MANİSA - İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Vardar tarafından verilen ?Manisa´da Deprem Gerçeği? konulu konferans, 2 Kasım 2016 tarihinde MCBÜ Prof. Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. 

Dr. Vardar; deprem olayının olağanlığı ve belirli bir yerkabuğu sisteminin ürünü olduğuna dikkat çekerek, bu konunun farkındalık yaratmak ve planlı bir eğitimle ele alınması gerektiği vurguladı. Konferansta; yapısal tedbirlerin, başta inşaat-yapı özellikleri, kentsel alanların yeniden planlanması gibi başlıkların deprem konusunda doğru eğitim ve hamlelerle mümkün olabileceğini dile getirdi. Deprem sırasında yapılması gerekenler ve sonrasını ele alarak, muhtemel yıkıcı bir deprem sonrasında yapılması gerekenler ve planlamanın önemini değerlendirdi.

Depremi anlamının dünya üzerindeki sistemi anlamakla başladığını dile getiren Vardar, bunun içinde Türkiye´nin ve Manisa´nın yerini iyi algılamakla konunun daha iyi şekilleneceğini söyledi. Vardar, Manisa ve çevresinin tektonik özellikleri üzerinde durduktan sonra, Manisa´da deprem gerçeğini vurguladı ve son depremleri yorumladı. Manisa depremlerinin Batı Anadolu fay sistemi içinde olağan bir durum olduğunu ifade eden Dr. Vardar, son sarsıntıların eski ve yeni fay sistemlerinin işlemesi ile ortaya çıkan depremler olduğuna işaret etti. Son olarak, tarihsel depremlere bakıldığında 6,9-7,1 arasında değişen çok şiddetli depremlerin de meydana gelebildiği bir sistemin varlığına dikkat çeken Dr. Vardar, Akhisar ve Manisa çevresinde devam eden deprem fırtınasının enerjinin boşalmasını kolaylaştırdığını, ancak sistemin daha büyük sarsıntıları üretebilecek bir yapıya sahip olduğunu vurguladı.

Büyük ilgiyle dinlenen Dr. Vardar´a teşekkür belgesi ve çiçeği, MCBÜ Fen?Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcıları Yrd. Doç. Dr. Kamil Şirin ve Yrd. Doç. Dr. İlker Mümin Çağlar tarafından takdim edildi.



Manisa’da Gençlik Haftası ve 19 Mayıs coşkusu başladı

Başkan Ekrem Cıllı Dünya Ebeler Günü'nü Kutladı

Eski Manisa Milletvekili Abdullah Akarsu son yolculuğuna uğurlandı

Gazi olduğunu cenazesinde öğrendiler

Şırnak'ta kalp krizi sonucu vefat eden uzman çavuş son yolculuğuna uğurlandı

Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere destek

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Gündem 3.11.2016 11:50:31 479 0

Tarih: 03.11.2016 11:50
Haberi Sesli Oku
12.05.2025 10:08:00