BEŞİNCİ KUŞAK KALAYCI OLAN SELİM ATAŞER EK İŞ YAPARAK AYAKTA DURUYOR: “EK İŞ YAPMAZSAN EVİNİ DE GEÇİNDİREMEZSİN KENDİNİ DE, ALLAH SAĞLIK SIHHAT VERDİĞİ SÜRECE BU MESLEĞİ DEVAM ETTİRECEĞİM”

MANİSA - Unutulmaya yüz tutan ve tükenmiş meslekler grubunda yer aldığı için devlet tarafından vergisi de kaldırılan kalaycılık mesleğinin Manisa’daki son temsilcisi 27 yaşındaki Selim Ataşer, babası Sedat Ataşer’in yanında mesleği öğrendiğini ve ailenin 5’inci kuşak kalaycısı olduğunu söyledi. 
27 yaşındaki Selim Ataşer 5’inci kuşak kalaycı. Dedeleri gibi babası Sedat Ataşer de kalaycı olan Selim Ataşer 5’inci kuşak kalaycı olarak mesleğin Manisa’daki son temsilci olarak ayakta kalmaya çalışıyor. Ataşer, “Bu meslek bitmiş bir meslek. Devlet de bu meslekteki vergiyi kaldırdı tükenmiş meslekler sınıfında olduğu için. Baba mesleği olduğu için bu işi bir şekilde devam ettirmeye çalışıyorum. Asıl mesleğim bu ama ek iş olarak bisiklet tamiri ve bisiklet alım satımı yapıyorum. Bu şekilde hayatımızı devam ettirmeye çalışıyoruz” dedi.
Mesleğin artık kazandırmadığını ve kendisinden sonra mesleği devam ettirecek aileden bir bireyin kalmadığını anlatan Ataşer, “Manisa’da bir biz kaldık. Gençlerin çoğu da bu mesleği bilmiyor zaten bu meslek nedir ne değildir. Bu mesleğin tarihi çok eski ben bile bilmiyorum. Bundan 200 sene öncesinde dedelerim bu işle uğraşmış. Daha da evveliyatı vardır ama onu ben de bilmiyorum. Direniyorum. Kendimi bildim bileli buradayım. Babamın yanındayım. O da bıraktı artık yaşlandı. Ben tek başıma devam ettiriyorum. Gidebildiği yere kadar gider” şeklinde konuştu.

“BİR TOPAN EKMEK YİYORUZ”
“Bu mesleği sürdürmeyi düşünüyorum” diyen Ataşer, şunları söyledi:
“Bir tek ben varım Manisa’da. Ne zamana kadar gider, ne kadar sürer onu bilmiyorum. Allah bana sağlık sıhhat verdiği sürece bunu devam ettireceğim. Ne de olsa bir topan ekmek yiyoruz ama iyi ama kötü. Eskisi kadar olmasa da günümüzün şartlarına baktığımızda emaye, çelik tencere, alüminyum kullanılıyor. İnsanlar da haklı bir bakır kazan kalayına baktığınızda küçükten büyüğe ortalama 50-100 lira arasında değişiyor. Daha da büyüğü oldu mu fiyat daha da artıyor. Millete pahalı geliyor. Ben de haklıyım el emeği, el sanatı. İş öyle kolay görünen bir iş de değil. İçine girmeden bilemezsin. Neticede Allah ne kadar ömür verdiyse o kadar devam ettireceğiz.”
Kalaycılığın atalardan gelen bir meslek olduğunu kaydeden Ataşer, “Ben 5’inci kuşak kalaycıyım geriye bak 4 kuşak daha kalaycı var. Demek ki bu insanlar hep para kazanmış, ev bark sahibi olmuş, evini geçindirmiş ama şuan kimse evini de geçindiremez, kendisine de bakamaz ek bir iş yapmadığı sürece. Ben bu mesleği gücüm yettiğince sürdüreceğim” dedi.



Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Eski bakan da duruşma salonunda

Şehit polisin adı kızının okuduğu ilkokula verildi

Şehit Polis Hasan Akoral şehadetinin 17’nci yılında anıldı

Kırkağaç'ta 37. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Emekliler Partisi Saruhanlı İlçe Kongresi Yapıldı

Manisa'da meclis toplantısı sonrası MHP ve CHP'liler arasında arbede

Manisa’da ‘Mavi Dil’ hastalığıyla mücadelede ediliyor

Atatürk ölümünün 86'ncı yılında Saruhanlı’da anıldı

KULA SANDAL MAHALLESİNDE CUMA NAMAZINDAN SONRA YAĞMUR DUASI

SARUHANLI’da CUMHURİYETİN 101. YILDÖNÜMÜ COŞKUYLA KUTLANDI

Kaymakam Acar'dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

CUMHURİYETİMİZİN 101. YILDÖNÜMÜNE YAKIŞIR BİR KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ

Cumhuriyetin 101. yıl coşkusu tüm kenti sardı

CUMHURİYETİN 101. YILI KUTLAMA PROGRAMI ÇELENK KOYMA TÖRENİ İLE BAŞLADI

Şehzadeler Belediyesinden Cumhuriyet'in 101. yılına özel konser

SARUHANLI İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNE TAHSİS EDİLEN ARAÇLARIN KABUL TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ

PTT, 184 YAŞINDA!

Başkan Zeyrek, 6 aydaki değişim ve dönüşümü anlattı

Başkan Cıllı, Muhtarlara Kahvaltı Verdi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
28.08.2014 09:06:32 0

Tarih: 28.08.2014 09:06

Haberi Sesli Oku