MANİSA - Manisa İŞ-KUR Müdürlüğü, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında engellilere yönelik girişimcilik kursu açmak amacıyla protokol imzalandı. Protokol kapsamında, kurstan belgelerini alan engellilere kendi işlerini kurmaları için hibe desteği sağlanacak.
En az yüzde 49 engelli olma şartı bulunan kurslarda engelli bireylere, 70 saat uygulamalı girişimcilik eğitimi verilecek. Kursa katılanlara her kurs günü için 20 TL kursiyer harçlığı ve iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primleri ile genel sağlık sigortası İŞ-KUR tarafından sağlanacak. Kurs sonunda belge alan kursiyerlere kendi iş yerlerini kurmaları için İŞ-KUR tarafından 36 bin TL, KOSGEB tarafından ise 30 bin TL'ye kadar geri ödemesiz hibe desteği verilecek.
PROJEYİ 17 İLÇEMİZE YAYMAYI DÜŞÜNÜYORUZ
Manisa İŞ-KUR Müdürü Salim Eroğlu, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası iş birliği ile engellilere yönelik projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, Bu projeyi 17 ilçemize de yaymayı düşünüyoruz. Şuanda ki projenin başlangıç ve bitiş tarihleri belli değil. Talebe göre biz bunu başlatacağız. Büyük ihtimalle 100 ila 200 arasında girişimcinin katılacağını tahmin ediyoruz. Girişimcilere KOSGEB'in verdiği kredi haricinde İş kur İl Müdürlüğü olarak belge alan kursiyerlere 36 bin TL destek sağlıyoruz. Girişimci olacak kişi emekli olmamak kaydıyla yüzde 40 engelli olması lazım. Proje ile engelli vatandaşın işini kurmasına, ayakta durmasına ve ekmek parası kazanması için devletin böyle bir desteği var. İnşallah bu yaptığımız girişimcilik kursları büyük bir fayda sağlayacak dedi.
YAPILAN PROJE DEZAVANTAJ DEĞİL AVANTAJ
Yapılan projenin dezavantaj değil avantaj olduğunu ifade eden Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter, Girişimcilikle ilgili eğitim ve kurslarımızı merkez ve ilçelerimize vermiştik. Bu ekstra bir girişimcilik. Yüzde 40 ve üzerinde olan engellilere bu tür girişimcilik kurslarını Manisa merkezde ilkini başlatıyoruz. İnanıyorum ki önümüzde ki günlerde diğer ilçelerimizde de tahminimizin ötesinde bir katılım ve katkının sağlanacağı inancındayım. Burada dikkat edilmesi gereken konu girişimcilik dediğimizde ilk aklımıza gelen KOSGEB'in vermiş olduğu kredi ve desteklerdir. 30 bin TL'ye kadar geri ödemesiz hibe şeklinde kredileri KOSGEB veriyor. Özellikle engelli arkadaşlarımıza İş kurumuz 36 bin TL yine geri ödemesiz hibe olarak bir para veriyor. Bu da iş açacaklar için esnafımız için iyi bir rakamdır. Bu günden sonra bu belgeyi alacaklara bu tür destekler verilecek. Ben şimdiden emeği geçenlere teşekkür ediyorum diye konuştu.
ENGELLİLER TOPLUMA KAZANDIRILMIŞ OLACAK
Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Recep Dernekbaş ise şöyle konuştu: Projenin amacı engellilere yönelik olarak istihdamın korunması ve arttırılması yönünde olacak. Burada engellilere kurslar verilecek. Buradan belgelerini alan engelliler kendi iş yerlerini kuracak ve topluma kazandırılmış olacak. Yani yıllarca evlerinin köşesinde oturan hiçbir şey yapamayacak dediğimiz insanları da topluma kazandırmış olacağız bu vesileyle. Tabi burada TÜİK verilerine bakmadık Manisa'mızda ne kadar engelli vatandaşımız var. Burada bir sınır söz konusu değil yani şu kadar engelli istifade edecek diye bir şey yok. Ne kadar engellimiz buraya müracaat ederse biz o kadar engellimize bu projeden faydalandıracağız.