Tarih: 08.12.2022 11:23

Manisa’da içme suyunun neredeyse tamamı yeraltı sularından karşılanıyor

Facebook Twitter Linked-in

MANİSA - Manisa Valisi Yaşar Karadeniz’in Başkanlığında gerçekleştirilen Gediz Havzası Yönetim Heyeti 2022 yılı toplantısına MASKİ Genel Müdürü Burak Aslay da katıldı. Toplantıda Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile DSİ Genel Müdürlüğü tarafından bir sunum yapılırken MASKİ Genel Müdürü Burak Aslay da kurum olarak Gediz’in ve temiz su kaynaklarının korunması için yaptıkları çalışmaları katılımcılara anlattı.

Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürü Burak Aslay, Manisa Valisi Yaşar Karadeniz’in Başkanlığında gerçekleştirilen Gediz Havzası Yönetim Heyeti 2022 yılı toplantısına katılım sağladı. Aslay’a, Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Çevik, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ile Atıksu Arıtma Dairesi Başkanlığı Şube Müdürleri eşlik etti. Toplantıda, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yakup Karaaslan, DSİ 2. Bölge İşletme ve Bakım Şube Müdürü Emin Argun Baran bir sunum gerçekleştirdi. Sunumlarda Gediz’in ve temiz su kaynaklarının korunması noktasında yürütülen ve yürütülmesi planlanan çalışmalara değinildi. MASKİ Genel Müdürü Burak Aslay da toplantıda söz alarak MASKİ Genel Müdürlüğü bünyesinde yaptıkları çalışmaları katılımcılara anlattı.

Manisa’da içme suyunun neredeyse tamamı yeraltı sularından karşılanıyor

MASKİ Genel Müdürü Burak Aslay, suyun kullanımı ve arıtılması noktasına değinerek başladığı konuşmasında, “Manisa ilimizde içme suyu olarak Genel Müdürlüğümüze ait baraj bulunmamaktadır. Az önce sunumlarda bahsedilen barajlar sulama ve İzmir iline su ulaştırılan barajlar. Manisa’da genel olarak suyun yüzde 70’i tarımsal sulamada, yüzde 15’i de içme suyu olarak kullanılıyor. Bir iki puan il ve havzalara göre farklılık gösterebiliyor. Sanayilerde de yüzde 15 civarında bir su kullanımı mevcut. Manisa’da içme suyu barajımız olmadığı için tüm suyumuzu kış dönemlerinde 1.500, yaz dönemlerinde 2.000’e yaklaşan sondajlarla karşılıyoruz. Tabi bu da büyük enerji maliyetleri ve büyük yatırımlar gerektiriyor. Burada en büyük kriter maalesef suyun azalması, iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle azalan su rezervleri. Manisa ilimizde tarımsal sulama da büyük oranda sondajlardan su çekilerek sulama yapılıyor” dedi. 

Su kayıp-kaçak oranları dahi bilinmeyen Manisa’da 8 yılda MASKİ fark yarattı

MASKİ Genel Müdürlüğü kurulmadan önce Manisa’ya bağlanan ilçeler ele alındığında kurumun elinde su kayıp-kaçakları ile ilgili herhangi bir veri dahi olmadığını söyleyen Aslay, “Bizim MASKİ Genel Müdürlüğü olarak 2014 yılında kuruldu. 2015 yılında faaliyetlerine başlayan İdaremizin elinde su kayıp-kaçakları ile ilgili herhangi bir veri yoktu. İçinde bulunduğumuz hafta “Dünya Su kayıpları Günü” nedeniyle Türkiye Belediyeler Birliği’nin ev sahipliğinde düzenlenen Su Kayıpları Etkinliğine katıldık. Tarım ve Orman Bakanımız Vahit Kirişci’nin de yer aldığı toplantıda, suyun verimli bir şekilde kullanımı görüşüldü. MASKİ kurulduktan sonra ölçülmeye başlanan su kayıp-kaçak oranları bundan 3-4 sene önce yüzde 54 civarındaydı. Şu anda yüzde 34 seviyesine düşürmüş durumdayız. Zaten 2023 yılı sonuna kadar da Tarım ve Orman Bakanlığının yüzde 30 kriteri var. Bunun için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı. 

