9285,26%2,81
34,49% 0,10
36,41% 0,19
2956,69% 0,74
4955,48% 0,56
SOMA - - Soma'da 13 Mayıs tarihinde meydana gelen maden faciasının ardından, ailelere yönelik verilen hukuki desteğin süreci hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
13 Mayıs tarihinde Türkiye'nin en büyük maden faciasıyla sarsılan ve 301 işçisini kaybeden Soma'da, facianın ardından ailelere yönelik hukuki destek veren baro, aileleri davaların seyri konusunda aydınlattı. Soma Belediyesi Meclis toplantı salonunda düzenlenen toplantıya, Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız'ın yanı sıra şehit madencilerin yakınları ile avukatlar katıldı. İki bölüm halinde yapılan toplantının sabah bölümünde, Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Akıncı, Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emel Badur, Ankara Üniversitesi Siyasi Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Mehmet Ali Şuğle ve Ankara Barosu'ndan Avukat Tülay Bekar ile Avukat Şafak Güleç, avukatlara hukuki süreç ve izlenmesi gereken yollar hakkında bilgilendirme yaptı. İkinci etapta ise madenci aileleri bilgilendirildi.
BİZE GÜVENİN
Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, Bugün Türkiye Barolar Birliği ve Manisa Barosu ortak çalışması içerisinde, Soma maden davalarının geldiği safha ve bundan sonra yapılacakları, şehit yakınlarının haklarının bir kuruşunun dahi heder edilmeden alınması için yapılacak olan çalışmaları uzmanlarımızla beraber değerlendirdik. Toplantının sabahki bölümünde bilim komisyonumuz çalışmalar yaptı. Türkiye Barolar Birliği bu davaları yönetmekle ülkemizin en büyük sosyal yardım projesini uyguluyor. Kayıplarımız çok büyük, arkasında bıraktığı hasar çok büyük. Onun için hata yapmamak, hukukun ve hukukun üstünlüğünün bize verdiği hakları kullanmak için kılı kırk yararak, uzman ekiplerimizle birlikte çalışıyoruz. Bize güvenin, biz sizin önünüzde olduğumuz sürece, inşallah bir hukuki ihmal olmaksızın bütün haklarınız hukuk çerçevesi içerisinde alınacaktır. Yargı ve adalet mekanizması üzerinde ne kadar oynanırsa oynansın, yine yargıdan başka güveneceğimiz bir yer yok" diye konuştu.
TAZMİNAT DAVALARI BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ SAFHASINA GELDİ
Baro ile yola yürüyen tüm şehit ailelerinin davalarının açıldığını kaydeden Balkız, Öğrendiğimize göre genel olarak 290 ailenin dava açtığı gözüküyor. Belki bazı ailelerimiz karar verememiş, davalarını açmamış olabilir, maddi ve manevi tazminat davalarını yine baromuz üstlenmeye ve adli yardım desteğine devam edecek. Buradaki iş mahkemesinde davalar görülmeye devam ediyor. Davalı olarak gösterdiğimiz şirketin ve devleti temsil eden Türkiye Kömür İşletmeleri'nin ve Soma'daki temsilcisi Ege Linyitleri İşletmesi`ni hasım göstererek açmış olduğumuz davalara cevap dilekçeleri alındı. Şu anda dosyalar bir takım idari yazışmalarla yani Sosyal Güvenlik Kurumu, bazı bakanlıklardan ve ilgili kurumdan, şirketten getirilmesi gereken cevapları, yazışmaları toplayarak dosyaların tazminat hesaplarının yaptırılması için bilirkişi incelemesine sevk etme aşamasına geldik. Şu anda bürokratik yazışmalar devam ediyor. Bunların da Ocak ayı sonuna kadar tamamlanacağını ve ondan sonra da bilirkişilerin, hesap ve kusur incelemesi bakımından verileceğine inanıyoruz" dedi.
CEZA DAVALARI
Ceza davalarının Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi`nde görüleceğini belirten Balkız, Bu davaların açılması için Soma Başsavcılığının düzenlemiş olduğu fezleke, Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'nda iddianame haline dönüştürülüyor. Ağır Ceza Mahkemesi de bazı eksiklikler bulunca iade edildi. Netice itibarı ile şu anda Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı buradaki eksikleri yeniden gidererek, bu iddianameyi düzenleyecek dedi.
Daha sonra şehit aileleri davalara ilişkin sorularını ilgililere yönelterek cevap aradı.