'Manisa, geri dönüşüm ekonomisiyle örnek bir şehir olabilir'
Manisa Bilinçli Geri Dönüşüm ve Çevre Derneği (MABİGET) Başkanı İsmail Aydın, geri dönüşümün önemini kavramış ve bu konuda aktif adımlar atan bir Manisa'nın gelecekte çevresel sürdürülebilirlik ve ekonomik kalkınma açısından örnek bir şehir olabileceğini söyledi.
Manisa Bilinçli Geri Dönüşüm ve Çevre Derneği (MABİGET) Başkanı İsmail Aydın, "Manisa’da Geri Dönüşüm Sorunları ve Gelecek Perspektifleri" başlığı altında, geri dönüşümün önemi ve Manisa ekonomisine sağlayabileceği katkılarla ilgili açıklamalarda bulundu. Dünya'nın dört bir yanında, geri dönüşümün insanlığın varoluşundan bu yana var olan ve gelecekte de devam edecek bir olgu olduğunu belirten Aydın, "Geri dönüşüm, doğal kaynakların korunması, enerji tasarrufu sağlanması ve atık miktarının azaltılması gibi önemli faydalar sunar. Bunun yanı sıra, geri dönüşüm süreçleri çevresel kirliliği azaltır ve ekonomiye katkı sağlar. Geri dönüşüm, sürdürülebilirlik açısından da kritik bir rol oynar; doğal kaynakların sürdürülebilir bir şekilde kullanılması ve gelecek nesillere daha temiz bir çevre bırakılması için gereklidir. Gelişmiş ülkeler, geri dönüşüm konusunda önemli adımlar atmış ve bu alanda etkili politikalar geliştirmiştir. Ancak, geri dönüşümün önemi evrensel bir gerçek olmasına rağmen, her ülke bu konuda aynı seviyede ilerleme kaydedememiştir. Ne yazık ki ülkemiz bu konularda çok gerilerde kalmış ve bu konuda hiçbir yönetmeliğe tabi olmadan 1991 yılı sonlarına kadar tam bir başıbozuklukla işlevini sürdürmüştür. 1991 sonrası yapılan çalışmalar da istenilen seviyelerde değildir. Öncelikle geri dönüşümün önemini kavramış değiliz. Geri dönüşüm çevreye ve ekonomiye en büyük katkıyı sağlamasına rağmen ülkemizde çevreyi kirleten kuruluşlar gözüyle bakılmaktadır. Bir ton atık kağıdın 17 yetişkin ağacın kesilmesini önlediği gibi kağıdın geri dönüşümünden de enerjiden büyük bir tasarruf edildiğinin bile henüz bilincinde olmadığımız gerçeğini ne yazık ki bilmiyoruz" dedi.

"Manisa örnek bir şehir olabilir"
Manisa özelinde geri dönüşüm faaliyetleri konusunda belirli adımlar atılmaya başlanmış olsa da hala kat edilmesi gereken uzun bir yol olduğunu vurgulayan Aydın, açıklamasına şöyle devam etti: "Belediyeler ve yerel yönetimler, geri dönüşümün önemini vurgulayan eğitim kampanyaları düzenlemekte ve halkı bilinçlendirmeye çalışmaktadır. Ayrıca, geri dönüşüm tesislerinin sayısının arttırılması ve mevcut tesislerin kapasitesinin genişletilmesi yönünde çalışmalar yapılmaktadır. Manisa’da geri dönüşümle ilgili en büyük sorunlardan biri, vatandaşların geri dönüşüm konusunda yeterli bilgiye sahip olmamasıdır. Bu durum, geri dönüşüm oranlarının düşük kalmasına neden olmaktadır. Eğitim ve bilinçlendirme kampanyaları ile bu sorunun üstesinden gelinmesi hedeflenmektedir. Yerel yönetimler, okullarda ve toplu yaşam alanlarında geri dönüşüm bilincini artırıcı faaliyetler düzenlemektedir. Öte yandan, Manisa’da sanayi tesislerinin geri dönüşüm süreçlerine dahil edilmesi, geri dönüşümün daha verimli bir şekilde yapılmasını sağlayacaktır. Sanayi tesisleri, büyük miktarlarda atık üretmekte ve bu atıkların geri dönüştürülmesi, hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük faydalar sağlayacaktır. Sanayi kuruluşları ile işbirliği yapılarak, geri dönüşüm süreçlerinin etkin bir şekilde yönetilmesi sağlanmalıdır. Sonuç olarak, Manisa, geri dönüşüm ekonomisiyle örnek bir şehir olabilir. Manisa’da geri dönüşüm faaliyetlerinin artırılması ve bu konudaki bilincin yaygınlaştırılması, hem çevrenin korunması hem de ekonomiye katkı sağlanması açısından büyük önem taşımaktadır. Yerel yönetimlerin ve halkın ortak çabaları ile geri dönüşüm oranlarının artırılması ve bu alandaki sorunların çözülmesi mümkündür. Geri dönüşümün önemini kavramış ve bu konuda aktif adımlar atan bir Manisa, gelecekte çevresel sürdürülebilirlik ve ekonomik kalkınma açısından örnek bir şehir olabilir" dedi.



