Manisalı öğrenciden kepeğe boneli çözüm

Facebook Twitter Linked-in

MANİSA - Manisa BİLSEM öğrencisi İrem Gideroğlu, milyonlarca insanda sosyal ve psikolojik problemlere yol açan ve en önemli saç problemi olan kepeğe son verecek olan saç bonesi üretti. Tamamen bitkisel ürünler kullanılarak hazırlanan karışımlarla oluşturulan saç bonesi için patent hazırlığı içerisinde olduklarını kaydeden Gideroğlu, ilgili üreticilere de çağrıda bulundu. 
Manisa Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) 8. sınıf öğrencisi İrem Gideroğlu (14), buharlı destilasyon düzeneği ile damıttığı çemen otu tohumu, atkuyruğu otu ve defne yaprağı özütlerini kullanarak, saç bandı tasarladı. Danışman öğretmeni Nazan Cebeci´nin desteği ile ?Bitki özütlerinin kepek oluşumuna etkisi? projesi üzerinde çalışan Gideroğlu, ürettiği saç bonesi ile kepek problemini sona erdirmeyi hedefliyor. 

İnsanların yüzde 50´sini etkiliyor 
İnsanların yüzde 50´sine psikolojik olarak etki eden kepeği bitkisel yolla çözülmesini sağlamak için projeye başladığını aktaran Gideroğlu, ?Kepek, epidermal büyümenin hızlanması ve sonuçta tam olgunlaşma zamanı bulamayan keratinize hücrelerin çekirdeklerini kaybetmeden deriden dökülmesiyle ortaya çıkar. Bebek ve çocuklarda seyrek olup hafif seyrederken, ergen ve yetişkinlerde önemli bir sorun oluşturur. Kepek pek çok nedene bağlı olsa da en önemli nedenlerinden biri MalasseziaFurfur´un neden olduğu mantar enfeksiyonudur. Malasseziamayaları, yaşamlarını sürdürebilmek için lipidlere ihtiyaç duyduğundan deride sebum bakımından zengin bölgelerde bulunur. Kepek tedavisi, çok çeşitli maddeler ile yapılabilmektedir. Bunlar çinko tuzlarından selenyum tuzlarına ve azollere kadar değişmektedir. Bunların hepsinin ortak yönü antifungal aktiviteleridir. Kepek tedavisiyle ilgili bir gerçek, kepek durumunda iyileşmenin saçlı deride Malassezia seviyesinde azalmayla paralel gerçekleşmesidir? diye konuştu. 

Dört farklı bitkiden 4 farklı saç bonesi hazırlandı 
Elde edilen sonuçlara göre defne yaprağının, çemen otu tohumunun, atkuyruğu otunun kepekli saçtan alınan örneğe etkisi olduğunu kaydeden Gideroğlu, şöyle devam etti: ?Bu çalışmanın amacı çemen otu tohumu, atkuyruğu otu, ısırgan otu ve defne yaprağı özütlerinin kepekli saçtan alınan örneğe etkisini araştırmaktır. Çemen otu tohumu buharlı destilasyon düzeneği ile damıtıldı. Atkuyruğu otu, ısırgan otu ve defne yaprağı da buharlı destilasyon düzeneğinden geçirilerek sırasıyla damıtıldı. Böylece özütler hazırlandı. Steril diskler bek alevinde ısıtılıp soğutulmuş pens ile alındı ve üstüne bitki özütlerinden birer damla damlatıldı. Kuruduktan sonra besiyerlerin ortasına konuldu. Daha sonra saçında kepek olan gönüllüden swapla kepek örneği alınıp sabouraud besiyerlere sürme yöntemiyle ekildi. Çemen otu tohumu, atkuyruğu otu ve defne yaprağı parçalayıcı kullanılarak toz haline getirildi. 50 gramlık bitki örnekleri 30 santimetre eninde 40 santimetre boyunda dikdörtgen şeklindeki kumaşların içinde bölünmüş yerlerine ayrı ayrı yerleştirildi. 4 farklı bitkiden 4 farklı saç bonesi hazırlandı.? 

Erkekler de düşünüldü 
Tasarladığı saç bantlarının vücut sıcaklığından etkilenen bitki kurularının içindeki uçucu yağların ortaya çıkması ile belirli bir süre saç kepeğine etkisi olacağına inandığını dile getiren Gideroğlu, ?Çemen otu tohumu, atkuyruğu otu ve defne yaprağı özütlerinin içinde nonwoven kumaş saç boneleri 5 dakika bekletildi ve kurumaya bırakıldı. Bu saç boneleri daha çok erkekler için düşünüldü. Gece yatarken kullanabilecekleri yine vücut sıcaklığı ile bitki özütlerinin içindeki etken maddelerin ortaya çıkmasının bir geceliğine etkisi olacağına inanılmaktadır. Bu ürünler hazırlanılırken bit tokalarından esinlenildi. Aynı bit tokaları gibi belirli bir süre etki edeceği için tokaların bir süre sonra yenisinin alınması gerekir. Bu konuda üretici firmaları bilgilendirebilirim. Üretici firmaların da ilgilenmesini istiyorum? dedi. 

Patent çalışmaları devam ediyor 
Manisa BİLSEM Müdürü Özgür Emeksiz ise öğrencilerin toplumsal sorunlardan etkilenerek projeler ürettiğini ifade ederek, ?Merkez olarak özel yetenekli öğrencilerin yeteneklerini ortaya çıkarmak ve bu yeteneklerini en üst düzeyde geliştirebilmeleri için çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Öğrencilerimiz bu sene içerisinde 36 proje çalışması yaptı. Öğrencilerimiz toplumsal sorunların çözümüne yönelik projeler üretirken bir taraftan da bu projelerin patent çalışmaları devam etmekte. Öğrencilerimizin hazırladığı projelerin de uluslar arası düzeydeki yarışmalara başvuru yaparak Manisa´yı temsil etmektedirler. Bu kapsamda proje hazırlayan öğrencilerimizi tebrik ediyor, yarışmalarda başarılar diliyorum? şeklinde konuştu. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —