SARUHANLI - Manisa Valiliği, Şehzadeler Belediyesi ve Sanko Holding işbirliğiyle Manisa Fayı üzerinde araştırma yapan ve araştırmasının sonuçlarını açıklayan Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Manisa Fayı 75 yıl çerinde büyük bir deprem üretecektir. Bu süre içerinde depreme hazırlık yapılmalı. Şehzadeler ve Yunusemre ilçelerinde yerleşim ovaya değil, Spil’e doğru planlanmalı” dedi. 

Manisa Fayı’nın deprem belleğinin ortaya konularak, kentin gelecekteki planlanmasını elde edilen verilere göre yapmak amacıyla Manisa Valiliği, Şehzadeler Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Sanko Holding işbirliğiyle gerçekleştirilen çalışma tamamlandı. Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Bedesten Nikah Salonu’nda düzenlenen toplantı ile çalışmanın sonuçlarını duyurdu.

“DEPREM KAYGIMIZ BİNALARIMIZDAN KAYNAKLI”

Manisa Fayı Projesi Sonuç Sunum Toplantısı’na Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Şehzadeler Kaymakamı Cemal Hüsnü Çaykara, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik ve davetliler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, depremin Ege Bölgesi ve Manisa’nın birlikte yaşayacağı bir husus olduğuna değinerek  “Yer sarsıntısı olduğunda elbette ki içinde bulunduğumuz binalardan emin olmalıyız. Binalarımızın sağlamlığından endişe etmeden içlerinde yaşayabilmeliyiz. Manisa’da göreve başladığım hafta 5,5 şiddetinde bir deprem oldu ve bu depremde 5-6 kadar yaralımız oldu. Bunlar da daha çok kaçarken yaralanan vatandaşlarımızdı. Deprem kaygımız binalarımızdan kaynaklı.  Deprem önlemlerimizi elde edilen verilere göre planlayabiliriz. Bu nedenle bu çalışma bu açıdan son derece önem arz etmektedir” dedi. Daha sonra proje kapsamında Manisa Fayı’nda araştırma yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, araştırma sonucunda ede elden verileri açıkladı.

“MANİSA FAYI 75 YIL İÇİNDE BÜYÜK BİR DEPREM ÜRETECEK”

Manisa il genelinde 32 deprem fayının bulunduğunu kaydeden Prof.Dr. Sözbilir, Manisa Fayı’nın da bunlardan biri olduğunu ifade etti. Araştırma kapsamında öncelikle Manisa Fayı’nın geçmişte ürettiği depremleri belirlediklerini aktaran Prof. Dr. Hasan Sözbilir, fayın 1900’den önceki yıllarda 7-10 şiddetinde depremler oluşturduğunu son yüzyılda ise 6 ve üstünde deprem oluşturabilecek potansiyeli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Manisa Fayı 175 yıldır büyük bir deprem üretmiyor. Meydana gelen orta şiddetteki depremler büyük depreme hazırlık. Geçmişte meydana gelen büyük depremlerin zaman aralıklarına baktığımızda önümüzdeki 75 yıl içinde büyük bir deprem üreteceğini söyleyebiliriz. Manisa Fayını incelediğimizde 75 metre sağdan ve soldan etki alanı olduğunu görüyoruz. Yani fayın 75 metre yakınında yerleşim yeri olmaması gerekir. Ancak fay üzerinde şuanda 1750 bina bulunuyor ve bu binalar arasında hastane, okul, kışla gibi çok sayıda insanın bulunduğu binalar da mevcut.” şeklinde konuştu.

“YERLEŞİM OVAYA DEĞİL SPİL’E DOĞRU OLMALI”

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, sahada hendekler kazarak elde ettikleri verileri, Manisa’nın hali hazır imar haritaları üzerinde de işaretlediklerini dile getirerek “Manisa’da yerleşim yerleri daha çok ovaya doğru tercih ediliyor. Ancak şunu söyleyebilirim ki aslında Spil’e doğru yerleşimin olması en doğrusu olacaktır. Çünkü ovada arazi daha yumuşak ve depremden etkilenmeye müsaitken Spil’de kayalık ve olası bir depremden en az etkilenecek yer.” şeklinde konuştu. Araştırma sonunda elde edilen verilerin merkez ilçeleri Yunusemre ve Şehzadelere ışık tutacağını kaydeden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, araştırmadan sonra yapılması gerekenin Master Deprem Planının hazırlanması olduğunu belirtti. 2011 yılında çıkarılan Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında Master Deprem Planı’nın 2023 yılına kadar tamamlanması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bundan sonraki süreçte yapılması gerekenin de fay üzerinde kalan binaların deprem envanterinin ortaya konması olduğunu belirtti. Sunumun ardından Vali Yaşar Karadeniz, Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir’e yaptığı çalışma nedeniyle teşekkür ederek, plaket takdim etti.



Şehit polisin adı kızının okuduğu ilkokula verildi

Şehit Polis Hasan Akoral şehadetinin 17’nci yılında anıldı

Kırkağaç'ta 37. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Emekliler Partisi Saruhanlı İlçe Kongresi Yapıldı

Manisa'da meclis toplantısı sonrası MHP ve CHP'liler arasında arbede

Manisa’da ‘Mavi Dil’ hastalığıyla mücadelede ediliyor

Atatürk ölümünün 86'ncı yılında Saruhanlı’da anıldı

KULA SANDAL MAHALLESİNDE CUMA NAMAZINDAN SONRA YAĞMUR DUASI

SARUHANLI’da CUMHURİYETİN 101. YILDÖNÜMÜ COŞKUYLA KUTLANDI

Kaymakam Acar'dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

CUMHURİYETİMİZİN 101. YILDÖNÜMÜNE YAKIŞIR BİR KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ

Cumhuriyetin 101. yıl coşkusu tüm kenti sardı

CUMHURİYETİN 101. YILI KUTLAMA PROGRAMI ÇELENK KOYMA TÖRENİ İLE BAŞLADI

Şehzadeler Belediyesinden Cumhuriyet'in 101. yılına özel konser

SARUHANLI İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNE TAHSİS EDİLEN ARAÇLARIN KABUL TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ

PTT, 184 YAŞINDA!

Başkan Zeyrek, 6 aydaki değişim ve dönüşümü anlattı

Başkan Cıllı, Muhtarlara Kahvaltı Verdi

Tutuksuz yargılanan Kula Belediye Başkanı için hapis talebi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Gündem 28.07.2020 10:34:00 0

Tarih: 28.07.2020 10:34

Haberi Sesli Oku