Atıksu arıtma tesisleriyle Gediz nefes alıyor

Gediz Havzasının korunması noktasında bir diğer önemli konunun atıksu arıtma tesisi yatırımları olduğunu belirten Aslay, “Manisa zor bir coğrafya. Birçok Büyükşehir merkez ilçelerinde nüfusunun büyük bir bölümünü barındırıyor. Manisa’da 1,5 milyon nüfusun 450 bini Yunusemre ve Şehzadeler ilçelerinde diğer 1 milyonu ise Manisa merkezin dışında. 7 tane 100 binin üzerinde nüfusa sahip ilçemiz var. Bir ilçe büyüklüğünde de Muradiye Mahallemiz var. MASKİ genel Müdürlüğü olarak 19 atıksu arıtma tesisini Sürekli Atıksu İzleme Sistemi (SAİS) kabinleriyle birlikte Bakanlığın denetiminde işletmeye devam etmekteyiz. Bu süreçte, Manisa merkeze ileri biyolojik arıtma tesisi yaptık. Zaten yaptığımız son tesislerin hepsi ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi. Soma, Gördes, Turgutlu, Alaşehir Merkez ve Alaşehir Kavaklıdere’de arıtma tesislerimizi bitirdik. Sarıgöl’de bir ay sonra ilk atıksuyu alacağız. Selendi ve Demirci’de inşa çalışmalarımız devam ediyor. Kırkağaç İlyaslar Atıksu Arıtma Tesisinin de yer teslimini geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdik. Projesi bitip, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ve İller Bankası eliyle Dünya Bankası Kredisi ile yapacağımız Yunusemre Muradiye Mahallesi ve çevresinin atıksu arıtma tesisi projemiz de var” dedi.

Atıksu arıtma tesisi olmayan ilçe merkezi kalmayacak

Konuşmasına atıksu arıtma tesisleri noktasında devam eden Genel Müdür Aslay, “Bizim 17 ilçemizde inşaatına başlamadığımız Köprübaşı Atıksu Arıtma Tesisi kaldı. Bununla ilgili projelerimiz 2018 yılında hazırlandı.  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza proje sunuldu. Bununla ilgili de kredi onayı bekliyoruz. Ona da başladığımız zaman Manisa ilinde atıksu arıtma tesisi olmayan ilçe merkezi kalmayacak” açıklamasını yaptı.

Kırsal mahallelerin de evsel nitelikli atıksu kirliliği çözülüyor

Köyden ve belde durumundan mahalleye dönüşen yerleşim yerlerinde yaptıkları altyapı çalışmalarıyla kırsal mahallelerde de evsel nitelikli atıksu kirliliğine son vermek için çalıştıklarını vurgulayan Aslay, “Saruhanlı ilçemiz Paşaköy ve Koldere’de altyapı yatırımlarımızı tamamladıktan sonra Saruhanlı AAT’ye, Selimşahlar, Yeniköy, Karaağaçlı, Güzelköy ve Veziroğlu Mahallesinin atıksularını döşediğimiz kollektör hattı ile Manisa merkez AAT’ye bağladık. Turgutlu ilçemizde de benzer bir çalışmaya imza attık. Köylerimizde 150’den fazla merkezi foseptik yaptık. Bunları vidanjörlerimiz ile atıksu arıtma tesislerimize taşıyoruz ancak bir köyde veya beldede foseptik, paket arıtma ya da atıksu arıtma tesisi yapmak istediğiniz zaman oradaki kanalizasyon, yağmur suyu ve hayvansal atıkları birbirinden ayrıştırmanız gerekiyor. Bunları birbirinde ayrıştıramazsanız yaptığınız imalatları işletmeniz mümkün olmaz” dedi. 

MASKİ’nin tüm hedefi Gediz Nehrinin ve Havzasının korunması

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Cengiz Ergün öncülüğünde Gediz’in korunması ve kurtarılması için çalıştıklarını ifade eden Aslay, “Tüm amacımız Gediz Nehrimizin temiz akması. Çünkü hepimiz oradan sulanan yiyeceklerle besleniyoruz. Bu suları içiyoruz. Manisa ilimizde amacımız hemşehrilerimize temiz su ulaştırmak, sürekli su sağlayabilmek. Son olarak şunları söylemek istiyorum. Bizler evsel atıksuları arıtmakla yükümlüyüz. Son yıllarda en çok altyapı ve atıksu arıtma tesisi yapan kurum olarak çeşitli dernekler ve bağımsız kuruluşlar tarafından ödüller aldık. Diğer paydaşlarla birlikte temiz bir Gediz Havzası için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Toplantının son bölümünde Manisa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Melih Kara da yaptıkları yatırımlar ve ortak paydada yürüttükleri çalışmalar nedeniyle Büyükşehir Belediyesine ve MASKİ Genel Müdürlüğüne teşekkür etti.

“Suyun olmadığı yerde hayat da olmuyor”

Toplantının kapanış konuşmasını yapan Manisa Valisi Yaşar Karadeniz de, tüm katılımcılara teşekkür ederek, “Suyun olmadığı yerde hayat da olmuyor. Onun için tüm kurumlar kendi üzerine ne düşüyorsa en hassas şekilde davranmalılar. Bununla ilgili hazırlanmış olan plana bağlı bir şekilde çalışmalarını sürdürmeliler” dedi. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —