'Manisa, geri dönüşüm ekonomisiyle örnek bir şehir olabilir'
Manisa Bilinçli Geri Dönüşüm ve Çevre Derneği (MABİGET) Başkanı İsmail Aydın, geri dönüşümün önemini kavramış ve bu konuda aktif adımlar atan bir Manisa'nın gelecekte çevresel sürdürülebilirlik ve ekonomik kalkınma açısından örnek bir şehir olabileceğini söyledi.
Manisa Bilinçli Geri Dönüşüm ve Çevre Derneği (MABİGET) Başkanı İsmail Aydın, "Manisa’da Geri Dönüşüm Sorunları ve Gelecek Perspektifleri" başlığı altında, geri dönüşümün önemi ve Manisa ekonomisine sağlayabileceği katkılarla ilgili açıklamalarda bulundu. Dünya'nın dört bir yanında, geri dönüşümün insanlığın varoluşundan bu yana var olan ve gelecekte de devam edecek bir olgu olduğunu belirten Aydın, "Geri dönüşüm, doğal kaynakların korunması, enerji tasarrufu sağlanması ve atık miktarının azaltılması gibi önemli faydalar sunar. Bunun yanı sıra, geri dönüşüm süreçleri çevresel kirliliği azaltır ve ekonomiye katkı sağlar. Geri dönüşüm, sürdürülebilirlik açısından da kritik bir rol oynar; doğal kaynakların sürdürülebilir bir şekilde kullanılması ve gelecek nesillere daha temiz bir çevre bırakılması için gereklidir. Gelişmiş ülkeler, geri dönüşüm konusunda önemli adımlar atmış ve bu alanda etkili politikalar geliştirmiştir. Ancak, geri dönüşümün önemi evrensel bir gerçek olmasına rağmen, her ülke bu konuda aynı seviyede ilerleme kaydedememiştir. Ne yazık ki ülkemiz bu konularda çok gerilerde kalmış ve bu konuda hiçbir yönetmeliğe tabi olmadan 1991 yılı sonlarına kadar tam bir başıbozuklukla işlevini sürdürmüştür. 1991 sonrası yapılan çalışmalar da istenilen seviyelerde değildir. Öncelikle geri dönüşümün önemini kavramış değiliz. Geri dönüşüm çevreye ve ekonomiye en büyük katkıyı sağlamasına rağmen ülkemizde çevreyi kirleten kuruluşlar gözüyle bakılmaktadır. Bir ton atık kağıdın 17 yetişkin ağacın kesilmesini önlediği gibi kağıdın geri dönüşümünden de enerjiden büyük bir tasarruf edildiğinin bile henüz bilincinde olmadığımız gerçeğini ne yazık ki bilmiyoruz" dedi.

"Manisa örnek bir şehir olabilir"
Manisa özelinde geri dönüşüm faaliyetleri konusunda belirli adımlar atılmaya başlanmış olsa da hala kat edilmesi gereken uzun bir yol olduğunu vurgulayan Aydın, açıklamasına şöyle devam etti: "Belediyeler ve yerel yönetimler, geri dönüşümün önemini vurgulayan eğitim kampanyaları düzenlemekte ve halkı bilinçlendirmeye çalışmaktadır. Ayrıca, geri dönüşüm tesislerinin sayısının arttırılması ve mevcut tesislerin kapasitesinin genişletilmesi yönünde çalışmalar yapılmaktadır. Manisa’da geri dönüşümle ilgili en büyük sorunlardan biri, vatandaşların geri dönüşüm konusunda yeterli bilgiye sahip olmamasıdır. Bu durum, geri dönüşüm oranlarının düşük kalmasına neden olmaktadır. Eğitim ve bilinçlendirme kampanyaları ile bu sorunun üstesinden gelinmesi hedeflenmektedir. Yerel yönetimler, okullarda ve toplu yaşam alanlarında geri dönüşüm bilincini artırıcı faaliyetler düzenlemektedir. Öte yandan, Manisa’da sanayi tesislerinin geri dönüşüm süreçlerine dahil edilmesi, geri dönüşümün daha verimli bir şekilde yapılmasını sağlayacaktır. Sanayi tesisleri, büyük miktarlarda atık üretmekte ve bu atıkların geri dönüştürülmesi, hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük faydalar sağlayacaktır. Sanayi kuruluşları ile işbirliği yapılarak, geri dönüşüm süreçlerinin etkin bir şekilde yönetilmesi sağlanmalıdır. Sonuç olarak, Manisa, geri dönüşüm ekonomisiyle örnek bir şehir olabilir. Manisa’da geri dönüşüm faaliyetlerinin artırılması ve bu konudaki bilincin yaygınlaştırılması, hem çevrenin korunması hem de ekonomiye katkı sağlanması açısından büyük önem taşımaktadır. Yerel yönetimlerin ve halkın ortak çabaları ile geri dönüşüm oranlarının artırılması ve bu alandaki sorunların çözülmesi mümkündür. Geri dönüşümün önemini kavramış ve bu konuda aktif adımlar atan bir Manisa, gelecekte çevresel sürdürülebilirlik ve ekonomik kalkınma açısından örnek bir şehir olabilir" dedi.



Motosiklet iş yerine girdi, kask hayat kurtardı

Manisa’da zehir tacirlerine geçit yok: 64 kök kenevir, 335 gram esrar ele geçirildi

Akhisar'da patlayan lastik faciaya yol açtı: 1 ölü, 3 yaralı

Dört Eylül İlkokulu’nda eğitim yılı Yeşil Vatan temasıyla açıldı

Saruhanlı’da 2. Geleneksel Kurtuluş Futbol Turnuvası!

Düğün sonrası meydan muharebesi gibi kavga

Elektrik akımına kapılan adam öldü

Saruhanlı’da Kurtuluş Coşkusu meydanları sardı

Saruhanlı’da Vefat…

Sarıgöllü kadınlardan kışlık mesaisi

Likya Yolu'nda kaybolan Çinli turistin cansız bedenine ulaşıldı

Yalnız yaşayan yaşlı adamın cesedi yayılan kötü kokuyla bulundu

Sır ölüm! Uzman estetisyen evinde ölü bulundu

Trafik kazası: 2 ölü

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı’da Kurtuluş Coşkusu meydanları sardı

Alaşehir’de kurtuluş coşkusu açılışlar ve konserle taçlanıyor

Zincir marketlerdeki kırtasiye ürünleriyle ilgili skandal iddia!

Belediye, Kandilde helva dağıttı

Başkan Balaban'dan İstanbul'a kayyum atanmasına tepki

Başkan Aras: "Saldırının İngiltere bağlantılı olduğunu öğrendik"

Vali Akbıyık'tan Başkan Aras'a destek ziyareti: "Saldırganlar en kısa sürede yakalanacak"

Salihli'de adli yıl törenle açıldı

Saruhanlı’da Zafetr Bayramı Coşkusu

SSVD Vakfı personeli grev başlattı

Manisalı muhtarlar taleplerini MASKİ'ye iletti

Milli mücadelenin şehri Demirci'de 'Kurtuluş Festivali' başladı

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur: "Deniz suyunu arıtarak kullanıma sunsunlar"

Barajlar boşaldı, bidonlar doldu

Manisa'da Geçici Koruyucu Aile Modeli tanıtıldı

Vatandaşların Çerçioğlu’na öfkesi sürüyor: Koltuklar bomboş kaldı

MAFOD'tan 19 Ağustos'a özel fotoğraf gösterimi

Alaşehir Belediyesi personeline Didim’de ücretsiz tatil

Manisa'nın 'Yangın Riskini Azaltma Planı' Türkiye'ye örnek olabilir

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Çevre 3.07.2024 14:54:00 1052 0

Tarih: 03.07.2024 14:54 Güncelleme: 03.07.2024 14:54
Haberi Sesli Oku
8.09.2025 17:26:00