Haberi Sesli Oku
  • BIST 100

    10391,7%2,22
  • DOLAR

    32,30% -0,03
  • EURO

    35,09% 0,52
  • GRAM ALTIN

    2404,26% -0,44
  • Ç. ALTIN

    3864,82% -0,30

Manisa´da deprem gerçeği ele alındı

Manisa´da deprem gerçeği ele alındı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Vardar tarafından verilen ?Manisa´da Deprem Gerçeği? konulu konferans, 2 Kasım 2016 tarihinde MCBÜ Prof. Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezi

MANİSA - İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Vardar tarafından verilen ?Manisa´da Deprem Gerçeği? konulu konferans, 2 Kasım 2016 tarihinde MCBÜ Prof. Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. 

Dr. Vardar; deprem olayının olağanlığı ve belirli bir yerkabuğu sisteminin ürünü olduğuna dikkat çekerek, bu konunun farkındalık yaratmak ve planlı bir eğitimle ele alınması gerektiği vurguladı. Konferansta; yapısal tedbirlerin, başta inşaat-yapı özellikleri, kentsel alanların yeniden planlanması gibi başlıkların deprem konusunda doğru eğitim ve hamlelerle mümkün olabileceğini dile getirdi. Deprem sırasında yapılması gerekenler ve sonrasını ele alarak, muhtemel yıkıcı bir deprem sonrasında yapılması gerekenler ve planlamanın önemini değerlendirdi.

Depremi anlamının dünya üzerindeki sistemi anlamakla başladığını dile getiren Vardar, bunun içinde Türkiye´nin ve Manisa´nın yerini iyi algılamakla konunun daha iyi şekilleneceğini söyledi. Vardar, Manisa ve çevresinin tektonik özellikleri üzerinde durduktan sonra, Manisa´da deprem gerçeğini vurguladı ve son depremleri yorumladı. Manisa depremlerinin Batı Anadolu fay sistemi içinde olağan bir durum olduğunu ifade eden Dr. Vardar, son sarsıntıların eski ve yeni fay sistemlerinin işlemesi ile ortaya çıkan depremler olduğuna işaret etti. Son olarak, tarihsel depremlere bakıldığında 6,9-7,1 arasında değişen çok şiddetli depremlerin de meydana gelebildiği bir sistemin varlığına dikkat çeken Dr. Vardar, Akhisar ve Manisa çevresinde devam eden deprem fırtınasının enerjinin boşalmasını kolaylaştırdığını, ancak sistemin daha büyük sarsıntıları üretebilecek bir yapıya sahip olduğunu vurguladı.

Büyük ilgiyle dinlenen Dr. Vardar´a teşekkür belgesi ve çiçeği, MCBÜ Fen?Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcıları Yrd. Doç. Dr. Kamil Şirin ve Yrd. Doç. Dr. İlker Mümin Çağlar tarafından takdim edildi.



ASAYIŞ


POLİTİKA


SON DAKİKA


MEDYA


Foto Galeri Tümü


TÜM HABERLER


Yükleniyor