ormanlık alanda başına siyah çöp poşeti geçirilmiş halde bulunmuştu.

Esrarengiz ölümün perde arkası!

Karşıyaka Kaymakamı Özkan Demir, Down Sendromlular Avrupa Şampiyonası'nda şampiyon olan Kadriye Berfin Aşık’ı kutladı.

8 yıl boyunca çalışarak Avrupa şampiyonu oldu

ÜNİAR, bu yıl duyurduğu "Popüler Programların Mezun Memnuniyeti" adlı çalışmasını, lisans programlarından mezun öğrencilerden çevrim içi anketle topladığı verilerle oluşturdu.

Mezunları, İzmir Ekonomi'yi unutmadı

Uluslararasılarmış misyonu ile güçlü iş birliği ağı oluşturan Türkiye’nin köklü, Ege Bölgesinin ilk yükseköğretim kurumu olan Ege Üniversitesi, 3 kıtadan 3 bin uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapıyor.

3 kıtadan 3 bin uluslararası öğrenci Ege Üniversitesi’ni tercih etti

Seyahat ederken doğru valiz hazırlamak hem omurganızı korumanıza fayda sağlıyor hem de seyahatinizin daha konforlu geçmesine yardımcı oluyor.

Tatil valiziniz omurganızı düşünsün

Bir polis memuru, yaşadığı apartta ölü bulundu.

Polis memuru kaldığı apartta ölü bulundu

Çınarobaspor'dan iki bomba. Eren Avşar & Semih Tüzüner

Çınarobaspor'dan iki bomba. Eren Avşar & Semih Tüzüner

Yunusemre Belediyespor Türkiye finalinde

Yunusemre Belediyespor Türkiye finalinde

Yaz dönemi açılan Kur'an-ı Kerim kurslarına katılan öğrenciler, hem Kur'an-ı Kerim öğreniyor hem de spor yaparak keyifli zaman geçiriyor.

Hem Kur'an-ı Kerim öğreniyorlar, hem spor yapıyorlar

17 yaşındaki genç 16 yaşındaki arkadaşını bıçaklayarak öldürdü

Şakalaşma bıçaklı kavgaya dönüştü: 1 ölü

Gördes ilçesinde ziraat alanında başlayan yangına havadan ve karadan müdahale devam ederken, ekip sayısının artırıldığı açıklandı.

Gördes yangınında ekip sayısı artırıldı

Konya'da boşandığı Bahriye Kalaycı'yı 55 bıçak darbesiyle öldüren Fatih Uluşan, "Kaç bıçak darbesi vurduğumu ve olay günü ne yaşandı hatırlamıyorum" dedi.

Kadın katilinin yeğeninden şoke eden kelime. Eski eşini 55 bıçak darbesiyle öldürdü

Geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Aydın İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Ersin Cıstak, görev yaptığı müdürlüğün önünde düzenlenen törenle memleketine uğurlandı.

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

balkon kapısı kapanınca yan pencereden evine girmek isteyen 20 yaşındaki Kadir Can Yankovan, 5'inci kattan düşerek hayatını kaybetti.

Balkon kapısı bir anda kapandı... Pencere gencin sonunu getirdi!

Oğuzhan Akyol, babası Süleyman Akyol'u öldürme iddiasıyla tutuklandı, tahliye talep etti.

Oğuzhan Akyol, babası Süleyman Akyol'u öldürme iddiasıyla tutuklandı, tahliye talep etti.

Giresun Kümbet Yaylası’nda komşu iki aile arasında mera anlaşmazlığı nedeniyle çıkan tartışma, kısa sürede silahlı kavgaya dönüştü. Silahların patladığı olayda 3 kişi öldü 1 kişi yaralandı.

Yaylada silahlı çatışma! Yaralı ve ölüler var

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Çevre 3.07.2024 14:54:00 1025 0

Tarih: 03.07.2024 14:54 Güncelleme: 03.07.2024 14:54
Haberi Sesli Oku
30.07.2025 12:42:00